REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tam tikruose „Naisių vasaros“ epizoduose rasta politinės reklamos, pripažino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbo grupė. Tačiau vis dėlto, išvadose tai nelaikoma šiurkščiu nusižengimu. O pati VRK, turėjusi šiandien svarstyti šias išvadas, po ilgos diskusijos klausimą nusprendė atidėti. 

Tam tikruose „Naisių vasaros“ epizoduose rasta politinės reklamos, pripažino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbo grupė. Tačiau vis dėlto, išvadose tai nelaikoma šiurkščiu nusižengimu. O pati VRK, turėjusi šiandien svarstyti šias išvadas, po ilgos diskusijos klausimą nusprendė atidėti. 

REKLAMA

Darbo grupė įvertino 5,6 ir 7 serialo sezonus. Išvadų projekte teigiama, kad visas serialas „Naisių vasara“ negali būti laikomas politine reklama, nes reklama seriale sudarė tik nuo 0,11 iki 1,76 proc. serialo. Tai yra apie 2000 sekundžių. 

Kai kuriuose serialo epizoduose buvo rodomi intarpai, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis kviečia aplankyti Naisius. Tai priskirta politinei reklamai. Politinei reklamai priskiriama ir tai, kad kai kuriuose epizoduose buvo rodoma LVŽS simbolika, specialius šios partijos leidinys „Už žemę ir žmogų“, „Žaliasis valstiečio kalendorius“, nagrinėjami prekybos alkoholiu klausimai arbatinėje, priklausomybė nuo azartinių lošimų. Visa tai taip pat priskirta politinei reklamai, nes pastarieji klausimai buvo iškelti LVŽS rinkiminėje programoje.

Darbo grupė nerado objektyvių duomenų, kad rinkėjai iki 2016 metų Seimo rinkimų būtų spontaniškai tapatinę serialo herojų Pijų ir Ramūną Karbauskį. Iš esmės darbo grupė priėjo išvados, kad šis serialas neturėjo įtakos rinkimų rezultatams, tačiau reikėtų tirti atrinktus epizodus, ar juose tikrai yra paslėpta politinė reklama. Rekomenduojama Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) perduoti „Agrokoncerno“ ir „Videometros“ sudarytas serialo rėmimo sutartis, jog būtų įvertinta, ar nepažeistas Paramos ir labdaros įstatymas.

REKLAMA
REKLAMA

Apklausus serialo kūrėjus, paaiškėjo, kad aktorių Aurimą Žvinį vaidinti pagrindinį herojų Pijų pasiūlė „Naisių vasaros“ prodiuseris Rolandas Skaisgirys. Jis tvirtino nepastebėjęs, kad aktorius panašus į R. Karbauskį – per atranką aktorius buvo su ūsais ir barzda.

REKLAMA

„Visuomenės informavimo priemonėse pateikta nuomonė, kad pagrindinis serialo herojus Pijus yra panašus į LVŽS pirmininką R. Karbauskį ar net yra jo prototipas, yra subjektyvus vertinimas. Darbo grupės nuomone, valstybės politiko ir vaidybinio serialo personažo panašumas savaime negali būti laikomas politine reklama“, – teigiama darbo grupės išvadų projekte.

Be to, paaiškėjo, kad serialą kūrusios bendrovės „Naisių vasara“ direktore vienu metu buvo dabartinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio duktė Viktorija Pranckietytė.

Siūlo nukelti svarstymą

Darbo grupę, kuri nagrinėjo „Naisių vasarą“ sudaro Svetlana Miseviečienė, Vincentas Vobolevičius, Olga Kilkinova, Lina Petronienė, Rimantė Ivaškovaitė, Vytautas Vylys.

REKLAMA
REKLAMA

„Išvada pateikta Komisijos nariams prieš 24 valandas. Mūsų darbo grupės pasiūlymas būtų nagrinėti kitame posėdyje, nes išvada ilga, darbo grupės komisijos pirmininkės nėra, ji serga. Ateinantį penktadienį būtų siūlymas svarstyti“, – kalbėjo Vincentas Vobolevičius.

„Pritarčiau atidėti kitam posėdžiui, nes Komisijos nariams tikrai buvo pateikta vėliau nei prieš 24 valandas. LVŽS irgi neaišku ar pakankamai laiko buvo susipažinti, nes išvada grandiozinė. Pritarsiu kito posėdžio atidėjimui, tik siūlymas ne penktadienį, o antradienį. Prašyčiau pridėti nuorodas į tas vaizdo medžiagas, kur galima laikyti politine reklama, nes reikia susipažinti su originalia medžiaga, tomis ištraukomis, kurios nustatytos kaip politinė reklama“, – pageidavo VRK narė Aistė Žilinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laura Matjošaitytė paklausė, ar visi bendrai sutiko dėl išvadų ir priėmė sprendimą, ar čia galutinis projektas.

„Buvo dar vakar diskutuota, susirašinėjimas, kadangi darbo grupės vadovė susirgo, tai elektroniniu paštu susirašinėjome. Ši išvada ilga ir jos vertinimas, surašymas užtruko, nes darėme daug pasitarimų, buvo ilgas susirašinėjimas, kadangi mūsų darbo grupė stengėsi visų narių nuomonę įvertinti. Pateiktos išvados priimtos dauguma balsų, ir žmonės nors buvo daug diskusijų, parašą po šių išvadų padėjo“, – teigė daro grupės narė Olga Kilkinova.

VRK narys Vilius Semeška taip pat antrino, kad reikėtų posėdį atidėti, mat nebuvo gauta finansinių „Naisių vasaros“ transliavimo duomenų iš LRT. O taip pat, pasirodo buvo pateiktos dvi versijos darbo grupės išvadų.  

REKLAMA

Buvo paaiškinta, kad tai nėra skirtingos išvados – jų esmė vienodai. Tebuvo techniniai pakeitimai ir patikslinimai dėl sekundžių, sumų, punktų numerio.

Lina Petronienė pasiūlė nenustatyti datos iki kuomet nukelti, tiesiog palaukti darbo grupės Svetlanos Misevičienės, kol ji pasveiks.

Pats „valstiečių“ atstovas tam nepritarė.

„Mane šiek tiek stebina nuogąstavimas, kad tik viena para praėjo, mes skyrėme reikalingas pajėgas, susipažinome ir esame pasiruošę pateikti atsakymus. Tad šioje vietoje atidėlioti, nematyčiau pagrindo. Kitu atveju yra reglamentas yra, kad po pateikimo yra praėjusios jau 24 valandos. Tai nesvarstyti būtų tik dirbtinis tęsimas, neaišku kokiais tikslais. Dėl to siūlyčiau svarstyti šiandien. Yra esminių abejonių kai kuriais teiginiais, tačiau galime daryti ir nagrinėti normalia tvarka, neatidėlioti ir priimti sprendimus“, – kalbėjo Liutauras Ulevičius.  

L. Matjošaitytė pasiūlė duoti dar vieną dieną Komisijos nariams, kad šie spėtų susipažinti su visa informacija, kadangi tyrimo apimtis didelė.

Galiausiai po ilgų diskusijų nukelti išvadų svarstymą, ar ne, nuspręsta atidėti šio klausimo svarstymą iki antradienio 9 val.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų