REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Veterinaras linki rūpintis savo augintiniais kaip šeimos nariais. / Asmeninio archyvo nuotr.

Atėjus šiltajam metų sezonui šeimininkams reikia labiau pasirūpinti ne tik savo pačių, bet ir keturkojų augintinių sveikata. Augintiniai, kaip ir žmonės, gali susirgti įvairiomis ligomis.

28

Atėjus šiltajam metų sezonui šeimininkams reikia labiau pasirūpinti ne tik savo pačių, bet ir keturkojų augintinių sveikata. Augintiniai, kaip ir žmonės, gali susirgti įvairiomis ligomis.

REKLAMA

Apie tai, kokios bėdos gresia šiltuoju metų sezonu bei kaip tų bėdų išvengti, pasakoja Kėdainių senamiesčio veterinarijos gydytojas Egidijus Eimontas.

Didžiausią grėsmę kelia parazitai

Pasak veterinaro E. Eimonto, vasarą augintiniams pačią didžiausią grėsmę kelia parazitai – erkės, blusos ir kirmėlės. Būtent dėl jų šeimininkai turėtų labiau susirūpinti savo augintinių sveikata, nes vyraujant šiltiems orams padidėja tikimybė užsikrėsti įvairiomis ligomis. „Erkės platina dvi dažniausiai pasitaikančias ligas: šunų babeziozę ir taip pat gali pernešti Laimo ligą. Blusos pas šunis atsiranda dėl to, kad galėtų šunis apkandžioti, tiesiog siurbia kraują ir dauginasi. Ir dar vienas parazitas – kirmėlės. Kirmėlės taip pat atsiranda atšilus orams“, – pasakojo veterinaras.

Serga, jei pasidaro vangus

E. Eimontui teko padėti daugybei sergančių augintinių. Kaip atpažinti, kada gyvūnas serga? Pasak E. Eimonto, susirgimą pirmiausia išduoda gyvūno vangumas – augintinis nustoja ėsti, nežaidžia, nelaka vandens, elgiasi neįprastai.

REKLAMA
REKLAMA

„Įkandus erkei ir kraują užkrėtus liga dažniausiai vienas iš simptomų – šlapimas nuo sodriai geltonos iki kruvinos spalvos. Užpuolus blusoms, gyvūnai dažniausiai intensyviai kasosi. Užsikrėtus kirmėlėmis sunku pastebėti, kad šunys serga, kitą kartą net ir į išmatas reikia pasižiūrėti, jei problema – kirmėlės.

REKLAMA

Kad nustatytum, ar šuo užsikrėtė kirmėlėmis, reikėtų daryti laboratorinius tyrimus. Tačiau paprasčiau būtų nuo to apsisaugoti, jeigu kas tris keturis mėnesius būtų suduoti vaistai nuo kirmėlių“, – apie ligų simptomus pasakojo gydytojas.

Nuo kirmėlių savo gyvūnus šeimininkai turėtų apsaugoti dėl savo pačių sveikatos: „Todėl, kad nuo gyvūno, turinčio kirmėlių, gali užsikrėsti ir pats šeimininkas. Ypač nuo katinų, laipiojančių ant paviršių, prie kurių liečiasi žmogus“, – įspėjo veterinaras.

Blusos, kurios būna ant šunų ar kačių, dažniausiai gyvūnams sukelia alerginius dermatitus, dėl kurių šie gali išplikti, intensyviai kasytis. Bet reikia suprasti, kad tos pačios šunų ir kačių blusos kanda ir žmogui.

REKLAMA
REKLAMA

Kokias priemones rinktis?

Norint apsaugoti augintinius galima naudoti vaistus, skirstomus į kelias kategorijas. Yra vaistų, kurie žudo blusas ir erkes, kiti žudo ir baido blusas bei erkes, o dar vieni žudo blusas, erkes ir kirmėles. „Atėjus pavasariui patarčiau augintiniui duoti vaistų, kurie žudo viską – blusas, erkes ir kirmėles. Jie veikia nuo mėnesio iki trijų, pasirinktinai pagal kainą ir poreikius. Šios paskirties vaistai yra tablečių arba lašų, lašinamų ant sprando, pavidalu. Nuo erkių taip pat naudinga priemonė – dirželiai, veikiantys iki šešių mėnesių.

Dirželius patarčiau naudoti, jie ganėtinai gerai veikia, tačiau prieš tai siūlyčiau nors kartą išbandyti vienos ar kitos rūšies dirželius, pasirenkant tinkamiausią. Pastebiu, kad kai kuriems šunims, pavyzdžiui, ilgo plauko, ne visada tinka dirželis. Taip gali atsitikti dėl to, kad šeimininkas jį naudoja ne pagal instrukcijas, paskirtį, tai yra – kas keturias savaites nevalo paties dirželio, kuris gali išsiriebaluoti nuo šuns kailio, taip pat jeigu grįžęs namo dirželį nuima. Tuomet dirželis gali nesuveikti“, – pasakoja veterinaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsaugoti nuo viduriavimo

„Vienu iš dažniausiai pasitaikančių šeimininkų vargų galima laikytis šuniukus „siurblius“, kurie išėję į lauką viską renka, – sako veterinaras. – Šunys uosto, ragauja įvairias medžiagas, o tada prasideda vėmimai bei viduriavimai. Tokius šuniukus reikėtų pasaugoti, kad jie neprisirytų nereikalingų dalykų. Kad nesusirgtų skrandžio ar žarnų uždegimu. Taip pat tokie šunys daug dažniau ir kirmėlėmis gali užsikrėsti negu tie šunys, kurie nėra vadinami šuniukais „siurbliais“.

Odos problemos dėl kailio

Yra ir dar viena aktuali problema šuniukams, kurie turi storesnį kailį.

Pasak veterinaro, kai prasideda karščiai, šuniukams, turintiems storesnę povilnę, kailis gali pradėti šusti: „Kad to nebūtų, reiktų duoti daugiau vitaminų, kad šuo greičiau išsišertų žieminį kailį ir užsiaugintų vasarinį.“

REKLAMA

Kaip palengvinti augintinio kelionės naštą?

Su gyvūnų priežiūros iššūkiais susiduria ir vykstantieji atostogauti, todėl veterinaro pasiteiravome, kaip augintiniams palengvinti kelionės naštą?

„Išvykus atostogauti į tolimesnes šalis viena iš problemų, su kuria susiduriama dažnai – širdinės kirmėlės, vadinamos Dirofiliaria immitis. Jas perneša kraujasiurbiai. Nuvykus į svečias šalis šuniukas nuo kraujasiurbių gali užsikrėsti širdinėmis kirmėlėmis. Tam, kad jų išvengtų, yra specialūs vaistai, kuriuos sudavus augintinis būtų apsaugotas“, – sako veterinaras.

Kelionėse gyvūnai patiria daug streso. Kad jį palengvinti, yra grynai kelionėms skirtų vaistų, kurie augintinį gali apsaugoti nuo vėmimo. Jeigu augintinis tiesiog stresuoja, stresui įveikti yra raminančių vaistų, kad kelionės metu nei šeimininkai, nei augintiniai nejaustų labai didelio diskomforto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų