REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Vaiko teisių apsaugos sistemos pokyčiai

Liepos 1-ąją įsigaliojo įsigaliojo naujoji vaiko teisių apsaugos sistema, tačiau vos per vieną parą specialistai nesėdėjo be darbo. Nuo šiol Lietuvoje už vaikų teisių apsaugą bus atsakinga Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, kuri turės 12 teritorinių skyrių.

19

Liepos 1-ąją įsigaliojo įsigaliojo naujoji vaiko teisių apsaugos sistema, tačiau vos per vieną parą specialistai nesėdėjo be darbo. Nuo šiol Lietuvoje už vaikų teisių apsaugą bus atsakinga Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, kuri turės 12 teritorinių skyrių.

REKLAMA

Skelbiama, kad tarnyba vaiko teisių apsaugą užtikrins visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis.

Pirmadienį vykusiame sistemos pertvarkos pristatyme buvo apžvelgti pirmosios dienos rezultatai. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus funkcijas Jan Maciejevski nurodė, kad iš šešių buvusių situacijų, į keturias turėjo įsikišti vaiko teisių specialistai. Ir buvo sprendžiamas net keturių vaikų likimas.

Vaikai nelauks pagalbos automobiliuose

„Vaikų apsauga Lietuvoje ilgą laiką buvo nevieninga: trūko tvirto požiūrio, kad mažųjų Lietuvos piliečių apsauga yra prioritetas, vyravo skirtingos nuomonės apie tai, kaip reikia užtikrinti vaikų teisių apsaugą, kai šeimą ištinka krizė“, - sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijoje dalyvavę specialistai sakė, kad dabar yra įvesti standartai, kaip reikėtų į pranešimus dėl smurto prieš vaikus ar jų aplinkoje.

REKLAMA

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus funkcijas Jan Maciejevski sakė, kad gavus pranešimą apie smurtą reaguoti specialistai turi per 6 val., o jeigu nesusiję su smurtu – per tris dienas.

Be abejo, į pranešimus pirmiausia reaguoja policijos pareigūnai, kurie įvertinę situaciją sprendžia, kreiptis į vaiko teisių specialistus ar ne. Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas teigė, kad vyksta konsultacijos su specialistais, o kai reikia, pareigūnai vaikus paima iš nesaugios aplinkos ir nuveža pas numatytus konkrečius žmones, giminaičius ar instituciją.

REKLAMA
REKLAMA

Esą visų institucijų bendradarbiavimas atneš kur kas daugiau naudos. Iki šiol teko ne kartą girdėti apie atvejus, kuomet vaikus neradę kam nuvežti, pareigūnai juos vežiodavosi savo automobiliuose.

Su paaugliais - rimta problema

Pertvarkos pristatyme dėmesio skirta ir savaitgalio tragedijai, kuomet nepilnamečiai akmeniu užmušė trylikametį. Pasak ministro, šis atvejis tik dar kartą įrodė, kad iki šiol mūsų šalyje trūko pagalbos ir dėmesio paaugliams, ypač, ankstyvuoju laikotarpiu jiems augant šeimoje.

„Matyt, prevencinės pagalbos trūko. Šeimoms reikia ne tik pagalbos auginant paauglį, bet ir ankstyvame amžiuje. Šiuo metu pertvarkomi centrai, kur jaunuoliai buvo apgyvendinami ir mokomi gyvenimo įgūdžių, o dabar kol kas tokių alternatyvų nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia bendruomeninių, nedidelių centrų, kur tokie vaikai galėtų pagalbą gauti“, - sakė L. Kukuraitis.

Jam antrino ir J. Maciejevski, sakydamas, kad toks vaikų elgesys yra tėvų įgūdžių stokos pasekmė. „Vienas iš šios pertvarkos tikslų yra ankstyvas identifikavimas tokių šeimų, kuriose trūksta įgūdžių. Vos pastebėję tai, specialistai ar kiti žmonės turi pranešti apie šeimas ekspertams, galintiems suteikti pagalbą.

Nes tokios klaidos ankstyvame amžiuje padarytos, vėliau atsiliepia“, - sakė tarnybos l.e.p. vadovas.

Kalbant apie situaciją Lietuvoje, Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė teigė, kad dar šalyje nėra pakankamai metodikų ir užsienio patirties pritaikyta darbui su pažeistais paaugliais.

REKLAMA

„Jokios institucijos neišgelbės, jeigu nebus specialistų, mokančių su tuo dirbti ir turinčių tam įrankius. Juolab, vienas pagrindinių dalykų – ankstyvas problematikos diagnozavimas. Kol nebus ankstyvų žingsnių, įpročio šeimoms prašyti pagalbos, tol turėsim panašių situacijų“, - kalbėjo V. Augienė.

„Šiandien naujojoje vaiko teisių apsaugos sistemoje turime 473 darbuotojus, kurie užtikrina vaiko teisių apsaugą visose Lietuvos savivaldybėse, 12 apskričių vedėjų“, – spaudos konferencijoje teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė V. Augienė.

Visgi, ministerijos atstovai neslepia, kad ne visose savivaldybėse situacija vienodai gera – trūksta ne tik dienos, krizių centrų, bet ir specialistų. Esą taip yra todėl, kad dėmesys ir toks požiūris atsirado neseniai, nespėta prisitaikyti naujovėms.

REKLAMA

Įvardijo sistemos naujoves

Ministerijios atstovai nurodė, kaip veiks naujoji sistema, jei pranešama apie smurtą prieš vaiką ar kitus vaiko teisių pažeidimus.

Reaguodami į pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimo pranešimą, specialistai atsižvelgs į esamą situaciją, pavyzdžiui, ar vertinimo metu bent vienas iš suaugusiųjų gali fiziškai pasirūpinti vaiku ir jo saugumu. Taigi svarbu, jog jei suaugę vartoja alkoholį, kai šalia yra nepilnamečių, turi būti nevartojančiųjų, kurie fiziškai jais galėtų pasirūpinti.

Įvardyti keturi 4 atvejai, kai vaikas gali būti paimtas iš jam nesaugios aplinkos, nors antrasis grėsmės lygis nenustatytas:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

grėsmės vaikui lygio vertinimo metu kilo realus pavojus vaiko ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialisto sveikatai, gyvybei;

Vaikas paliktas be priežiūros arba paliktas prižiūrėti asmenims, kurie netinkamai juo rūpinasi, ir dėl to kyla grėsmė vaiko sveikatai ar net gyvybei;

Atstovai (arba turimas vienintelis iš atstovų) yra dingę ir jų ieškoma (kol teismas tėvus pripažins nežinia kur esančiais arba paskelbs mirusiais);

Atstovas (arba turimas vienintelis iš atstovų) laikinai negali rūpintis vaiku dėl abiejų atstovų ar vieno iš jų ligos, suėmimo, bausmės atlikimo ar kitų svarbių priežasčių.

Paėmus vaiką iš jam nesaugios aplinkos, bet nenustačius antrojo grėsmės vaikui lygio, vaikas nėra paimamas iš jo tėvų, įtėvių ar globėjų (rūpintojų), nėra inicijuojamas atvejo vadyba, mobiliosios komandos pagalba, nesikreipiama į teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų