REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Futbolo aistruolių laukia neeilinis savaitgalis. Šeštadienį dėl trečiosios pasaulio čempionato vietos žais anglai ir belgai. Sekmadienį – turnyro desertas. Finale ietis sukryžiuos kroatai bei prancūzai. Ne visos portalo tv3.lt kalbintos šalies futbolo legendos tikisi gražaus finalo.

Futbolo aistruolių laukia neeilinis savaitgalis. Šeštadienį dėl trečiosios pasaulio čempionato vietos žais anglai ir belgai. Sekmadienį – turnyro desertas. Finale ietis sukryžiuos kroatai bei prancūzai. Ne visos portalo tv3.lt kalbintos šalies futbolo legendos tikisi gražaus finalo.

REKLAMA

Nebus patrauklus akiai

„Finale kiekvienos klaidos kaina bus itin didelė. Tokiose rungtynėse labai gražių, rezultatyvių rungtynių sunku tikėtis. Mačas nebus akiai patrauklus“, – mano vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų Deividas Šemberas.

Jis šiokia tokia finalo favorite laiko Prancūzijos rinktinę.

„Tai – organizuota, visose linijose geriau subalansuota komanda. Tik atskiri Kroatijos ekipos žaidėjai prilygsta bet kuriam Prancūzijos rinktinės futbolininkui. Komanda atrodo labai rimtai, patikimai, užtikrintai, turi žiauriai didelį potencialą. Galbūt ji ir nedemonstruoja itin techniško ar akiai patrauklaus futbolo, bet žaidėjams ir komandai visas grožis yra rezultatas“, – analizavo D. Šemberas.

Buvęs futbolininkas visuose čempionatuose serga už vokiečius, simpatizuoja ir prancūzams.

D. Šemberą šiemet nemaloniai nustebino potencialūs čempionato lyderiai – vokiečiai, ispanai, brazilai, argentiniečiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesimatė nei kai kurių komandų motyvacijos, nei agresijos. Žiūrėjau į Vokietijos rinktinę ir stebėjausi, kaip ji gali taip neorganizuotai žaisti. Ispanijos komanda buvo visiškai neagresyvi atakuodama. Nelabai supratau, kodėl lemiamu momentu ant atsarginių žaidėjų suolo paliktas tiek aštrumo sukuriantis Andresas Iniesta“, – stebėjosi pašnekovas.

REKLAMA

Lietuvis gyvai stebėjo dvejas šio pasaulio čempionato rungtynes – Anglijos ir Belgijos mačą bei Ispanijos ir Maroko susitikimą.

„Pasaulio čempionato atmosfera – išskirtinė. Gal kada nors ir mes būsime tokie vieningi, kai mūsų komanda žais tokiame turnyre. Kada? Klausimas ne man, o Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ir klubų vadovams“, – šypsojosi D. Šemberas.

Jis liko nusivylęs Anglijos ir Belgijos rinktinėmis pirmosiose tarpusavio rungtynėse. Tada komandoms pergalė lėmė pirmąją vietą G grupėje. Abi rinktinės buvo užsitikrinusios kelialapius į aštuntfinalį, tad žaidė rezervinėmis sudėtimis.

REKLAMA
REKLAMA

D. Šemberas spėja, kad permainų gali būti ir šeštadienį. Buvęs futbolininkas mano, kad mačo dėl trečiosios vietos pasaulio čempionatuose apskritai nereikia.

Sportininkas Rusijoje, kuri šiemet rengia pasaulio pirmenybes, žaidė 1998–2014 metais.

„Čempionatas, kiek pats buvau ir kalbėjau su draugais, organizuotas pakankamai sklandžiai. Saugu, puikūs stadionai. Visgi yra viešbučių ir sienų kirtimo problemų. Manau, neįmanoma, kad tokio masto renginyje nebūtų bėdų“, – įsitikinęs D. Šemberas.

 

Čempionatus laimi gynyba, o rungtynes – individualistai

Kroatijos rinktinė visus tris atkrintamųjų etapus įveikė po pratęsimų. Kroatai danus ir rusus nugalėjo baudiniais, anglams pranokti prireikė 120 minučių kovos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš ketvirtfinalio rungtynes netilo kalbos, kad Anglijos rinktinė gali įveikti varžovus, nes išsaugojo daugiau jėgų.

„Nėra taip, kad žmogus netektų fizinių jėgų. Benzinas dažniausiai baigiasi galvoje. Būtent todėl Kroatijos futbolininkai ir žengia tolyn – kroatų organizmai adaptuojasi prie tokio krūvio, nusiteikimas suteikia dvigubą pasitikėjimą ir fizinį gebėjimą. Esu teigiamai nustebintas Kroatijos rinktinės. Ji patvirtina šios šalies mentalitetą – kai gerai sekasi, kimba kandžiotis, – pažymėjo Aurelijus Skarbalius. – Prancūzijos rinktinė – stipresnė komanda, bet galbūt kroatai dar kartą nustebins pasaulį.“

Buvęs futbolininkas mano, kad daugiausia šansų tapti geriausiu pasaulio čempionato žaidėju turi finalininkų atstovai – naujoji prancūzų žvaigždė Kylianas Mbappe arba Kroatijos „temperatūrą“ valdantis Luka Modričius.

REKLAMA

„Šeštadienio rungtynės bus dviejų nusivylusių komandų pasispardymas. Paaiškės, kuri ekipa tvirčiau pasirengusi psichologiškai, nes trečioji vieta nėra tokia svarbu. Abi rinktinės norėjo žaisti finale. Manau, Belgijos rinktinė – individualiai stipresnė. Jai trečioji pozicija būtų nemažas pasiekimas. Anglų lūkesčiai buvo dideli. Paskutiniu metu tvyrojo klausimas, ar jie finale nugalės ar pralaimės“, – prisiminė A. Skarbalius.

Jis 1995–2016 metus praleido Danijoje, kur žaidė bei treniravo.

A. Skarbalius danus palaikė ir pasaulio čempionate. Rinktinė iškrito aštuntfinalyje, pralaimėjusi būsimiems finalininkams kroatams. Lietuvis mano, kad tame mače danai buvo pranašesni.

REKLAMA

Pašnekovas pirmenybių favorite laikė Brazilijos rinktinę, „tamsiuoju arkliuku“ – Urugvajaus komandą. A. Skarbalius mano, kad pastarajai koją ketvirtfinalyje pakišo Edinsono Cavani trauma.

„Brazilai žaidė labai gerai, bet nesugebėjo būti efektyvūs. Čempionatus laimi gynyba, o rungtynes – individualistai. Prancūzijos rinktinė tai patvirtina. Įdomi tendencija – futbolas pasaulyje pasiekė tokį lygį, kad net rinktinės gigantinės vargsta, pralaimi tiems, kurie nebuvo laikomi favoritais. Iš sportininės pusės tai labai gerai. Jei ta pati Lietuva dirbtų sistemingai, tikrai galima pasiekti gerų futbolo rezultatų“, – pabrėžė A. Skarbalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Treneris šįkart pasaulio pirmenybių rungtynių gyvai nestebėjo, įvykius vertino iš šalies.

„Čempionate skandalų beveik nebuvo. Visiškai kitaip nei anksčiau Rusijoje vykusiose olimpinėse žaidynėse. Danai buvo labai patenkinti viskuo – aikštėmis, bazėmis, sąlygomis, viešbučiais, – pasakojo ilgametis Lietuvos rinktinės kapitonas. – Kitas svarbus aspektas – įvyko lūžis futbole, sporto šakoje, kuri buvo labai konservatyvi. Įvesta VAR sistema. Iš vienos pusės, dabar daugiau teisingumo, bet klausimas, ar tikrai to norime. Žmonėms ši sporto šaka patikdavo ir dėl neteisybės – būdavo žmogiškasis faktorius, galėjai žaisti labai gerai ir pralaimėti.“

REKLAMA

LFF prezidentas finalą stebės gyvai

Tomas Danilevičius šiemet pasaulio čempionato rungtynes pirmąkart stebėjo gyvai. LFF prezidentas Lužnikų stadione matė atidarymo mačą tarp Rusijos ir Saudo Arabijos rinktinių. Šeštadienį lietuvis dar kartą vyks į Maskvą – sekmadienį toje pačioje arenoje stebės pasaulio čempionato finalą.

„Manau, bus didelė šventė. Norėtųsi pamatyti ir gražų futbolą, – tikisi T. Danilevičius. – Matosi, kokio aukšto lygio čempionato organizacija, apsauga. Aibė sirgalių, nėra jokių incidentų. Tikra futbolo šventė. Manau, daug ką pasako Japonijos futbolininkų ir sirgalių poelgis – sutvarkyti tribūnas, rūbinę nei palikti padėkos raštą už puikią organizaciją.“

REKLAMA

LFF prezidentas prognozuoti būsimųjų čempionų nesiryžo – laukia vienos rungtynės, kurių daugelio futbolininkų gyvenime gali ir nebebūti.

„Manau, abejas likusias rungtynes laimės Europos rinktinės, – juokėsi T. Danilevičius. – Labai malonu, kad visos keturios stipriausios komandos – iš mūsų žemyno. Ketvirtfinalyje jos buvo šešios iš aštuonių. Tai parodo, kad Europoje žaidžiamas aukščiausio lygio futbolas. Niekas negalvojo, kad kroatai gali nueiti taip toli. Tačiau L. Modričius, Ivanas Rakitičius, Mario Madžukičius rungtyniauja pajėgiausiuose čempionatuose. Prancūzijos rinktinė – jauna, talentinga komanda. Ji gali būti ta, kuri diktuos sąlygas finale.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas iš Prancūzijos rinktinės išskiria K. Mbappe ir Antoine’ą Griezmanną, Kroatijos – L. Modričių.

T. Danilevičius pabrėžia papildomą intrigą mažajame finale – Harry Kane’o ir Romelu Lukaku kovą dėl rezultatyviausio čempionato futbolininko titulo. Anglas šiuo metu įmušęs šešis, belgas – keturis įvarčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų