REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį planuoja atversti bylą, kurioje Liberalų sąjūdis reikalauja, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) paneigtų teiginius, jog tai koncerno „MG Baltic“ kontroliuojama partija.

 Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį planuoja atversti bylą, kurioje Liberalų sąjūdis reikalauja, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) paneigtų teiginius, jog tai koncerno „MG Baltic“ kontroliuojama partija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį numatytas parengiamasis šios bylos posėdis. Per jį abi pusės galės teikti prašymus, joms bus siūloma susitaikyti.

REKLAMA

Opozicinis Liberalų sąjūdis teismo prašo neatitinkančiais tikrovės ir kenkiančiais partijos reputacijai pripažinti išslaptintoje ir paviešintoje VSD pažymoje naudojamus teiginius, kad „2006 metais koncernas MG įsteigė pilnai kontroliuojamą partiją“, kad Liberalų sąjūdis įsteigtas vadovaujant koncerno „MG Baltic“ vadovams Dariui Mockui ir Raimondui Kurlianskiui, kad steigiamai partijai buvo parinktas vadovas ir kad Liberalų sąjūdis – ilgalaikis koncerno politinis projektas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat prašoma įpareigoti VSD ne vėliau kaip per dvi savaites nuo teismo sprendimo paskelbti paneigimą žiniasklaidoje.

Liberalų sąjūdžio pirmininko Eugenijaus Gentvilo teigimu, VSD pažymoje pateikiama nepagrįsta, tikrovės neatitinkanti ir Liberalų sąjūdžio dalykinę reputaciją žeminanti informacija.

„Liberalų sąjūdžio nepagrįstas siejimas su politinės korupcijos byloje įtariamu koncernu „MG Baltic“, pateikiant šią politinę partiją ne kaip Lietuvos piliečių (rinkėjų), o koncerno „MG Baltic“ interesų atstovą, Liberalų sąjūdį įvardijant „MG vadovų pilnai kontroliuojama partija“, „įsteigta faktiškai MG kontroliuojama partija“, „ilgalaikis politinis projektas“ ir pan. kompromituoja LRLS kaip politinę partiją, žemina jos dalykinę reputaciją“, – rašoma ieškinyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pabrėžta, kad paviešinta tik viena iš 13 Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui VSD pateiktų pažymų – ta, kuri išimtinai liečia Liberalų sąjūdį.

„Tokiais valstybės institucijų veiksmais ne tik pažeidžiama ir menkinama Liberalų sąjūdžio dalykinė reputacija, tačiau daroma didžiulė žala demokratiniam valstybės režimui, varžant demokratijos pagrindus sudarančias, Konstitucijoje ir tarptautiniuose teisės aktuose garantuojamas teises dalyvauti valstybės valdyme“, – teigia Liberalų sąjūdžio lyderis.

REKLAMA

Minėta VSD pažyma savaites išslaptinta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto prašymu. Komitetas atliko parlamentinį tyrimą dėl interesų grupių poveikio politiniams procesams.

Komiteto patvirtintose išvadose nurodoma, kad koncerno „MG Baltic“ vadovai ėmėsi įgyvendinti politinį scenarijų, pagal kurį siekta įkurti naują, koncerno interesus tenkinančią liberalų partiją. Įsteigus su koncerno „MG Baltic“ vadovais artimai susijusią politinę partiją, Lietuvos liberalų sąjūdį, per mažiau nei 10 metų koncernas „MG Baltic“ tapo įtakingiausia Lietuvos verslo ir galios grupe.

REKLAMA

Panašaus „MG Baltic“ ieškinio teismai nepriėmė nagrinėti.

Apylinkės ir apygardos teismai nusprendė, kad „duomenų gautų vykdant žvalgybą ir kontržvalgybą teisingumas negali būti nuginčijamas civilinio proceso nustatyta tvarka“.

Ten teismai nusprendė, kad bendrosios Civilinio kodekso taisyklės negali būti taikomos – turi būti remiamasi Žvalgybos įstatymu, kuris numato atskiras VSD veiklos kontrolės formas.

Teismas pabrėžė, kad VSD atskaitingas Seimui ir Respublikos Prezidentui, parlamentinę kontrolę atlieka Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, o skundus dėl žvalgybos pareigūnų veiksmų nagrinėja Seimo kontrolieriai.

Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija taip pat atkreipė dėmesį, kad VSD raštas Seimo komitetui pateiktas oficialiu dokumentu, ir nėra duomenų, kad VSD būtų prisidėjusi prie to, jog informacija patektų į žiniasklaidą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų