REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Kūdikį pasiglemžė mirtina liga  (nuotr. facebook.com)

Ketverių mėnesių amžiaus Kilis Šulcas iš Česterfyldo, Virdžinijos valstijos ėmė karščiuoti grįžęs namo iš lopšelio birželio mėnesį. Kai temperatūros nepavyko numušti vaistais ir kūdikiui prasidėjo bėrimas, tėvai nuvežė jį į ligoninę.

11

Ketverių mėnesių amžiaus Kilis Šulcas iš Česterfyldo, Virdžinijos valstijos ėmė karščiuoti grįžęs namo iš lopšelio birželio mėnesį. Kai temperatūros nepavyko numušti vaistais ir kūdikiui prasidėjo bėrimas, tėvai nuvežė jį į ligoninę.

REKLAMA

Ligoninėje medikai Kilio tėvams pranešė, kad kūdikis serga meningitu - infekcija, kuri veikia galvos ir nugaros smegenis dengiančias membranas.

Manoma, kad Kilis kontaktavo su neskiepytu asmeniu, kuris buvo infekcijos nešiotojas, tačiau nepasižymėjo jokiais ligos simptomais.

Kai Aleks Dempsi pasiėmė savo keturių mėnesių sūnų Kilį Šulcą iš lopšelio birželio mėnesį, jis truputį karščiavo, tačiau moteris manė, kad tai tėra skrandžio virusas, rašoma dailymail.co.uk.

Tačiau Kiliui greitai prasidėjo bėrimas ir, nepaisant jam duotų vaistų, karščiavimas nepraėjo, taigi, A. Dempsi ir jos sužadėtinis Gabrielis Šulcas išvežė kūdikį į greitosios pagalbos skyrių.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikę keletą tyrimų, „St Mary“ ligoninės Ričmonde, Virdžinijoje medikai tėvams pranešė, kad Kilis yra užsikrėtęs meningitu - galimai mirtina infekcija.

REKLAMA

Vėliau medikai teigė, kad labai tikėtina, jog kūdikis infekcija užsikrėtė klinikoje, tą pačią dieną, dėl kontakto su kitu neskiepytu pacientu, infekcijos nešiotoju, neturėjusių jokių simptomų.

Kilis buvo paguldytas į vaikų reanimacijos skyrių ir mirė praėjus vos 24 valandoms po pirmųjų simptomų pasirodymo. A. Dempsi ir G. Šulcas viliasi savo tragediją paversti sąmoningumo žinia apie skiepų svarbą.

Meningitas yra infekcija, kuri veikia galvos ir nugaros smegenis dengiančias membranas, vadinamas meningais.

Ją gali sukelti bakterinė arba virusinė infekcija. Virusinę infekciją pasigavusieji paprastai visiškai išgyja po neintensyvaus gydymo ar visai negydomi, tačiau bakterinis meningitas sparčiai plinta ir gali būti pavojingas gyvybei.

REKLAMA
REKLAMA

Simptomai paprastai pasireiškia praėjus 3 - 7 dienoms po užsikrėtimo, nors bakterinio meningito simptomai gali pasirodyti ir greičiau. Meningito simptomai gali būti bėrimas, karščiavimas, pykinimas, vėmimas, sustingęs kaklas ir raumenų skausmas.

Kas yra meningitas?

Meningitas - tai galvos ir nugaros smegenis supančių ir saugančių membranų uždegimas. Juo gali susirgti visi, tačiau didžiausia rizika kyla vaikams iki penkerių metų, 15 - 24 metų jaunuoliams ir žmonėms, vyresniems nei 45 metai. Pasyvūs rūkaliai ir asmenys su silpna imunine sistema, pavyzdžiui, chemoterapija gydomi pacientai taip pat rizikuoja labiau.

Dažniausiai meningitas būna bakterinės ar virusinės formos. Abiejų tipų ligai būdingi simptomai yra šie:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Blyški, spuoguota oda ir bėrimas, kuris neišnyksta odą prispaudus prie stiklo • Kaklo sustingimas • Jautrumas ryškiai šviesai • Karščiavimas, rankų ir pėdų šalimas • Vėmimas • Mieguistumas • Stiprus galvos skausmas

Bakterinis meningitas

Bakteriniam meningitui būtinas skubus gydymas ligoninėje antibiotikais. Maždaug 10 procentų bakterinio meningito atvejų yra mirtini. Iš išgyvenusiųjų pacientų, vienam iš trijų pasireiškia komplikacijos, kurių tarpe - smegenų pažeidimai bei klausos praradimas.

Galūnių amputacija yra galimas pašalinis poveikis, jei pasireiškia kraujo užkrėtimas. Nuo tam tikrų meningitą sukeliančių bakterijų atmainų, pavyzdžiui, tuberkuliozės, yra skiepijama.

REKLAMA

Virusinis meningitas

Virusinis meningitas retai gresia gyvybei, tačiau jis gali sąlygoti ilgalaikę žalą sveikatai – sukelti galvos skausmus, nuovargį, atminties sutrikimus. Kiekvienais metais Didžiojoje Britanijoje tūkstančiai žmonių serga virusiniu meningitu. Jis gydomas daugiausiai hidratacija, nuskausminamaisiais ir ilsintis. Nors antibiotikai šiuo atveju neefektyvūs, jie gali būti duodami pacientams atvykus į ligoninę, tam atvejui, jei pacientas sirgtų bakterine ligos forma.

JAV šiuo metu yra prieinami du skiepų nuo bakterinio meningito tipai: meningokokinio polisacharido skiepas ir meningokokinio konjugato skiepas.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras rekomenduoja visus vaikus nuo 11 iki 12 metų skiepyti meningokokinio konjugato skiepu su stiprinamuoju skiepijimu 16 metų, kadangi skiepo apsauga laikui bėgant silpnėja. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, vienas iš 15 meningitu sergančių vaikų nuo infekcijos miršta.

REKLAMA

Kai gydytojai pranešė A. Dempsi ir G. Šulcui iš Česterfyldo apie meningito diagnozę, tėvai buvo šokiruoti. „Tą akimirką, kai mums pranešė apie meningitą, žinojau, kad tikimybė jį prarasti - labai didelė“ - A. Dempsi sakė WTVR televizijai. „Kadangi jam tebuvo keturi mėnesiai, kūdikis neturėjo imuninės sistemos, kuri būtų padėjusi.“

Kai Kilis buvo paguldytas į vaikų reanimacijos skyrių, blyškūs, rausvi spuogeliai buvo nusėję jo kūną, o jo kraujo spaudimas buvo žemas. A. Dempsi pridūrė, kad vos prieš dvi dienas ji buvo nuvežusi Kilį pas gydytoją, kad kūdikis būtų paskiepytas naujausiais reikalingais skiepais.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras pataria pradėti pirmuosius skiepus dviejų mėnesių kūdikiams, jei jie neserga chroniškomis ligomis ir neturi kitų susirgimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprastai skiepijama nuo hepatito B, Roto viruso, taip pat DTaP, Hib, PCV13 ir poliomelito skiepais - tai vienintelės imunizacijos, kurias Kilis būtų turėjęs, būdamas ketverių mėnesių. Šie skiepai apsaugo nuo septynių ligų: hepatito B, Roto viruso (ar diarėjinės ligos), difterijos, stabligės, kokliušinio kosulio, Haemophilus influenza infekcijos, pneumokokinės ligos ir poliomelito.

Pasak portalo „Today“, A. Dempsi sakė, jog gydytojai taip pat teigė manantys, kad jos sūnus infekcija užsikrėtė šeimai esant pediatro kabinete, nuo simptomų neturinčio nešiotojo, kuris nebuvo gavęs meningito vakcinos. Simptomų neturintis asmuo gali bakterijas nešioti nosyje ar gerklėje, tačiau nesijausti ir neatrodyti sergantis.

REKLAMA

„Medicinos darbuotojai, su kuriais kalbėjome ir kurie mėgina visa tai išsiaiškinti, gali tik spėti, kad neskiepytas asmuo nešiojo infekciją ir mano vaikas tiesiog susidūrė su šiuo asmeniu,“ - sakė A. Dempsi.

Ji tikisi, kad žmonės pasimokys iš jos sūnaus mirties ir supras, kokie svarbūs yra skiepai - ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatai. „Jei tik galime iš to ko nors išmokti, norime, kad žmonės žinotų: skiepai gali padėti išvengti tokių tragedijų,“ - sakė A. Dempsi. „Jis buvo tik kūdikis, todėl jo šansai buvo labai maži.“

Šeimos draugas sukūrė „GoFundMe“ platformos puslapį Kilio laidotuvių išlaidoms padengti. Šiuo metu yra surinkta daugiau nei 6 800 JAV dolerių, o pradinis tikslas buvo 5 000 JAV dolerių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų