REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinę krepšinio asociaciją (NBA) supurtė mainai – ryškiausiomis žvaigždėmis apsikeitė San Antonijo „Spurs“ bei Jono Valančiūno Toronto „Raptors“. Ką tai žada lietuviui ir jo atstovaujamam Kanados klubui?

Nacionalinę krepšinio asociaciją (NBA) supurtė mainai – ryškiausiomis žvaigždėmis apsikeitė San Antonijo „Spurs“ bei Jono Valančiūno Toronto „Raptors“. Ką tai žada lietuviui ir jo atstovaujamam Kanados klubui?

REKLAMA

J. Valančiūnas nėra tikras dėl savo ateities

„Spurs“ atsikratė su klubo vadovais susipykusio Kawhi Leonardo, kurio sutartis galiojo dar metus. Kartu su komandos lyderiu į Torontą išsiųstas Danny Greenas.

San Antonijo ekipa už tai gavo ryškiausią „Raptors“ žvaigždė – DeMarą DeRozaną. „Spurs“ žais ir J. Valančiūno dubleriu buvęs Jakobas Poeltlas. Toronto klubas į mainus įtraukė savo 2019-ųjų NBA naujokų biržos pirmojo rato šaukimą.

„Jonas apie mainus nežinojo, – tv3.lt teigė pirmoji „Raptors“ vidurio puolėjo trenerė Sinilga Bartaševičiūtė. – Ką jis galėjo numanyti? Jis pats nežino dėl savo ateities, ką jau kalbėti apie kitus krepšininkus… Jonas su mainais siejamas kiekvienais metais. Negali žinoti, kas bus. Kaip ir su daugeliu krepšininkų. Tarkime, pernai Niujorko „Knicks“ atleistu Mindaugu Kuzminsku.“

REKLAMA
REKLAMA

Uteniškė su auklėtiniu apie mainus dar nekalbėjo, bet neabejoja, kad jam tai nebuvo netikėtumas: „Jonas yra sakęs, kad NBA – turtingų žmonių žaidimas. Kaip jie sugalvojo, taip ir pasielgė. Ten tavo likimas neaiškus, nesvarbu, esi žvaigždė ar ne.“

REKLAMA

J. Valančiūnas visą karjerą NBA žaidė kartu su D. DeRozanu. Lietuvis už Atlanto persikėlė 2012-aisiais, o amerikietis „Raptors“ marškinėlius pirmąkart apsivilko 2009-aisiais.

Kai D. DeRozanas šių metų sausio 1-ąją pagerino Toronto klubo rekordą, pelnęs 52 taškus, J. Valančiūnas po rungtynių surengė spektaklį. Amerikiečiui bendraujant su žurnalistais, už komandos draugo nugaros atsidūrė lietuvis, prieš kameras pasirodęs su ant balto lapo užrašytais dviem skaičiais – 52.

„Jonas draugiškas kiekvienam, tad jo santykiai geri su visais“, – J. Valančiūno draugystę su D. DeRozanu vertino S. Bartaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

D. DeRozanas praėjusiame NBA sezone rinko po 23 taškus, atliko 5,2 rezultatyvaus perdavimo, atkovojo 3,9 kamuolio. Gynėjas reguliariajame sezone iš žaidimo atakavo 1 413 kartus. Tai – aštuntas rezultatas lygoje. „Raptors“ lyderis nevengia imtis iniciatyvos, jo žaidimas kartais būna egoistiškas.

„Vienareikšmiškai – „Raptors“ mainai išeis į naudą. Žinote, kartais gerai atsikratyti žvaigždžių. Manau, viskas, ką Toronto klubas daro, jam į naudą. „Raptors“ kelerius pastaruosius metus suklumpa atkrintamosiose. Galbūt šįkart pavyks žengti toliau. Tuo net neabejoju, labai to tikiuosi ir noriu“, – šypsojosi pirmoji J. Valančiūno trenerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vaikui sakė, kad žais Lietuvos rinktinėje

S. Bartaševičiūtės nuomone, šią vasarą vyksta „Raptors“ komandos pertvarkymas.

Po sezono Toronto ekipa atsisveikino su septynerius metus klubą treniravusiu Dwane’u Casey. Stratego kėdė patikėta buvusiam pirmajam komandos asistentui – Nickui Nurse’ui. Jis ilgą laiką su J. Valančiūnu dirbo individualiai.

„Dabar viskas priklausys nuo trenerio ir paties Jono. Manau, jam su šiuo strategu bus geriau. Apie tai su kolegomis kalbėjome per J. Valančiūno vardo stovyklą Druskininkuose. Visų nuomonės buvo tik teigiamos. Juo labiau, kad M. Nurse’as yra padirbėjęs Europoje, puikiai pažįsta mūsų žemyno krepšininkus, jų mentalitetą“, – kalbėjo S. Bartaševičiūtė.

REKLAMA

Ji mano, kad keisti D. DeRozaną nebuvo vien trenerio užgaida.

Uteniškė J. Valančiūną treniravo apie septynerius metus. Joną mamą į krepšinio treniruotes atvedė pirmoje klasėje. Prieš aštuntą vidurio puolėjas išvyko į Vilnių.

„Jonas visada išsiskyrė ūgiu, galūnių dydžiu, charakteriu, darbštumu, kovingumu. Į šį vaiką sudėta viskas. Jonas ir dabar darbštus, nesnaudžia, o dirba, yra paprastas bei siekia savo tikslų. Kai Jonas buvo mažiukas, visada jam sakiau, kad Lietuvos vyrų rinktinėje tikrai žais, o daugiau viskas priklauso nuo jo paties. Jonas būdavo patenkintas. Žinote, kaip su mažais vaikais – akys didelės, motyvacijos netrūksta“, – pasakojo S. Bartaševičiūtė.

REKLAMA

J. Valančiūnas praėjusiame sezone į savo žaidimą arsenalą įtraukė naują ginklą – tritaškius. Jų lietuvis metė 74, pataikė 30. Vidurio puolėjas gali pasigirti solidžiu pataikymu, siekusiu 41 procentą.

„Tai nė kiek nestebina. Kai Jonas treniravosi pas mane Utenoje, leisdavau jam atakuoti iš visur. Viena – neblokavau vaiko, antra – Jonas visada buvo labai geras metikas. O praėjęs sezonas jam buvo puikus. Žinoma, jis, kaip ir kiekvienas, turi bėdų. Didžiausia tiek jo, tiek visų krepšininkų problema – gynyba. Atakuoti, pataikyti iš po krepšio Jonas moka, turi puikų metimą, nemažai apgaulingų judesių.“

Nors kadaise S. Bartaševičiūtė ugdė J. Valančiūną, trenerės teigimu, situacija pasikeitė.

„Dabar iš NBA grįžęs ir ten daug įvairiausių naujovių išmokęs Jonas mums, visiems treneriams, duoda patarimų“, – juokėsi uteniškė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Raptors“ tikisi momentinės sėkmės

TV3 ir „Viasat Sport Baltic“ komentatorius Rytis Vyšniauskas mano, kad „Spurs“ mainai buvo neišvengiami, nes K. Leonardas siekė išvykti.

Vis dėlto pašnekovą nustebino, jog susitarimas pasiektas būtent su „Raptors“, kuri atidavė savo lyderį D. DeRozaną. Šis neplanavo palikti Toronto, o K. Leonardas į Kanadą keltis nenorėjo.

„Manau, šią akimirką mainai geresni „Spurs“. Jie išliko konkurencingi, gavo aukšto lygio žaidėją ir nors D. DeRozanas labai nestabilus, jis turi potencialo tapti komandos puolimo lyderiu. J. Poeltlas irgi gali būti naudingas. Greggo Popovichiaus auklėtiniai išliks atkrintamųjų varžybų komanda, bet ji ne tokia pajėgi, kad galėtų nuo sosto nuversti „Golden State Warriors“, – mano R. Vyšniauskas. – „Raptors“ turbūt tikisi momentinės sėkmės. K. Leonardas ir D. Greenas labai sustiprins „Raptors“ gynybos potencialą. Vis dėlto, K. Leonardas nežaidė beveik metus, o Toronto komanda jį gavo, greičiausiai, tik metams. Krepšininkas 2019-ųjų vasarą taps laisvuoju agentu, jo širdis Los Andžele. Labai realu, kad „Raptors“ nuo kito sezono ruošiasi pradėti kapitalinį remontą.“

REKLAMA

Komentatorius nekantrauja pamatyti, ką G. Popovichius padarys su pasiautėti linkusiu D. DeRozanu. Toronto komandoje krepšininkas dažnai „pamesdavo“ žaidimo drausmę, bet R. Vyšniauskas mano, kad „Spurs“ treneris gynėją nukreips teisinga linkme.

Ryčio vertinimu, motyvuotas ir žaisti pasiruošęs K. Leonardas tiktų bet kam. Tai esą labai darbštus bei universalus žaidėjas, kuriam per artėjantį sezoną labai svarbu įrodyti, kad yra pasirengęs žaisti sau įprastu lygiu. R. Vyšniauskas neabejoja, jog krepšininkas galvoja apie 2019-ųjų metų vasarą, kai taps neapribotu laisvuoju agentu.

„Mainai turbūt teigiamai turėtų atsiliepti ir J. Valančiūnui. „Raptors“ į Teksasą išsiuntė J. Poeltlą, kuris buvo vienas lietuvio konkurentų vidurio puolėjo pozicijoje. Neabejoju, kad JV komandoje liks pagrindiniu centru, gal net žais daugiau minučių. Kaip suprantu, naujasis ekipos treneris J. Valančiūną labai mėgsta, – kalbėjo R. Vyšniauskas. – „Raptors“ organizacijoje permainos brendo jau kurį laiką. Po pralaimėjimo atkrintamosiose 0:4 sunkiai mačiau perspektyvų likti su D. Casey. Dabar, kai LeBronas Jamesas paliko Rytų konferenciją, Toronto klubas privalo kelti ambicijas pasiekti NBA finalą.“

„Raptors“ vyriausiuoju treneriu pretendavo tapti Šarūnas Jasikevičius. Su juo buvo susitikę klubo vadovai, kurie vėliau kauniečiui siūlė užimti pirmojo stratego asistento vietą. Šaras atsisakė ir liko Kauno „Žalgiryje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų