REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
186
Į Kauną atrieda tarptautinė „Ride4Women“ iniciatyva: kviečia į kovą su gimdos kaklelio vėžiu (nuotr. Organizatorių)
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Penkerius metus per Europą vilnijanti priešvėžinė iniciatyva „Ride4Women“ šįmet atrieda ir į Lietuvą: liepos 6-ąją kviečia susiburti Kaune. Susitikimo prie Kauno klinikų metu visi norintys turės galimybę išsamiau susipažinti su gimdos kaklelio vėžio prevencijos profilaktika, taip pat išlydėti „Ride4Women“ dalyvius į tolesnę kelionę ar net patys prisijungti prie iniciatyvos dviračiais minant simbolinius 5 km ar dar daugiau – 135 km iki Vilniaus.

186

Penkerius metus per Europą vilnijanti priešvėžinė iniciatyva „Ride4Women“ šįmet atrieda ir į Lietuvą: liepos 6-ąją kviečia susiburti Kaune. Susitikimo prie Kauno klinikų metu visi norintys turės galimybę išsamiau susipažinti su gimdos kaklelio vėžio prevencijos profilaktika, taip pat išlydėti „Ride4Women“ dalyvius į tolesnę kelionę ar net patys prisijungti prie iniciatyvos dviračiais minant simbolinius 5 km ar dar daugiau – 135 km iki Vilniaus.

REKLAMA

„Ride4Women“ yra tarptautinė priešvėžinė iniciatyva, įgyvendinama kasmet organizuojant ilgo maršruto dviračių žygį per Europos šalis. Prieš penkerius metus šią iniciatyvą pradėjo gydytojas onkoginekologas Rene Laky iš Austrijos ir jo žmona lietuvė Monika Laky.

Šįmet žygiu siekiama atkreipti dėmesį į šokiruojančią moterų sergamumo gimdos kaklelio vėžiu Europos šalyse statistiką ir tai, kokią didelę svarbą gydymui ir prevencijai turi ankstyva vėžio diagnostika, skiepai ir sveika gyvensena.

REKLAMA
REKLAMA

Liepos 2-ąją prasidėjusio ir dvi savaites truksiančio dviračių žygio metu apie 15 iniciatyvos dalyvių – buvusių pacientų, gydytojų, farmacijos organizacijų atstovų ir kitų – ketina numinti 1758 km, jų maršrutas driekiasi per devynis Europos miestus: Taliną, Rygą, Kauną, Minską, Liubliną, Kelcus, Budapeštą, Bratislavą ir Vieną. Per dieną iniciatyvos dalyviai numina po 200 km, prie jų skirtinguose miestuose prisijungia šimtai iniciatyvos šalininkų – drauge mina simbolinius atstumus.

REKLAMA

Liepos 6 d. kviečia minti pedalus

Į Kauną „Ride4Women“ dalyviai užsuks liepos 6-ąją dieną, susitikti visus neabejinguosius kviečia prie Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos (Eivenių g. 2), nuo 9.30 val.

Prisijungti galima trimis būdais. Paprasčiausias jų – ateiti išlydėti „Ride4Women“ komandos narius iš Kauno į Vilnių, pro kurį jie judės galutinio kelionės tikslo – Vienos – link. Antras – minti kartu su komanda 5 km palaikomąjį važiavimą lėtu tempu, dviračių taku per Kauno senamiestį ir ne tik žodžiais, bet ir veiksmais palaikyti „Ride4Women“ misiją. Trečiasis būdas skirtas plentinių dviračių aistruoliams – minti su „Ride4Women“ komandos nariais iki pat Vilniaus apie 135 km, vidutiniu ~30 kilometrų per valandą greičiu.

REKLAMA
REKLAMA

Norintieji vykti kartu iki Vilniaus raginami susisiekti su organizatoriais per „Ride4Women“ paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“.

Iniciatyvą „Ride4Women“ remia ir įgyvendinti padeda Europos ginekologų-onkologų draugija (ESGO) ir kompanija „Roche“, lyderiaujanti farmacijos ir diagnostikos srityje, daug dėmesio skirianti onkologinių susirgimų, tarp jų – ir gimdos kaklelio vėžio – prevencijai bei gydymui. Siekdami prisidėti patys ir padėti skleisti „Ride4Women“ žinią, dalis „Roche“ darbuotojų ir patys sės ant dviračio numinti bent 5 kilometrus su iniciatyvos komanda.

Skaičiai glumina

Pasak vienos iš iniciatyvos „Ride4Women“ pradininkų, lietuvės Monikos Laky, šių metų žygis skirtas gimdos kaklelio vėžio prevencijai didinti, mat tai viena iš keturių dažniausiai moteris paliečiančių vėžio rūšių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio atvejų skaičius yra vienas didžiausių visoje Europoje. Kiekvieną dieną Lietuvoje kone 2 moterims diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys, kas antrą dieną nuo jo po 1 moterį miršta. Nors anksti diagnozavus ir paskyrus gydymą 93 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų yra išgydomi“, – sako M. Laky.

Kiekvienais metais pasaulyje diagnozuojama po 528 tūkst. naujų gimdos kaklelio vėžio atvejų, nuo jo miršta 266 tūkst. moterų. Liūdina ir situacija Europoje: senajame žemyne per metus užfiksuojama 58 tūkst. naujų ligos atvejų, apie 24 tūkst. moterų liga kasmet tampa mirties priežastimi. Skaičiuojama, kad Europos Sąjungos šalyse nuo gimdos kaklelio vėžio kas valandą miršta po moterį.

REKLAMA

Turi tikrintis pačios

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Onkoginekologijos centro vadovės, Nacionalinės gimdos kaklelio vėžio programos koordinavimo komiteto narės prof. D. Vaitkienės teigimu, labai svarbu, kad moterys reguliariai lankytųsi pas specialistus ir pačios preventyviai tikrintųsi savo sveikatą.

„Įvertinus, kad išsivystyti ligai prireikia bent 10 metų, suskubti tikrintis ieškant organizmo pakitimų reikėtų maždaug nuo 25-erių ir iki 60-ies metų tikrintis maždaug kas 3–5 metus. Ir nors tikrinimo programa Lietuvoje pradėta 2004 metais, statistika rodo, kad iki 2018-ųjų bent vieną kartą savo sveikatą patikros programoje pasitikrino 61 proc. tikslinės amžiaus grupės moterų. Tikėtis, kad patikros programa duos naudą mažinant ligos atvejų skaičių, galima kai programoje sudalyvauja nemažiau nei 75 proc. tikslinės populiacijos. Tokio skaičiaus mes dar nepasiekėme“, – sako prof. D. Vaitkienė.

Pasak jos, siekiant užkirsti kelią gimdos kaklelio vėžiui ar – geriau – išvengti ne pačios ligos, bet rizikos veiksnio, būtina imtis prevencinių priemonių: pasiskiepyti nuo ligą sukeliančios ŽPV infekcijos, profilaktiškai tikrintis sveikatą atliekant PAP tyrimą arba ženkliai jautresnį ŽPV tyrimą, laikytis sveiko gyvenimo būdo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų