REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieškant buto naujos statybos name, vis dažniau lietuviai teiraujasi, ar butas bus pilnai įrengtas. Analitikai patikina, kad ši tendencija su kiekvienais metais vis ryškėja.

Ieškant buto naujos statybos name, vis dažniau lietuviai teiraujasi, ar butas bus pilnai įrengtas. Analitikai patikina, kad ši tendencija su kiekvienais metais vis ryškėja.

REKLAMA

Nepaisant to, kad toks butas kainuoja daugiau, pirkėjai tam pasiryžę. Pagrindinė priežastis – finansavimas.

Svarbiausia – finansai

„Inreal“ grupės pardavimų projektų vadovė Ieva Šikšnytė-Brazienė pastebėjo, kad anksčiau butai su pilna apdaila būdavo paklausūs nebent poilsio būsto segmente. Mat pirkdami tokio tipo būstą žmonės nenorėjo papildomų įrengimo rūpesčių. Tuo tarpu perkant būstą nuolatiniam gyvenimui, pirkėjai buvo linkę taupyti ir įsirengimu rūpindavosi patys.

„Bet porą pastarųjų metų stebime vis ryškėjančią tendenciją, kuomet ekonominės klasės butų pirkėjai ieško butų su pilna apdaila arba prašo nekilnojamojo turto (NT) plėtotojo tarpininkauti surandant patikimus rangovus, kurie kokybiškai per adekvatų laiką atliktų vidaus apdailos darbus. Drįsčiau teigti, kad pagal pirkėjų išsakomus pageidavimus, pilna buto apdaila tampa antru svarbiausiu kriterijumi ekonominės klasės butų pirkėjams po buto kainos“, – sako I. Šikšnytė-Brazienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tą patvirtina ir „Ober–Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka. Pasak jo, bendrai vertinant naujos statybos projektus, vis dar parduodama daugiau butų su daline apdaila, tačiau tendencija, kuomet pirkėjai iš plėtototjų pageidauja jau įrengto buto, didėja.

REKLAMA

„Tai reiškia, kad kuo toliau tuo labiau ir patys plėtotojai pasiūlo daugiau pilnai įrengtų butų“, – tv3.lt sako jis.

NT analitikai nurodo, kad pirmiausia tokia tendencija pradėjo ryškėti dėl finansinių aspektų. A. Šapoka pastebėjo, kad pirkėjai butus su pilna apdaila renkasi todėl, kad pasiėmus paskolą, nebereikia vėliau turėti daugiau papildomų nuosavų lėšų būsto įsirengimui.

„Antras dalykas, projektų plėtotojai per paskutinius keletą metų iš tikrųjų gana tiksliai pataiko į pirkėjų poreikius: atsižvelgiama į įrengimo kokybę, interjero sprendimus ir be abejonės kainą“, – prideda jis.

REKLAMA
REKLAMA

I. Šikšnytė-Brazienė taip pat teigia, kad pagrindinė priežastis – finansinė. Tačiau įtakos dar turi ir tai, kad sunku rasti patikimų darbininkų.

„Perkant būstą su pilna apdaila, bankas suteikia paskolą visai sumai, todėl naujakuriams nereikia galvoti iš kur surasti papildomų lėšų būsto įrengimui. Kitas svarbus aspektas, yra tas, jog tapo gana sudėtinga rasti ir pasisamdyti patikimus darbininkus, kurie kokybiškai atliktų vidaus apdailos darbus. O perkant iš statytojo būstą su pilna apdaila, garantija suteikiama ir įrengimui. Taip pat į būsto rinką įsilieję jaunesnės kartos pirkėjai labiau vertina savo laisvą laiką ir yra mažiau tolerantiški tokiems buitiniams rūpesčiams kaip statybos darbai“, – rašo „Inreal“ NT rinkos įžvalgose ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaina – iki 400 Eur/kv. metrą didesnė

NT analitikas Audrius Šapoka tv3.lt komentuoja, kad kaina priklauso nuo pasirenkamo pilnos apdailos lygio. Paprastai, butas įrengtas visiškai pilnai kainuoja nuo 200 iki 400 eurų už kv. metrą daugiau.

„Mūsų pastebėjimu, dažniausiai pirkėjai renkasi vidutinio įrengimo lygmens apdailą, kuri kainuoja tarp 200–300 eurų už kv. metrą“, – sako jis.

Tiesa, jis pastebi, kad kol kas didžioji dalis plėtotojų projektuose tik dalį butų įrengia su pilna apdaila. Tačiau tokių butų dalis projekte vis auga.

„Jei prieš 4–5 metus tokių butų dalis projekte sudarydavo 5–10 proc., tai šiandien kai kuriuose projektuose ir trečdalis butų jau parduodami su pilna apdaila. Yra visos prielaidos tai tendencijai plėtotis toliau“, – nurodė jis.

REKLAMA

Ieva Šikšnytė-Brazienė savo komentare teigė, kad kol kas pilnos apdailos butų pasiūla nėra didelė. Tačiau siūlomos kelių lygių įrengimo paslaugos, o kartais ir visiškai individualų buto įrengimą.

„Manau, jog individualių derybų metu dėl buto įrengimo galima susitarti net su tais plėtotojais, kurie oficialiai įrengimo paslaugos ir nesiūlo.

Pilna buto apdaila 1 kv. m kainą išaugina maždaug 400 eurų – tokia dabar yra vidutinė ekonominės klasės buto įrengimo kaina rinkoje, samdant skaidriai dirbančius rangovus. Statytojai nuogąstauja, kad ši kaina gali prasilenkti su žmonių lūkesčiais, todėl pilnos apdailos būstų naujuose projektuose kol kas yra mažuma. Vis dėlto, manau, greitėjant gyvenimo tempui, pilnai įrengtų butų populiarumas netolimoje ateityje vis labiau augs ir tuo pačiu daugės NT plėtotojų, kurie stengsis patenkinti šį pirkėjų poreikį“, – mano ji.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų