REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Aurelijus Veryga ir Jonas Prunskis (TV3 koliažas)

Mūsų šalyje kelias dienas viešėjas Lietuvos garbės konsulas, dr. Jonas Prunskis ne tik papasakojo apie iššūkius tapus Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldu Trumpo oficialiu patarėju. Ilgametis gydytojas ir Ilinojaus skausmo klinikos įkūrėjas Amerikos valdžios atstovus konsultuoja sveikatos srities klausimais.

9

Mūsų šalyje kelias dienas viešėjas Lietuvos garbės konsulas, dr. Jonas Prunskis ne tik papasakojo apie iššūkius tapus Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldu Trumpo oficialiu patarėju. Ilgametis gydytojas ir Ilinojaus skausmo klinikos įkūrėjas Amerikos valdžios atstovus konsultuoja sveikatos srities klausimais.

REKLAMA

J. Prunskis atskleidė didžiausią šių dienų Amerikos problemą, su kuria pats dirba jau virš 20 metų. Jo teigimu, Amerikoje kasdien miršta 115 žmonių nuo narkotikų vartojimo. J. Prunskis papasakojo ne tik apie savo darbo sritį, bet ir nepraleido progos įvertinti ir Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą bei vadovų darbą.

Paminėjote didžiausią Amerikos problemą, apie jos mastą nėra tiek daug žinoma paprastiems žmonėms. Kaip manote, kas lėmė, kad problema tapo tokia opi? Ar yra daugiau gilesnių šalies problemų, neskaitant migracijos klausimo?

REKLAMA
REKLAMA

Su masiniu narkotikų vartojimu susijusios problemos prasidėjo maždaug prieš dvidešimt metų nuo vieno gydytojo nuomonės, išspausdintos medicinos žurnale. Buvo rašoma, neva galima rašyti kiek nori vaistų žmogui, kad tik jam neskaudėtų.

REKLAMA

Šią mintį pasigavo viena medikė ir ėmė ją „stumti“ su kitais farmacininkais, vaistų kompanijomis, sakydami, kad reikia nustatyti diagnozės, užtenka išrašyti vaistų nuo skausmo. Tuo netgi patikėjo ar netgi neatsitiktinai palaikė ir šalies valdžia.

Baisu ir sakyti, bet pacientai virto neatpažįstamais, nuolat apsvaigusiais žmonėmis. Praradus vaistų kontrolę, prasidėjo ir nelegaliai įvežamų narkotikų bumas. Poreikis nejausti skausmo ir svaigintis išaugo milžiniškai. Dabar ši problema tiesiog unikali Amerikoje, nevaldoma, bet mes privalome imtis priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Kai aš skaitau paskaitą Europoje ar Pietų Amerikoje, tai nelabai žmonės supranta šios problemos mastą, nes tik pas mus ji tokia egzistuoja. Dabar į šalį iš Meksikos plūsta heroinas, o iš Kinijos toks labai stiprus vaistas fentinilas, skelbiama, kad yra virš tūkstančio nelegalių labaratorijų gaminančių jį.

Be šios ir migracijos problemų, Amerikoje vis dar matomas labai ryškus visuomenės pasidalijimas po prezidento rinkimų. Dar vienas dalykas – skleidžiama informacija, tiesiog būtina turėti kritinį mąstymą, norint atskirti ir suprasti, kas ką atstovauja, kokią ir kaip informaciją pateikia.

Tikriausiai esate susipažinęs su Lietuvos sveikatos sistema, kaip ją vertinate?

Pirmiausia turiu pagirti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą dėl jo bandymo suvaldyti vieną iš didžiausių problemų Lietuvoje. Kaip Amerikoje turime problemą su narkotikais, Lietuva turi problemą su alkoholiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie šią problemą su juo dar kalbėjausi, kol jis dar nebuvo ministras, vos paaiškėjus Lietuvai nepalankiems rezultatams dėl suvartojamo alkoholio kiekio. Jau tada sakiau, kad būtina imtis priemonių. Todėl giriu jį, nes žinau, kad buvo sunkus sprendimas, nors jau negalėjo Lietuva nieko nedaryti. 

Žinoma, ar tai pasiteisins, pamatysime tik paaiškėjus rezultatams. 

Taip pat žinau, kad šiuo metu vyksta diskusijos Seime dėl priemokų pacientams, norintiems gydytis privačiose ligoninėse. Kadangi jie moka sveikatos draudimą, jie gali rinktis, bet neturi būti taip, kad einant gydytis privačiai dar primokėti reikėtų 100 proc. dydžio priemoką. Tai būtų neteisinga, tačiau paaiškės, kaip apsispręs politikai. 

REKLAMA

Tuo pačiu turėčiau pagirti ir švietimo sistemą, kadangi būsimi medikai Lietuvoje paruošiami labai gerai. Ne vienas jaunas medikas dirba ir mūsų ligoninėse, žinau, kad jie itin gerai vertinami. Todėl jaunais medikais, Lietuva tikrai gali didžiuotis. 

Mano žmona, vesdama paskaitas Santariškėse, irgi pripažįsta, kad ten dirba tikri profesionalai. Teko girdėti, kad problemų yra su ligoninėmis regionuose, matyt, tuo turėtų užsiimti ministras. 

Nuo pagyrų dar pereikime prie šiandieninės situacijos. Jūs pats nevengiate sakyti, kad nemažai lietuvių medikų dirba Amerikoje. Net esate sakęs, kad Čikaga – lietuvių Amerikos sostinė. Kaip manote, kodėl lietuviai vis dar randa geresnį gyvenimą ten?

REKLAMA

Iš tiesų, tarp Amerikos ir Lietuvos, daug panašumų. Lietuva turi emigracijos problema, kaip ir Ilinijonus bei kitų valstijų. Žmonės išvažiuoja ten, kur geresnės, palankesnės sąlygos, didesni atlyginimai ir pan. Negalėčiau jų dėl to smerkti.

Lietuva galėtų pažiūrėti į JAV pavyzdžius, yra net 50 valstijų, tarp jų – keletas itin sparčiai augančių. Todėl galėtų geruosius pavyzdžius pritaikyti sau. Raginu Seimo narius mažinti biurokratiją. O dabar net į ES kitas šalis išvykę lietuviai randa geresnes sąlygas.

Sudarius palankesnes sąlygas verslui, galėtų Lietuva pritraukti savo piliečius ir užsienio investicijas.

Kaip manote, ar šias problemas pavyks išspręsti naujam Lietuvos vadovui?

Geras klausimas. Visgi, man sunku vertinti ir lyginti kandidatus, nes ne visus asmeniškai pažįstu, o kiti dar ir nėra prisipažinę, kad kandidatuos. Pats esu ne kartą bendravęs su Vygaudu Ušacku, Žygimantu Pavilioniu ir Linu Linkevičiumi. Jie yra stiprūs diplomatai ir profesionalai. Tačiau negaliu vertinti kitų kandidatų, kol su jais nepabendravau. 

Manau, kad lietuviai žino, ko jiems reikia ir kokio vadovo, todėl pasirinks tinkamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų