REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Dainų šventės maitinimas (nuotr. skaitytojo)

Lietuvą apėmus Dainų šventei karštligei, vienas po kito į viešumą patenka laiškai su nuotraukomis dėl netinkamo maitinimo. Pirmadienį nemažai šventės dalyvių piktinosi, kad maisto teko laukti ne tik kelias valandas, bet jo ir kokybė buvo itin prasta bei atsirado tokių, kuriems esą maisto neužteko.

7

Lietuvą apėmus Dainų šventei karštligei, vienas po kito į viešumą patenka laiškai su nuotraukomis dėl netinkamo maitinimo. Pirmadienį nemažai šventės dalyvių piktinosi, kad maisto teko laukti ne tik kelias valandas, bet jo ir kokybė buvo itin prasta bei atsirado tokių, kuriems esą maisto neužteko.

REKLAMA

Dėl to skubiai susirinko maitinimą organizuojančių įmonių atstovai. Visgi, paaiškėjo dar vienas akibrokštas – Dainų šventės organizatoriai nepasiruošė vegetarams. Pamiršo ar neplanavo? Į šventę besirenkantys jaunuoliai vegetarai pasakojo, ką valgys.

Išsižiojo pamatę valgiaraštį

Į portalą tv3.lt kreipėsi Lina M., kurios dukra su meno kolektyvu jau rytoj atvažiuos į Dainų šventę. Moteris pasakojo, kad jos paauglė dukra jau virš metų nevalgo mėsos, visa šeima palaiko šį jos sprendimą, juolab, kad ir sveikatai tai nepakenkė.

Tačiau prieš išleisdama dukrą į šventę, moteris sunerimo pamačius visos savaitės šventės valgiaraštį – jame nėra patiekalų vegetarams.

REKLAMA
REKLAMA

„Iškart pagalvojau, kad taip negali būti, ne kartą girdėjau kaip stovyklose ir didesnėse šventėse paruošia atitinkamą meniu, net mūsų kariai gali maitintis vegetariškai. O kaip čia taip su Dainų švente?“, - svarstė moteris.

REKLAMA

Pasakojo, kad su dukra jau aptarė, ką ji galės valgyti: beliks košės, sriubos ir garnyrai. Lina teigė bandžiusi klausti organizatorių dėl šios problemos, bet išgirdo, kad maistas bus priderintas. Vadinasi, keisis meniu? Visgi, motina dukrai pati įdėjo vaisių, riešutų ir lengvai pagaminamų košių, netikėdama tokiu greitu „maisto pakeitimu vietoje“.

„Lyg ir pritaikytas“

Portalui tv3.lt susisiekus su Dainų šventės atstove spaudai Egle Ladigiene paaiškėjo, kad šiandien maitinimas vyksta sklandžiai. Tačiau vegetariško maisto tiekimas – kelia klausimų, nors ji patikino, kad organizatoriai žinojo apie dalyvausiančius vegetarus.

REKLAMA
REKLAMA

„Matyt, po susirinkimo maitintojai priėmė kažkokius sprendimus ir tikimės, kad viskas toliau vyks sklandžiai. O tos problemos buvo kilusios dėl logistikos, transporto. Jie tiesiog neapskaičiavo ir nuvažiavo ne ten, kur nurodyta. Šiandien viskas vyko sklandžiai“, - tikino E. Ladigienė.

Paklausta, kas padėjo sudaryti valgiaraštį, ji aiškino, kad buvo konsultuotasi su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovais. Jo teigimu, specialistai maitinimą kontroliuoja ir stebi visose vietose.

„Iš mūsų reikalavimas buvo, kad maitintojai vegetarams maistų paruoštų, bet negaliu atsakyti, ar jis yra. Galbūt jie porcijas kažkaip keičia ir to neskelbia keičiant valgiaraštį, o tik pakeičia maistą ir patiekia tokias porcijas, kad tiktų vegetarams“, - svarstė Dainų šventės atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitikslinimui, ar vegetariškos porcijos duodamos dalyviams maitinimo vietoje, E. Ladigienė nurodė kreiptis į šventės dalyvius maitinančią įmonę „Bruneros“ (buvęs „Kretingos maistas“).

Įmonės atstovė sakė, kad valgiaraščiai yra suderinti su renginio organizatoriais, patvirtinti visų tarnybų. „Todėl mes nieko negalime išburti. Makaronų, ryžių gali įdėti, valgiaraščio improvizuoti tikrai negalime“, - sakė atstovė, pažadėjusi situaciją pakomentuoti plačiau.

Apie vegetarišką maistą tarnyba negirdėjo

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo, kad pastarosiomis dienomis gavo 2 skundus dėl dainų šventės dalyvių maitinimo. Kaip nurodė atstovai, vienu atveju skųstasi dėl patiekalų kokybės, kitas skundas gautas dėl to, kad ne visiems dalyviams užteko paruoštų patiekalų porcijų. Abiem atvejais atlikti patikrinimai, skundai pasitvirtino. Uždrausta šventės dalyviams tiekti nekokybiškus patiekalus.

REKLAMA

„Informuojame kad situaciją dėl dainų šventės dalyvių maitinimo Vilniaus VMVT pristatė vakar vykusiame dainų šventės organizatorių surengtame skubiame pasitarime. Maitinimo tiekėjas įpareigotas nedelsiant šalinti nustatytus trūkumus ir užtikrinti tinkamą įsipareigojimų vykdymą.

Dalyvių valgiaraštis atskirai su VMVT specialistais nebuvo derinamas, jis patvirtintas organizatorių komisijos ruoštoje viešųjų pirkimų techninėje specifikacijoje. Vilniaus VMVT konkursą laimėjusio tiekėjo pasiūlytą valgiaraštį turėjo galimybę įvertinti tik prieš pat šventę.

Kadangi viešųjų pirkimų procedūros buvo pasibaigę ir pagal pirkimo sąlygas tiekėjui nurodyta griežtai laikytis patvirtinto valgiaraščio, į VMVT specialistų pastabas dėl itin rizikingų patiekalų keitimo į mažiau rizikingus atsižvelgta tik iš dalies. Vegetariškų patiekalų valgiaraštyje arba alternatyvaus vegetariško valgiaraščio VMVT žiniomis nėra numatyta“, - portalui tv3.lt nurodė Vedėjo pavaduotoja-valstybinė maisto produktų inspektorė Ramunė Baranauskienė.

REKLAMA

Taigi, tartasi ir net organizuotas vegetariškas maistas nebuvo ir teks prisitaikyti patiems, valgant garnyrą ar daržoves. Be abejo, tai organizatorių pasirinkimas, dalinti vegetarišką maistą ar ne.

Šiandieną portalą tv3.lt pasiekė dar viena šventės dalyvės nuotrauka, kurioje užfiksuotas radinys sriuboje. Šio atvejo kol kas organizatoriai nekomentuoja. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų