REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkija nepasiduos Europos Sąjungos spaudimui ir neatsisakys kontroversiškos teismų reformos, pirmadienį pareiškė valdančiosios nacionalistų partijos lyderis ir pridūrė, kad šie pokyčiai yra „gyvybiškai svarbūs“.

Lenkija nepasiduos Europos Sąjungos spaudimui ir neatsisakys kontroversiškos teismų reformos, pirmadienį pareiškė valdančiosios nacionalistų partijos lyderis ir pridūrė, kad šie pokyčiai yra „gyvybiškai svarbūs“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar Briuselio inicijuoti teisiniai veiksmai privers Varšuvą atsisakyti reformų, Jaroslawas Kaczynskis, vadovaujantis euroskeptiškai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), pažadėjo, kad Lenkija „nebus palaužta“.

REKLAMA

Jo komentarai nuskambėjo po savaitę trukusių demonstracijų, per kurias tūkstančiai lenkų smerkė reformas, privertusias dešimtis aukšto rango teisėjų atsistatydinti anksčiau nei buvo numatyta.

Interviu provyriausybiniam laikraščiui „Sieci“ J. Kaczynskis pareiškė, kad pokyčiai yra „gyvybiškai svarbūs“ atsikratant komunizmo liekanų teismų sistemoje.

Tačiau, ES teigimu, tos reformos kelia grėsmę teisėjų nepriklausomumo ir įstatymų viršenybės principams. Blokas ėmėsi prieš Varšuvą teisinių veiksmų, galinčių pareikalauti bloko aukščiausios instancijos Europos Teisingumo Teismo (ETT) įsikišimo.

REKLAMA
REKLAMA

Briuselis gruodį inicijavo procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį dėl „sisteminių grėsmių“ teisinės valstybės principui. Vykdant šią „branduolinę“ procedūrą, Varšuva teoriškai galėtų netekti teisės balsuoti per ES ministrų susitikimus.

Neramumai kilo dėl PiS vykdomos teismų reformos, pagal kurią Aukščiausiojo Teismo (AT) teisėjų pensinis amžius buvo sumažintas nuo 70 iki 65.

Praėjusią savaitę įsigaliojęs naujasis įstatymas palietė 27 iš 73 AT teisėjų, tarp jų ir teismo pirmininkę Malgorzatą Gersdorf (Malgožatą Gersdorf).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareiškusi, kad „konstitucija (jai) suteikė šešerių metų kadenciją“, 65 metų M. Gersdorf atsisakė paklusti įsakymui, nedelsiant išeiti į pensiją ir sutrumpinti jos darbo AT pirmininkės poste terminą, kuris turėtų baigtis 2020 metais. Jos poziciją palaikė jos kolegos AT teisėjai, aukščiausios Europos teismų institucijos ir žmogaus teisių gynėjų grupės.

„Per senas būti teisėju“

Tačiau Pis lyderis pareiškė, kad teisėjos nepaklusimas įstatymui yra neteisėtas.

„Tai yra šešerių metų kadencija, tačiau jeigu per tą laikotarpį kas nors pasiekia pensinį amžių, jis negali būti vienu metu ir pensininkas ir teismo pirmininkas“, – pareiškė J. Kaczynskis, daugelio laikomas faktiniu įtakingiausiu žaidėju Lenkijoje, nors ir yra tik parlamento narys.

REKLAMA

Sekmadienio vakarą legendinės grupės „Rolling Stones“ lyderis Mickas Jaggeris (Mikas Džageris) taip pat pareiškė savo nuomonę, kai lenkų kovos su komunistiniu režimu ikona Lechas Walesa (Lechas Valensa) paragino šią grupę palaikyti „laisvę ginančius“ lenkus, protestuojančius prieš įstatymą, kuris pažeidžia demokratijos principus.

„Esu per senas būti teisėju, bet pakankamai jaunas, kad galėčiau dainuoti“, – lenkiškai kreipėsi M. Jaggeris į savo gerbėjus, atėjusius į jo koncertą Varšuvoje.

„Žinote, buvome Lenkijoje prieš daug metų 1967-aisiais“, – kalbėjo atlikėjas angliškai, prisiminęs pirmą grupės koncertą šioje šalyje. „Rolling Stones“ buvo viena pirmųjų Vakarų grupių, koncertavusių už geležinės uždangos.

„Tikiuosi, kad išsaugosite viską, ką išmokote nuo tada“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų