REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Magnio nauda niekas seniai neabejoja. Tačiau kodėl jis mums yra toks svarbus ir ką reikėtų žinoti apie jo įsisavinimą? 

9

Magnio nauda niekas seniai neabejoja. Tačiau kodėl jis mums yra toks svarbus ir ką reikėtų žinoti apie jo įsisavinimą? 

REKLAMA

Kodėl mums reikia magnio?

Magnis mums reikalingas, kad jaustumėmės sveiki, energingi ir stiprūs. Jis padeda suaktyvinti šimtus įvairių fermentų mūsų kūnuose.

Šie fermentai svarbūs tokiems procesams kaip riebalų deginimui, sveikos DNA struktūros palaikymui, cukraus kiekio reguliavimui, kaulams ir nervinei sistemai", - pasakojo dietologė Fiona Tuck.

 

Magnis taip pat reikalingas kaulų formavimuisi, raumenų masės ir kraujotakos palaikymui. Yra manoma, kad magnis gerina ir mūsų miego kokybę.

Vidutinė magnio dozė moterims yra apie 300mg per dieną, o vyrams 400mg.

Kokie magnio trūkumo simptomai?

Pasak dietologės Anna Debenham, šiais laikais, magnio trųkumas nėra didelė problema.

„Negaunant magnio tik trumpą laiką, organizmas pradės naudoti jo sukauptas sąnaudas kepenyse. Tai nėra itin problematiška, žinoma, jei organizme, per ilgesnį laiko tarpą, neatsiranda daugiau magnio, tai jau tampa pavojinga.“, - teigė Anna Debenham.

REKLAMA
REKLAMA

Magnio trūkumas jaučiamas tada, kai sumažėja energija organizme.

„Magnis reguliuoja kalcio, vitamino D įsisavinimą, cukraus kiekio koncentraciją ir hormonų pasiskirstymą kūne. Jei pradeda jo trūkti, organizmas jaus chronišką nuovargį, niūrią nuotaiką, padidėjusiį nervingumą, nervinį tiką, gali atsirasti nemiga, pakilti kraujospaudis, atsirasti mėšlungis ir tiesiog jausti per didelį jautrumą aplinkai, būti emociškai nestabiliems.“, - toliau pasakojo dietologė.

REKLAMA

Simptomai, perspėjantys apie magnio trūkumą: prarastas apetitas, pykinimas, vėmimmas, nuovargis, silpnumas, sutrikę širdies ritmas, kūno nejautrumas, mėšlungis

Kokiame maiste yra daugiausia magnio?

„Magnio galima atrasti įvairiame maiste, bet didžiausia jo koncentracija yra lapinėse daržovėse, natūralioje kakavoje, riešutuose ir sėklose.“, - pasakoja F. Tuck.

„Įtraukite šių ingridientų į savo racioną ir būsite tikri, kad jo pakankamai gaunate. Stenkitės kiekvieną patiekalą paruošti naudojant dalį lapinių daržovių ir kasdien suvalgyti po saują riešutų ar sėklų. Pašalinkite nesveiką maistą, cukrų ir alkoholį, taip dar labiau sustiprinsite magnio įsisavinimą.“

REKLAMA
REKLAMA

Maistas, kuriame daugiausia magnio:

Įvairios lapinės daržovės, špinatai, vaisiai, avokadas, figos, bananai, avietės, riešutai, sėklos, ankštinės daržovės, avinžirniai, pupelės, daržovės, žirneliai, brokoliai, kopūstai, artišokai, smidrai, briuseliniai kopūstai, žuvys, lašiša, tunas, pilno grųdo kruopos, kaip laukiniai ir rudieji ryžiai, kakava, juodasis šokoladas, tofu, keptos pupelės.

Kaip sužinoti ar man netrūksta magnio?

Galima atlikti kraujo tyrimą, kuris nurodo magnio lygį organizme, bet tai nėra visada geras pasirinkimas.

Ar verta naudoti magnio papildus?

Kalbant apie mineralų įsisavinimą, galima naudoti papildus, bet geriausia juos gauti per tinkamą mitybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėdami išsaugoti savo sveikatą, sveika gyvensena yra vienintelis užtikrintas būdas tam. Tik valgydami pakankamai magnio pripildyto maisto, žinosite, kad tikrai jo jums nestinga.

Žinoma, jei tai nėra įmanoma, naudokite papildus. Tik prieš pradėdami, pasitarkite su gydytoju ar vaistininku, kokie yra jums tinkamiausi.“, - dėstė dietologė Debenham.

Magnio įsisavinimas kūne taip pat priklauso nuo žmogaus. Kai kurie žmonės gali jį lengviau pasiimti iš maisto, kitiems tai nėra taip paprasta. Todėl reikia žinoti, koks tipas geriausias jums naudoti.

Vieni žmonės gali naudoti magnio purškalus, kurie perleidžia magnį per odą. Kiti, kuriems reikia didesnės jo dozės, turėtų vartoti skysčius pripildytus magnio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų