REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Onkologinė liga (nuotr. 123rf.com)

Jei esate kada išėję į lauką, jums gresia odos vėžys. Taip, supratote teisingai – ši liga gresia visiems. Tačiau šis labiausiai paplitusios formos vėžys yra lengviausiai gydomas, jei diagnozuojamas anksti. Tapkite odos vėžio detektyvais ir apsaugokite savo odą ir sveikatą.

18

Jei esate kada išėję į lauką, jums gresia odos vėžys. Taip, supratote teisingai – ši liga gresia visiems. Tačiau šis labiausiai paplitusios formos vėžys yra lengviausiai gydomas, jei diagnozuojamas anksti. Tapkite odos vėžio detektyvais ir apsaugokite savo odą ir sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tipai

Amerikos dermatologų asociacijos duomenimis, 1 iš 5 žmonių suserga odos vėžiu. Tačiau penkerių metų išgyvenimo rodiklis tiems žmonėms, kurių melanoma yra aptinkama ir gydoma prieš jai išsiplečiant į limfmazgius, yra 98 procentai. Deja, kas valandą nuo melanomos miršta vienas amerikietis.

REKLAMA

Pirmasis prevencijos žingsnis yra švietimas. Odos vėžio asociacija yra aprašiusi pagrindinius odos vėžio tipus:

Aktininė keratozė – žvynuoti, šiurkštaus paviršiaus augliai, kurie paprastai atsiranda tiesioginių saulės spindulių veikiamose vietose - ant veido, plikos galvos, lūpų, rankų. Aktininės keratozės dažnai yra iškilusios, šiurkščios ir primena karpas.

Dažniausiai jos paraudonuoja, bet kai kurios gali būti rusvos, rožinės ir (arba) kūno spalvos. 10 procentų negydomos aktininės keratozės atvejų išsivysto į žvyninių ląstelių karcinomą – antrą dažniausią odos vėžio formą.

REKLAMA
REKLAMA

Bazinių ląstelių karcinoma – tai anormalūs, nevaldomi odos bazinių ląstelių augliai. Jie dažnai atrodo kaip atviros žaizdelės, raudonos dėmelės, rausvi augliai, blizgūs iškilimai ar randeliai. Bazinių ląstelių karcinoma yra dažniausia odos vėžio forma, kuri beveik niekuomet neplinta, tačiau nedelsiant negydoma gali subjauroti jūsų išvaizdą.

Dispastiniai apgamai – Neįprasti gerybiniai apgamai, kurie gali atrodyti kaip melanomos. Tokius apgamus turintiems žmonėms dažniau išsivysto pavienė ar daugybinė melanoma. Kuo daugiau jų turite, tuo labiau didesnis jūsų rizikos faktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Melanoma – pavojingiausia odos vėžio forma. Melanomos dažnai primena apgamus - daugelis jų yra juodos ar rudos spalvos, bet jos taip pat gali būti odos spalvos, rausvos, raudonos, violetinės, mėlynos ar baltos.

Melanomą dažniausiai sukeliai intensyvus ir nedažnas UV spindulių poveikis. Šis vėžio tipas gali imti plisti tuomet, kai jo gydymas pasidaro sudėtingas, o tai gali baigtis tragiškai.

Žvyninių ląstelių karcinoma – Tai antra dažniausia odos vėžio forma. Savo išvaizda dažnai primena raudonas dėmeles, atviras žaizdeles, iškilusius augliukus su įdubimu viduryje ar karpas.

REKLAMA

Paviršiuje gali susiformuoti kietas sluoksnis, kraujavimas, nemaloni išvaizda. Žvyninių ląstelių karcinomą paprastai sukelia dažnas UV spindulių poveikis viso gyvenimo laikotarpiu, kasdienis buvimas saulėkaitoje ir dažnas deginimasis saulėje vasarą bei soliariumų UV spinduliai. Patikros

Moterims reikėtų kas mėnesį tikrintis visą kūną. Kasmėnesinės patikros pakanka, kadangi tikrinantis dažniau bus sudėtinga pastebėti pokyčius, sako medicinos daktaras, Minesotos universiteto medicinos mokyklos klinikinės dermatologijos profesorius ir portalo „CrutchfieldDermatology.com“ medicinos direktorius dr. Čarlzas Kračfyldas.

REKLAMA

Nuo galvos iki kojų patiems tikrinantis reguliariai tai neturėtų užtrukti ilgiau nei 10 minučių, sako medicinos daktarė, Odos vėžio asociacijos atstovė dr. Melani Palm.

Jei nerimaujate, kaip atsiminti, ar apgamas pasikeitė nuo tada, kai paskutinį kartą į jį žiūrėjote, dr. Č. Kračfyldas pataria tiesiog prisiminti šiuos punktus:

1. Asimetriškumas 2. Kraštų netaisyklingumas 3. Spalvos pokyčiai apgamo viduje 4. 6 mm, pieštuko trintuko dydį, viršijantis skersmuo 5. Iškilumas - visa, kas yra iškilę virš odos

Pastebėję vieną šių simptomų, pasitikrinkite pas dermatologą.

Kad būtumėte dar ramesni, galite pasidaryti savo kūno žemėlapį. Tai - naudingas įrankis, padedantis jums stebėti savo apgamus ir odos pakitimus laikui bėgant, sako dr. M. Palm: „Pirmojo savarankiško tikrinimosi metu pažymėkite kiekvienos strazdanos, apgamo, intapo ar odos pakitimo vietą žemėlapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtinai užsirašykite apytikrį jo dydį ir spalvą, kad vėliau galėtumėte stebėti pokyčius.“ Vėlesnių patikrų metu savo odoje rasite žemėlapį atitinkančią vietą ir galėsite žymėti visas naujas dėmeles.

Dr. M. Palm taip pat rekomenduoja fotografuoti tuos savo apgamus, kuriuos reikėtų atidžiai stebėti. Jūsų išmaniajame telefone bus nurodyta nuotraukos data, todėl nebereikės spėlioti, kada buvo padaryta nuotrauka, sako daktarė, ir galėsite naudotis priartinimo funkcija, kad palygintumėte dydį, formą bei spalvą laikui bėgant.

REKLAMA

Viena iš vietų, kurios moterys nesumano pasitikrinti, yra galvos oda, o taip pat lūpos, lytiniai organai, panagės bei kojų tarpupirščiai, sako dr. M. Palm, ir primena nepamiršti prieš tikrinantis nusivalyti nagų lako. Moterims melanoma dažnai išsivysto ant kojų ir viršutinėje nugaros dalyje.

Odos vėžio asociacija rekomenduoja visiems 18 metų sulaukusiems pacientams kasmet viso kūno odą pasitikrinti pas dermatologą. Žinoma, tai reikėtų derinti su kasmėnesine odos patikra.

Jei jūsų šeimoje yra buvę sirgusiųjų odos vėžiu ar patys esate juo sirgę, pas dermatologą turėtumėte tikrintis kas šešis mėnesius.

REKLAMA

Rizikos faktoriai

Melanoma gali ištikti bet kurį, tačiau, anot dr. Č. Kračfyldo, rizika yra didesnė, jei:

• Jūsų šeimoje yra buvę sirgusiųjų odos vėžiu • Jūs patys esate sirgę odos vėžiu • Esate turėję daugybinių ar pūslėtųjų saulės nudegimų bei dažnai ir ilgą laiką būnate saulėkaitoje • Esate šviesiaodžiai • Esate rusvaplaukiai ar šviesiaplaukiai • Esate mėlynakiai ar žaliaakiai • Turite 50 ar daugiau apgamų • Esate sirgę krūties ar skydliaukės vėžiu

Ultravioletinių spindulių – nuo saulės ar nuo soliariumų – poveikis yra paprasčiausiai išvengiamas rizikos faktorius. „Amžius šiuo atveju svarbus, nes ultravioletinių spindulių radiacijos poveikis yra kumuliacinis rodiklis,“ – teigia dr. Č. Kračfyldas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kuo daugiau žalos saulė jums yra padariusi per gyvenimą, tuo didesni jūsų šansai susirgti odos vėžiu.“

Kiti ženklai

Jei pastebėjote dėmelę, kuri kraujuoja ir savaime negyja be papildomų priemonių, dr. Č. Kračfyldas pataria nedelsiant ją pasitikrinti.

Jei skusdamiesi šią dėmelę įsipjaunate ir ji pradeda kraujuoti, jaudintis nevertėtų, sako jis, tačiau jei prausiant dėmelę minkšta medvilnine kempine ji ima kraujuoti, reikėtų pasitikrinti.

Amerikos vėžio asociacija liečiant jaučiamus pokyčius įtraukia į įspėjamųjų signalų sąrašą. Jei pajuntate niežėjimą, jautrumą, skausmą, kreipkitės į gydytoją.

REKLAMA

Kitos priemonės

Sukurta keletas melanomos aptikimo mobiliųjų programėlių, tačiau, kaip sako dr. M. Palm, „odos vėžio diagnozę gali pateikti tik profesionalus gydytojas, idealiu atveju - kvalifikuotas dermatologas“.

Deja, dabartinis dviejų milijonų odos vėžiu kasmet susergančių amerikiečių skaičius greitai auga. Odos vėžio asociacija primena: „Jei galite pastebėti, galite ir sustabdyti“.

Turėdami omenyje tokius vėžio atvejus, kai anksti pastebėta ir gydoma liga gali būti lengvai nugalėta, kodėlgi neturėtume būti kuo aktyvesni?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų