REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Pamirškite futbolą – Pasaulio čempionatą jau laimėjo Vladimiras Putinas (nuotr. SCANPIX)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikrai gali džiaugtis sėkmingu Pasaulio futbolo čempionatu. Kremliaus vadovas jau nuo pirmų renginio dienų džiaugiasi prezidentų ir premjerų vizitais bei itin teigiamu įvaizdžiu pasaulyje, rašo CNN.

19

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikrai gali džiaugtis sėkmingu Pasaulio futbolo čempionatu. Kremliaus vadovas jau nuo pirmų renginio dienų džiaugiasi prezidentų ir premjerų vizitais bei itin teigiamu įvaizdžiu pasaulyje, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei 2,5 milijono bilietų buvo skirta futbolo mėgėjams Rusijoje ir visame pasaulyje – Rusija pateikiama kaip ypatinga turistinė kryptis. Rusijos komanda, čempionate laikyta viena silpnesnių, kol kas rengia itin gerus pasirodymus. Čempionatas taip pat išryškino geopolitinę Putino poziciją. Praėjusį trečiadienį Maskvoje įvyko V.Putino susitikimas su JAV nacionalinio saugumo patarėju Johnu Boltonu, kuris pagyrė Rusijos prezidentą sakydamas, jog nori sužinoti, kaip „kaip, neskaitant kitų sėkmingų dalykų, galima taip gerai suorganizuoti Pasaulio futbolo čempionatą“.

REKLAMA

Ir tai yra kur kas daugiau nei diplomatiniai mandagumai. Kalbant apie tai, kaip Rusija matoma pasaulyje, čempionatą galima vadinti uždaromuoju įvykiu etapo, kuris prasidėjo žiemos olimpinėmis Sočyje.

Praėjus kelioms dienoms po olimpiados Sočyje uždarymo, Rusijos valdžia pradėjo Krymo pusiasalio aneksiją ir taip sukėlė tarptautinę krizę, pasibaigusią ekonominėmis sankcijomis Maskvai. Malaizijos oro linijų reiso MH17 numušimas nulėmė tolesnę Rusijos izoliaciją, ją dar sustiprino ir V.Putino karinė intervenciją į Siriją bei kišimasis į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Sočio olimpinės žaidynės taip pat metė šešėlį ant Rusijos sporto. Nepriklausoma WADA komisija pranešė apie Rusijoje veikiančią valstybės remiamą dopingo programą. Dėl tos priežasties Rusijai kaip valstybei buvo uždrausta dalyvauti Pjongčango žiemos olimpinėse žaidynėse. Vis tik švarūs Rusijos atletai varžėsi žaidynėse po olimpiados vėliava.

Dabar atrodo, kad V.Putinas pagaliau gali džiaugtis tarptautine palankumo Rusijai banga. Kol kas čempionatas nesusidūrė su jokiomis problemomis dėl, pavyzdžiui, sirgalių smurto ar išpuolių. Po visą pasaulį plintančios nuotraukos, kuriose užfiksuoti Maskvos ir kitų Rusijos miestų gatvėse švenčiantys sirgaliai, nušviečia šalį itin teigiama šviesa. Vertinant iš geopolitinės pusės, šį čempionatą V.Putinas vainikuos susitikimu su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kuris įvyks praėjus vos vienai dienai po čempionato finalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas liepos 16 dieną Helsinkyje numatyto susitikimo darbotvarkė yra pateikiama tik labai bendrai. Apie konkrečias susitikimo temas klausiamas J.Boltonas patikino, kad bus kalbama „apie visus šias abi šalis dominančius klausimus“, įskaitant ir Krymo aneksiją.

Klausiamas dėl sprendimo susitikti su Rusija nepaisant to, kad šalis nėra pakeitusi savo elgesio, už kurį skirtos sankcijos, J.Boltonas atsakė:

„Šių dviejų valstybių lyderiams yra itin svarbu susitikti. Yra platus spektras klausimų, dėl kurių, nepaisant skirtumų tarp JAV ir Rusijos, abu lyderiai tiki galintys konstruktyviai susitarti. Nemanau, kad kas nors išdrįstų pasakyti, kad tai – bloga idėja."

REKLAMA

Ir tai ne vienintelis pozityvus signalas V.Putinui. Grupė respublikonų senatorių kitą savaitę vyksta į Rusiją – tai dar vienas aukšto rango JAV pareigūnų vizitas į Rusiją čempionato metu.

Galiausiai Pasaulio futbolo čempionato finalas liepos 15 dieną suteikia V.Putinui dar vieną kartą atkreipti į save dėmesį – Rusijos prezidentas stebėti finalą pasikvietė Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu. Nors kol kas Izraelio premjeras į kvietimą dar neatsakė, Palestinos autonomijos prezidentas Mahmoudas Abbasas jau patvirtino savo dalyvavimą.

Panašiai kaip ir Trumpo-Putino susitikimo atveju, yra sunku pasakyti, ar Putino, Abbaso ir Netanyahu duos daug praktinės naudos. Rusijai ir toliau taikomos sankcijos, o Vašingtono ir Maskvos santykiai yra itin šalti. Tačiau kalbant apie pasaulio dėmesį patraukiančius vaizdus ir nuotraukas, Pasaulio futbolo čempionatas Rusija suteikė tiesiog fantastiškas galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų