REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerijoje pristatytas Lietuvos studentų socialinės ir ekonominės padėties tyrimas, kuriame atskleidžiamos studentiško gyvenimo realijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu paaiškėjo, kad didžioji dauguma arba 90% respondentų įstojo į aukštąsias mokyklas iškart po mokyklos (68,5% - po  vidurinių ir 21,5% - po gimnazijų) ir neturėjo kokios patirties darbo rinkoje (81,6% respondentų). Aukštesnį išsimokslinimo laipsnį pasiekusių tėvų vaikai dažniau siekia aukštojo mokslo, sakoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Pagrindines studentų pajamas (vidutiniškai 860 litų) panašiomis dalimis sudaro šeimos parama (apie 372 litų) ir pačių uždirbtos pajamos (apie 364 litų). Nedirbančių biudžetą dažniau sudaro šeimos parama arba aukštųjų mokyklų stipendijos. Apie 10% gavo finansinę paramą iš valstybės ir kitų viešųjų šaltinių. Vidutiniškai studentai per mėnesį išleidžia apie 713 litų. Didžiausia studentų išlaidų dalis tenka maistui (apie 227 litus), būstui (apie 129 litų), rūbams bei mokesčiais už mokslą arba egzaminus.

REKLAMA
REKLAMA

Studentai gana pozityviai įvertino savo gyvenimo sąlygas. 26% respondentų atsakė, kad juos visiškai tenkina, o 44,3% - kad tiesiog tenkina jų gyvenimo sąlygos. Studentai nurodė, kad yra mažiau patenkinti savo materialine gerove, bei dideliu darbo ir mokslo krūviu. Gyvenimo sąlygomis dažniau patenkinti gyvenantys su tėvais, kolegijų, bakalauro studijų studentai, taip pat Kauno gyventojai tyrimo dalyviai.

Dirbantys studentai dažniausia dirba su studijomis visiškai nesusijusioje  ar mažai susijusioje srityje. Tik trečdalis turinčių darbą studentų nurodė, kad dirba su pasirinkta studijų kryptimi susijusį arba iš dalies susijusioje srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik 5% apklaustųjų buvo išvykę į užsienį studijuoti arba stažuotis, tačiau net 35% nurodė, kad ateityje tikrai ketina tai padaryti. Užsienio studijoms finansavimas dažniausiai gaunamas iš specialios paramos fondų bei šeimos biudžeto. Dauguma apklaustų studentų geriausiai moka anglų kalbą – ja gerai kalbantys nurodė 62%. Antra pagal populiarumą – rusų kalba, trečia – vokiečių.

Diskusijos metu pranešimus skaitė bei padėties gerinimo pasiūlymus pateikė UAB „Spinter Tyrimai“ direktorius Ignas Zokas ir Socialinių tyrimų instituto tarybos pirmininkas doc. dr. Romas Lazutka.

Reprezentatyviame tyrime dalyvavo 1003 Lietuvos universitetų ir kolegijų studentai. Didžiąją dalį apklausos dalyvių sudarė bakalauro studijų dieninio skyriaus studentai. Apklausti taip pat buvo ir vakarinių, neakivaizdinių bei magistro studijų studentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų