REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) prašo teisėsaugos aiškintis globos namų „Tremtinių namai“ valgyklos statybų Vilniuje aplinkybes.

 

Ministerija teigia, kad šie specialieji globos namai ir rangovas nepateikė statybos darbų išlaidas patvirtinančių dokumentų už apytiksliai 200 tūkst. eurų. „Tremtinių namai“ taip pat vienašališkai priėmė sprendimą sudaryti sutartį už 1,4 mln. eurų, nors investicinio projekto vertė turėjo siekti 666 tūkst. eurų.

Ministerija kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT) ir prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Mūsų nuomone, globos namų vadovybė galimai padarė didelę žalą valstybei, nes savavališkai organizavo priestato su dviem korpusais viešąjį pirkimą ir sudarė dvigubai didesnės vertės rangos sutartį nei buvo skirta lėšų. Kitaip tariant, „Tremtinių namų“ vadovybė sudarė sutartį, kuriai neturėjo finansavimo, ir prisiėmė finansinius įsipareigojimus už ministeriją, kuri formaliai įgyvendina globos namų savininko teises“, – pranešime teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA

„Negana to, globos namų vadovas negalėjo dokumentais pagrįsti, kam buvo panaudota apie 200 tūkst. eurų. Mano vertinimu, tai iš esmės yra valstybės lėšų švaistymas“, – sako ministras.

REKLAMA

Globos namams vadovauja Dalius Bitaitis, 2011–2013 metais ėjęs socialinės apsaugos ir darbo viceministro pareigas.

Jis BNS sakė manantis, kad su rangovu pasirašyta sutartis yra teisėta, nes būtent visam objektui už 1,4 mln. eurų buvo skelbtas viešųjų pirkimų konkursas, tam gautas ir statybos leidimas. Kartu jis aiškino, kad turint ne visas lėšas, kol kas antras korpusas nėra pradėtas statyti. Jis taip pat sakė nesutinkantis su ministro priekaištais, kad švaistomos lėšos.

„Visus dokumentus esu pateikęs, statybos ministro sprendimu yra sustabdytos. Aš tiesiog noriu tęsti darbą, nežinau, kodėl statybos yra stabdomos (...). Aš manau, kad aš viską dariau pagal teisės aktus“, – BNS ketvirtadienį sakė D. Bitaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija aiškina, kad „Tremtinių namams“ buvo skirta per 666 tūkst. eurų trejiems metams iš valstybės investicijų programos. Šie pinigai turėjo būti panaudoti valgyklos priestato Meškeriotojų gatvėje statybai ir įrengimo darbams. 2017 metams iš šios sumos numatytam tikslui pervesta 406 tūkst. eurų.

Tačiau 2017 metų rugpjūtį tarp globos namų ir rangovo „Infes“ buvo pasirašyta statybos rangos sutartis, kurios suma – 1,4 mln. eurų su PVM.

„Globos namai nutarė pastatyti ne tik valgyklą ir ją įrengti, bet ir pridėti antrą korpusą, nors dėl jo nebuvo parengtas investicinis projektas, jis neįtrauktas į investicinių projektų sąrašą, siūlomą finansuoti valstybės investicijų programos lėšomis. Pasirašius sutartį vėliau buvo pasirašomi priedai, kuriais buvo didinama sutarties vertė ir mažinamos darbų apimtys“, – pažymi ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SADM taip pat sako nustačiusi, kad nors rangovas ministerijos patikrinimo laikotarpiu nebuvo atlikęs visų darbų, tačiau „Tremtinių namai“ mokėjo avansu. Be to, ministerijos Centralizuotam vidaus audito skyriui atliekant patikrinimą „Tremtinių namai“ pateikė dokumentus be datų ir atsakingų asmenų parašų, todėl buvo neįmanoma patvirtinti dokumentų autentiškumo.

Kaip BNS sakė ministro patarėja Eglė Samoškaitė, dėl D. Bitaičio veiksmų buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, jam buvo skirtas įspėjimas bei duotas nurodymas, kad sutartis su rangovu būtų pakeista taip, jog projekto vertė neviršytų ministerijos skirtų daugiau kaip 666 tūkst. eurų. Taip pat jam nurodyta išsireikalauti iš rangovo dokumentų už visus atliktus darbus.

REKLAMA

„Tremtinių namai“ yra specialieji globos namai, kuriuose suteikiama nuolatinė specialistų priežiūra savarankiškiems ir nesavarankiškiems senyvo amžiaus žmonėms, pirmumą suteikiant represuotiems pensinio amžiaus Lietuvos piliečiams (politiniams kaliniams, tremtiniams, rezistencijos dalyviams, nepriklausomybės gynėjams ir jų sutuoktiniams).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų