REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Matematikos egzaminas iš tiesų nebuvo lengvas“, - pripažįsta net keturis šimtukus šiemet iš valstybinių brandos egzaminų gavęs „Ąžuolyno“ gimnazijos abiturientas Martynas Linkevičius.

„Matematikos egzaminas iš tiesų nebuvo lengvas“, - pripažįsta net keturis šimtukus šiemet iš valstybinių brandos egzaminų gavęs „Ąžuolyno“ gimnazijos abiturientas Martynas Linkevičius.

REKLAMA

Edita GUDAVIČĖ

Šaltinis: ve.lt

Martynas jau įstojo į Kembridžo universitetą. Kad pasiektų šį tikslą jo bendras egzaminų vidurkis turėjo siekti 95 balus. Kembridžo universiteto reikalavimus ir savo paties lūkesčius viršijęs klaipėdietis atviras - vien gerų genų ar talento nepakanka.

Martynai, laikei keturis valstybinius egzaminus - matematikos, anglų kalbos, fizikos ir informacinių technologijų. Ir iš visų gavai aukščiausią 100 balų įvertinimą. Nustebai ar tokio įvertinimo ir tikėjaisi?

Iš vienų tikėjausi, iš kitų nelabai. Pavyzdžiui, matematikos egzaminas tikrai nepasirodė lengvas. Sakyčiau, vienas sunkiausių. Gal ir stresas prisidėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai šimtukininkai sako, kad stebuklų nebūna - norint pasiekti tokių rezultatų, reikia kryptingai mokytis.

Tikrai taip. Ir mokytojai labai padėjo pasiruošti egzaminui. Pavyzdžiui, ruošiantis egzaminams iš matematikos turėjome tris bandomuosius egzaminus, iš informatikos - du, dar vieną iš fizikos. Mokytojai pasistengdavo, kad bandomojo egzamino metu būtų netgi sunkiau, paruošdavo dar daugiau užduočių, kad tikrame egzamine būtų mažiau streso.

REKLAMA

Tikrai nejautei streso per egzaminus?

Nors ir jaučiausi puikiai pasiruošęs, paskutinę naktį prieš egzaminą būdavo sunku miegoti. Bet atėjęs į egzaminą susikoncentruodavau darbui ir emocijos atslūgdavo. Manau, kad padėjo olimpiadose įgyta praktika.

Valstybinių egzaminų pasirinkimas byloja, kad esi linkęs į tiksliuosius mokslus?

Absoliučiai. Lietuvių kalba gal ir sekėsi prasčiau, bet vis tiek trimestre turėjau devynetą. Iš šio dalyko laikiau mokyklinį egzaminą, nes Kembridžo universitetui nereikėjo jo rezultatų.

Tavo tėtis net pajuokavo, kad tavo gautais diplomais iš įvairių olimpiadų jau gali sienas vietoje tapetų klijuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Ir šiuo metu esu Vilniuje, ruošiuosi liepos 21-29 dienomis Lisabonoje vyksiančiai tarptautinei fizikos olimpiadai. Fizikos olimpiados man geriausiai sekdavosi - per ketverius metus esu gavęs du aukso ir du bronzos medalius. Dar du bronzos medalius esu gavęs iš matematikos olimpiadų.

Atrodytų, baigėsi egzaminai, galėtum ilsėtis, bet mokaisi toliau?

Kai pakviečia atstovauti savo šaliai, negali nuvilti. Be to, fizika man labai įdomus dalykas, tad man vienas malonumas gilinti žinias.

Kur slypi tavo sėkmė - tiesiog geri genai ar sunkus darbas?

Tikrai negaliu visų laurų prisiimti tik sau. Žinoma, reikia dėkoti tėvams už gerus genus. Bet ne veltui sakoma, kad pakanka vieno procento talento, o kitus 99 procentus sėkmės lemia darbas. Svarbu rasti savo vietą, tuomet nebus sunku ir dirbti. Be to, man labai pasisekė, nes turėjau puikius mokytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, kiek tu skirdavai laiko mokslams. Pavyzdžiui, kiek valandų ruošdavai namų darbus?

Namuose mokydavausi gal ne tiek ir daug. Stengdavausi daug ką pasidaryti mokykloje. Bet kai ruošdavausi olimpiadoms, tekdavo ilgiau pasėdėti. Pavyzdžiui, dabar, kai ruošiamės fizikos olimpiadai, kasdien tam skiriame mažiausiai 8 valandas.

Randi laiko pomėgiams?

Taip, randu laiko pasportuoti. Kuo daugiau darai, tuo daugiau spėji.

Ką studijuosi Kembridže?

Inžineriją.

Ar yra vilčių, kad baigęs studijas grįši į savo gimtąją šalį?

Žinoma, norėčiau grįžti, bet sunku iš anksto ką nors planuoti. Tiesiog noriu dabar maksimaliai išnaudoti savo galimybes, o paskui matysim. Juk kartais gyvenimas mus nuveda visai kitur, nei planavome.

REKLAMA

Ką patartum kitiems moksleiviams, kurie kartais pritingi mokytis, neišnaudoja visų suteiktų galimybių?

Neabsoliutinčiau, kad tik mokykla gali atskleisti žmogų. Galbūt vaikui nesiseka mokykloje, bet jis yra puikus bėgikas ir iš to padarys puikią karjerą. Manau, kad svarbiausia atrasti savo vietą ir kryptį, o tada bus lengva dirbti bei tobulėti ir tikrai nebus gaila savo laiko.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų