REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Lėlė (nuotr. 123rf.com)

Liepos 1-ąją įsigaliojo centralizuota Vaiko teisių apsaugos sistema. Per pirmąją savaitę, skelbiama, dėl nepriežiūros, smurto ir netinkamų sąlygų iš tėvų visoje Lietuvoje paimta daugiau nei šimtas vaikų. 

12

Liepos 1-ąją įsigaliojo centralizuota Vaiko teisių apsaugos sistema. Per pirmąją savaitę, skelbiama, dėl nepriežiūros, smurto ir netinkamų sąlygų iš tėvų visoje Lietuvoje paimta daugiau nei šimtas vaikų. 

REKLAMA

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus padalinio vyriausioji specialistė Sandra Vrublevskienė papasakojo skaudžiausius įvykius, kuriuos kasdien mato nuvykusi į šeimas.

Laikinosios vaiko gerovės grupės vicepirmininkė, Seimo narė Dovilė Šakalienė įsitikinusi, kad naujoji sistema padės apsaugoti vaikus nuo smurtaujančių tėvų bei užtikrins saugumą mažiesiems 24 valandas per parą.

„Vis dažniau į policiją kreipiasi neabejingi kaimynai, kurie girdi vaiko klyksmą, mato išgėrusius tėvus. Tokiu atveju į vietą atvažiuoja pareigūnai, o pamatę, kad girtaujančioje, apsvaigusioje šeimoje ar netinkamoje aplinkoje yra mažamečių, praneša Vaikų teisių apsaugos specialistams.

REKLAMA
REKLAMA

Sukrėtė atvejis Vilniuje

Tada atvykstame į šeimą ir sprendžiame, kokia yra situacija, žiūrime, ar yra blaivių ir emociškai stabilių žmonių.

Labai dažnai pasitaikantis atvejis, kai atvykę pamatome paliktus vaikus vienus, be tėvų priežiūros. Vienas iš Vilniuje buvusių atvejų įsiminė labiausiai: tada duris atidarė vyresnis vaikas, tėvų nebuvo.

REKLAMA

Atėjusi pamačiau, kaip pusantrų metų vaikelis po namus vaikšto visiškai basas, o jo sauskelnės nuo pilnumo nutįsęs iki žemės. Jis vaikščiojo basas po sudužusias keraminių plytelių šukes.

Tris valandas laukėme, kol grįš mama. Kai ji atėjo, ėmė reikšti nepasitenkinimą ir pyktį, kodėl mes čia esame ir ko norime.

Ji pagriebė vaiką, ėmė juo manipuliuoti, pakeitė sauskelnes, tačiau mes per tą laiką įvertinome, kad toje šeimoje yra problemų, kurias reikia spręsti. 

Pamatėme ir daugybinius vaiko sužalojimus, nubrozdinimus. Vėliau pakalbėjome ir su kaimynais. Jie patvirtino, kad toje šeimoje dažni pykčiai, agresija, alkoholis", - kalbėjo S. Vrublevskienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Sistema skirta apsaugoti

Jos ir Seimo narės Dovilės Šakalienės teigimu, naujai priimta ir jau realiai veikianti sistema nėra sukurta tam, kad vaikai būtų atimami iš šeimų - anaiptol: mobilių grupių, vykstančių į šeimas tikslas, padėti šeimoms sukurti saugią aplinką vaikams. 

„Mes visada pasiruošę įvertinti grėsmės lygius ir spręsti, ar yra kilęs pavojus vaikams aplinkoje, kurioje jie būna. Mūsų tikslas, net ir paėmus vaikus, juos atiduoti ne į institucijas ar pas globėjus, o pas kuo artimesnius žmones, su kuriais vaikus sieja emocinis ryšys.

Tai gali būti seneliai, teta ar dėdė, pas kuriuos bus saugu. Globėjų mes ieškome dar tą pačią naktį, nieko nelaukiame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą rytą komisijoje laukiame tėvų, kurie ateitų pasikalbėti. Mes norime su jais spręsti situaciją, padėti jiems, siūlome psichologų arba priklausomybių ligų specialistų pagalbą.

Būna, kad skundai nepasitvirtina, nuvykstame į šeimą ir pamatome, kad viskas yra gerai, tačiau reaguoti privalome. Tokiu atveju pasikalbame su tėvais ir išvykstame“, - aiškino pašnekovė. 

Daugiau apie tai, kaip veikia naujoji sistema, žiūrėkite vaizdo reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų