REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Skydliaukė (nuotr. 123rf.com)

 Drugelio formos liauka, esanti apatinėje kaklo dalyje ir sverianti vos 15-30 g., – vadinama skydliauke. Ši maža liauka yra be galo svarbi, kadangi yra atsakinga už hormonų veiklą bei gyvybines organizmo funkcijas. Sutrikus skydliaukei, žmogus nedelsiant pajunta to poveikį: pablogėja bendra savijauta, prarandamas darbingumas, o tai vėliau perauga ir į rimtesnes ligas.

9

 Drugelio formos liauka, esanti apatinėje kaklo dalyje ir sverianti vos 15-30 g., – vadinama skydliauke. Ši maža liauka yra be galo svarbi, kadangi yra atsakinga už hormonų veiklą bei gyvybines organizmo funkcijas. Sutrikus skydliaukei, žmogus nedelsiant pajunta to poveikį: pablogėja bendra savijauta, prarandamas darbingumas, o tai vėliau perauga ir į rimtesnes ligas.

REKLAMA

Vis dėlto, skydliaukės veiklos sutrikimai gali sukelti tiek daug skirtingų simptomų, kad dažnai net neįtariama, jog dėl blogos savijautos kalta ši maža liauka. Kaip atpažinti skydliaukės sukeliamus simptomus bei dėl kokių priežasčių skydliaukė sutrinka, pasakoja gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė.

Simptomai sutrikus skydliaukei

Dažniausi simptomai, sutrikus skydliaukei yra nuovargis ir nepaisant to, kiek valandų žmogus miega, ryte atsikėlus jis jau jaučiasi pavargęs. Taip pat būdingas apatiškumas, abejingumas bet kokiai veiklai, polinkis į vidurių užkietėjimą, netikėtas svorio priaugimas ir odos sausumas, ypač blauzdų srityje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra pirmieji skydliaukės sutrikimų simptomai, tačiau jų gali būti ir kur kas daugiau. Pavyzdžiui, kadangi skydliaukė yra atsakinga už hormonų veiklą, ji gali sukelti net depresiją.

REKLAMA

Įsivaizduokite, jei nueinate pas šeimos gydytoją ir sakote, kad jums sunku ryte atsikelti, jaučiate apatiją, nieko nenorite daryti, jis gali pamanyti, jog jums depresija. Tokiu atveju išrašyti antidepresantus ir slopinti simptomus, tačiau negydyti ir net neišsiaiškinti viso to priežasties“, – sako Ingrida Kuprevičiūtė.

Tam, kad laiku atpažinti skydliaukės veiklos sutrikimus, svarbu patiems atidžiai stebėti savo organizmą, bendrą savijautą ir žinoti visus galimus simptomus.

Specialistė teigia, kad yra dvi skydliaukės ligos: hipotirozė ir hipertirozė. Hipotirozė reiškia skydliaukės veiklos sulėtėjimą, kada liauka negamina pakankamo kiekio hormonų. Kitas atvejis – hipertirozė, pasireiškia skydliaukės suaktyvėjimu, kuomet gaminama per daug hormonų. Vis dėlto, pastarasis atvejis pasitaiko retai ir dažniausiai pacientams diagnozuojamas skydliaukės veiklos sulėtėjimas – hipotirozė.

REKLAMA
REKLAMA

Hipotirozės simptomai: sulėtėjusi medžiagų apykaita ir dėl to pradėjęs augti svoris, nuovargis, užmaršumas, šalčio netoleravimas, depresija, odos sausumas, vidurių užkietėjimas, plaukų slinkimas, mėšlungis, sąnarių skausmas, menstruacijų nereguliarumas, nevaisingumas, silpnumas.

Hipertirozės simptomai: svorio mažėjimas, širdies permušimai, nerimas, išsprogusios akys, rankų ir kūno drebulys, padidėjęs nervingumas, jautrumas ir dirglumas, menstruacijų ciklo sutrikimai, nuovargis, karščio netoleravimas, padidėjęs apetitas ir prakaitavimas, plaukų slinkimas, nemiga.

Priežastys, kodėl sutrinka skydliaukės veikla

Skydliaukės veikla gali sutrikti dėl daug skirtingų priežasčių: tiek išorinių, tiek vidinių veiksnių. Pasak gydomosios mitybos specialistės, vienas svarbiausių yra ilgalaikis emocinis ir psichologinis stresas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stresas daro didžiulę įtaką visoms ligoms ir skydliaukė ne išimtis. Be abejonės, gyvename tokiame pasaulyje, kur su stresu nesusidurti neįmanoma, tačiau privalome išmokti jį valdyti bei tinkamai į jį reaguoti. Be to, pastebiu, kad dažnai su skydliauke problemų turintys žmonės yra linkę neigiamas emocijas kaupti savyje, kas ypač neigiamai veikia sveikatą“, – aiškina specialistė.

Patiriant didelį stresą organizmas sunaudoja daug maistinių medžiagų, kaip magnis, selenas, B grupės vitaminai. Šie mineralai ir vitaminai yra būtini skydliaukės hormonų gamybai, tačiau esant nuolatiniame strese, organizmas šias medžiagas greitai išeikvoja.

REKLAMA

Taip pat patiriant įtampą, nuolatos griebiamės komfortiško maisto: saldžių, sūrių ir riebių maisto produktų. Iš jų negauname tinkamų maistinių medžiagų, tad organizmas ima dar labiau silpti, pradeda kauptis vidiniai riebalai, vystosi priklausomybė nesveikam maistui. Be to, stresas susijęs ir su imunine sistema, jį patiriant organizme padaugėja uždegiminių ląstelių.

„Kita skydliaukės sutrikimų priežastis – cukraus kiekio kraujyje išsibalansavimas. Šiandien maisto produktuose yra paslėpta begalė daug cukraus, jis skatina uždegiminius procesus, ima kauptis riebalai aplink juosmenį bei vidinius organus. Šiose vietose susikaupę riebalai kelia stiprius uždegimus, kas atsiliepia ir skydliaukės veiklai“, – pabrėžia Ingrida Kuprevičiūtė.

REKLAMA

Neigiamą poveikį skydliaukei taip pat daro toksinų perteklius organizme, sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, pasireiškiantis pilvo pūtimu, deginimo jausmu pavalgius, ilgą laiką trunkančiu pilnumo jausmu, nevirškinimu, viduriavimu arba vidurių užkietėjimu.

Ką būtina žinoti apie skydliaukės tyrimus

Skydliaukės veikla įvertinama ištiriant pagrindinius skydliaukės hormonus: TTH – tireotropiną, FT4 – tiroksiną, FT3 – trijodtironiną. Vis dėlto, specialistė akcentuoja, kad kartais tik šių tyrimų nepakanka ir norint detaliai ištirti liaukos veiklą rekomenduojama išsitirti ir antikūnius (ATPO).

„Kartais, net skydliaukei sutrikus, pirmuosius rodiklius, kaip TTH, FT4 ir FT3 gali rodyti normos ribose, jei problemos su liauka tik prasidedančios ir skydliaukė nėra itin pažeista. Taigi, prisiminkite, kad skydliaukės problemoms visais įmanomais būdais reikia užkirsti kelią kuo anksčiau, taip apsaugosite liauką nuo pažeidimų“, – akcentuoja Ingrida Kuprevičiūtė.

Anot jos, pajutus skydliaukės sutrikimų simptomus, svarbiausia ieškoti problemos priežasties, o ne slopinti patiriamus simptomus, kadangi tokiu atveju ilgainiui liauka bus vis labiau pažeidžiama ir padėti bus per vėlu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų