REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos naujasis „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas yra aršus euroskeptikas iš naujos daug žadančios konservatorių kartos, kuriam pavyko padaryti greitą karjerą ministrų lygmenyje.

Didžiosios Britanijos naujasis „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas yra aršus euroskeptikas iš naujos daug žadančios konservatorių kartos, kuriam pavyko padaryti greitą karjerą ministrų lygmenyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujasis išstojimo iš Europos Sąjungos valstybės sekretorius gali būti britams naudingas peštynėse su Briuseliu dėl „Brexit“, nes turi juodą karatė diržą ir lanko bokso treniruotes.

REKLAMA

44 metų politikui pirmadienį buvo patikėta vadovauti JK išstojimui iš ES, praėjus kelioms valandoms po jo pirmtako ir vadovo Davido Daviso (Deivido Deiviso) atsistatydinimo dėl premjerės Theresos May (Terezos Mei) siūlymo parengti „bendras taisykles“ su ES, leidžiančias netrikdomai prekiauti su bloku po „Brexit“.

Buvusio jaunesniojo būsto reikalų ministro D. Raabo paskyrimas į šį svarbų ministrų kabineto postą yra ženklas, kad T. May pasitiki jo sugebėjimu rasti išeitį iš sunkios padėties ir susitarti dėl JK išstojimo 2019 metų kovą sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA

D. Raabas yra vienas ambicingų jaunesnės kartos konservatorių, patekusių į parlamentą per pastarąjį dešimtmetį ir dabar besibeldžiančių į ministrų kabineto duris.

Tarp pagrindinių jo tikslų yra mokesčių ir biurokratijos mažinimas, žodžio laisvės skatinimas, teroristų stebėjimas, galimybių didinimas ir vietos demokratijos stiprinimas.

„Kietas ir aiškiai mąstantis“

Jo tėvas buvo Čekijos žydas, kuris buvo atvežtas į Britaniją 1938 metais, būdamas šešerių. D. Raabo tėvas mirė nuo vėžio, kai jo berniukui buvo 12 metų. Jo motina jį užaugino kaip anglikoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Raabas mokėsi teisės Oksfordo universitete, vėliau gavo magistro laipsnį Kembridže.

Jis dirbo tarptautinės teisės specialistu Londono teisininkų kontoroje „Linklaters“, o 2000 metais buvo priimtas į Užsienio reikalų ministeriją dirbti patarėju.

2003 metais D. Raabas buvo išsiųstas į Hagos teismą vadovauti naujai sukurtai grupei, kuri dirbo prie tokių karo nusikaltėlių kaip Slobodanas Miloševičius, Radovanas Karadžičius ir Charlesas Tayloras (Čarlzas Teiloras) bylų.

Nuo 2006 iki 2008 metų jis buvo D. Daviso štabo vadovas, konservatorių šešėlinio ministrų kabineto vidaus reikalų ministro atstovas.

REKLAMA

D. Davisas, buvęs specialiųjų pajėgų rezervo kariuomenės pareigūnas, sakė pasamdęs D. Raabą iš dalies dėl jo sportininkams būdingos disciplinos.

„Dominicas yra labai ištikimas“, – sakė D. Davisas laikraščiui „The Sunday Times“ 2014 metais.

„Jis labai kietas ir aiškiai mąstantis. Jo neįbauginsi, – kalbėjo jis. – Atrodysiu kaip erelis, kuris didžiuojasi savo neapsiplunksnavusiu paukščiuku, bet aš tikrai eičiau už jį kovoti, jei prireiktų.“

D. Davisui pasitraukus iš šešėlinio vidaus reikalų ministro pareigų – iki pirmadienio tai buvo aukščiausios pareigos, kurių atsisakė D. Davisas – D. Raabas ėmė vadovauti Dominico Grieve'o (Dominiko Grivo) štabui. Dabar D. Grieve'as yra vienas aršiausių partijos maištininkų, pasisakantis už pasilikimą ES.

REKLAMA

Į parlamentą D. Raabas pateko 2010 metais, laimėjęs konservatoriams paprastai saugioje Išerio ir Voltono apygardoje, į pietvakarius nuo Londono esančiame rajone.

Karjeros laiptais kopiantis parlamento narys

2011 metais žurnalo „The Spectator“ rengiamuose parlamentarų apdovanojimuose jis buvo pripažintas „Metų naujoku“.

Tais pačiais metais Th. May, tuometinė vidaus reikalų ministrė, sukritikavo D. Raabą už tai, kad feministes jis pavadino „bjauriomis fanatikėmis“.

2014 metais jis pridarė daug problemų Th. May ir tuometiniam ministrui pirmininkui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui), kai būdamas eiliniu parlamentaru pateikė įstatymo pataisą, pažabojusią teisėjų teisę blokuoti deportacijas, remiantis Europos žmogaus teisių įstatymais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Raabą palaikė beveik 100 konservatorių, ir daugelis suprato, kad jis yra nauja daug žadanti jėga, su kuria reikia skaitytis.

2015 metais D. Cameronas skyrė D. Raabui žemiausią vyriausybės postą Teisingumo ministerijoje, tačiau po 2016 metų ES referendumo D. Cameroną pakeitus Th. May, D. Raabas to posto neteko.

Jis prisijungė prie parlamentinio komiteto, tikrinančio „Brexit“ ministerijos darbą.

Norėdama atšviežinti vyriausybę keliais naujais veidais 2017 metų birželį Th. May paskyrė jį už teismus ir teisingumą atsakingu jaunesniuoju ministru.

REKLAMA

Vėliau, sausį, jis buvo paskirtas jaunesniuoju būsto reikalų ministru.

Balandžio mėnesį nuo pareigų buvo nušalinta D. Raabo 20-metė padėjėja, apkaltinta seksualinių paslaugų internetu teikimu svetainėje „Sugar daddies“.

D. Raabas nekreipė dėmesio į laikraščius, tuomet skelbusius, ką jis mėgsta pietums, pavadindamas tai „audra stiklinėje“.

D. Raabo sutuoktinė yra brazilų kilmės vadybininkė Erika Rey-Raab (Erika Rei Rab). Pora augina du sūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų