REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdiečiai šalia daugiabučio aptiko neaiškios kilmės, mėlynos spalvos granulių. Gyventojai įtaria, jog šios cheminės medžiagos - žiurknuodžiai, skirti nepageidaujamoms katėms ar šunims nuodyti. Sunerimo ir mažamečių tėvai: kas bus jei smalsus vaikas jų paragaus?

Klaipėdiečiai šalia daugiabučio aptiko neaiškios kilmės, mėlynos spalvos granulių. Gyventojai įtaria, jog šios cheminės medžiagos - žiurknuodžiai, skirti nepageidaujamoms katėms ar šunims nuodyti. Sunerimo ir mažamečių tėvai: kas bus jei smalsus vaikas jų paragaus?

REKLAMA

„Naujakiemio gatvėje, prie 16 namo, pievoje ir ant šaligatvio primėtyta mėlynų granulių. Gali būti žiurknuodžiai, būkite budrūs, saugokite savo augintinius“, - socialiniame tinkle Facebook perspėjo klaipėdietė Aistė.

Moteris įtaria, jog šia neaiškia chemija siekiama nuodyti gyvūnus. Neva taip ji prieš metus neteko savo augintinio.

„Manau, kad taip galimai kažkas nuodija laukines kates. Kai atsikrausčiau į Naujakiemio gatvę, čia jų buvo labai daug. Dabar mažiau. Tačiau praėjusią vasarą taip netekau savo šuns“, - tv3.lt teigė Aistė.

REKLAMA
REKLAMA

Chemines medžiagas pievoje radusi moteris apie jas įspėjo kaimynus ir kreipėsi į policiją, dėl šių granulių ištyrimo.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai teigia, kad gavę pareiškimą pradės tyrimą. Jei jo metu paaiškės, kad dėl šių cheminių medžiagų nukentėjo kieno nors augintinis – išaiškinus granules išbarsčiusį asmenį, jam grės baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA

Reakcija žaibiška

Tuo metu Vilniuje, praėjusią savaitę neaiškiomis medžiagomis buvo apsinuodiję du šunys. Vieno gyvybę pavyko išgelbėti, kito, deja, ne. Šis mirė šeimininkams jį vežant į veterinarijos kliniką. Esą reakciją į neaiškios kilmės medžiagą buvo žaibiška.

„Nežinau ar jau išsiaiškino kokios tai medžiagos buvo, bet jos suveikdė itin greitai, iškart suvalgius. Gyvūnams pasireiškė požymiai panašūs į epilepsijos priepuolį, nereagavimas į aplinką, nes medžiagos paveikė nervinę sistemą.

Vieną šuniuką mums šiaip ne taip pavyko išgelbėti. Jam buvo leidžiamos lašelinės. Mes patys nelabai žinojome su kuo susidūrėme.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas šuo, kuriam pasireiškė tokie patys simptomai, deja, mirė pakeliui į mūsų kliniką. Tad medžiagos suveikė žaibiškai. Kokios jos dar nežinome, bet žmonės sakė kreipsis į laboratoriją ir prašys tyrimo“, - tv3.lt pasakojo veterinarijos klinikos “Greitoji žirafa“ felčerė Rusnė Kaminskaitė.

Anot jos, tokio tipo gyvūnų apnuodijimas jų klinikoje – pirmas. Tačiau pasitaiko, kai augintiniai atvežami apsinuodiję antifrizu ar žiurknuodžiais.

„Apsinuodijimai pasitaiko, net ir žiurknuodžiais, bet toks atvejis – pirmas. Kai taip žaibiškai gyvūnai sureaguoja ir kyla tokios reakcijos.

Jeigu suvalgo gyvūnas žiurknuodžių, jis blogai jaučiasi, bet reakcija būna kitokia, nei šiais atvejais. Ir jei šeimininkai greitai sureaguoja, pavyksta išgelbėti. Žinoma, pakenkia inkstams, kepenims, bet su preparatais įmanoma atstatyti, svarbu tik ilgai neuždelsti“, - aiškino R. Kaminskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsinuodija ir žmonės

Neaiškios kilmės chemines medžiagas radę klaipėdiečiai sunerimo ne tik dėl augintinių, bet ir dėl vaikų. Esą smalsūs mažamečiai gali mėlyną granulę įsidėti į burną.

„Čia ne tik augintinius, bet ir vaikus reikia saugoti, kad nepagalvotų, jog saldainiai! Juk yra toks amžius kai ir akmenukus į burną deda“, - sunerimo klaipėdietė.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas, vyr. gydytojas Vinsas Janušonis tv3.lt teigė, kad yra buvę keli atvejai, kai pacientai atvyko apsinuodiję žiurknuodžiais. Esą juos paruošę nuodyti gyvūnams – suavalgė patys.

„Yra nuodų į kuriuos dedamos kvėpavimą slopinančios medžiagos, tačiau pagrinde, kiek mes turime informacijos, tai kraują skystinančios medžiagos, didinančios žiurkių kraujavimą ir medžiagos, veikiančios į dauginimosi sistemą.

REKLAMA

Žmonėms labiau pavojingos kraują skystinančios medžiagos. Kelis atvejus mes esame turėję, tiesa senokai, bet dažniausiai žmonės apsinuodija kai deda patys deda ir pas nuodus į maistą, o paskui netyčia patys suvalgo.

Ypatingai pavojinga nėra. Jei nedidelis kiekis – gali ir nieko nenutikti, o jeigu didesnis kiekis, tai gali būti kraujavimas iš virškinamojo trakto“, - aiškino vyr, gydytojas V. Janušonis.

Gyvūnų prieglaudos „Penkios pėdutės“ atstovai teigia, jog prieš savaitę sulaukė įspėjamojo skambučio iš gyvūnų prekių parduotuvės. Tuomet buvo perduota informacija, jog vyras ketino įsigyti didelį kiekį žiurkių nuodų. Įžvelgus galimybę, jog nuodai gali būti naudojami ne pagal paskirtį, šie nebuvo parduoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų