REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje šiandien įsigalioja vadinamoji turisto rinkliava. Skaičiuojama, kad dėl to miesto biudžetas pasipildys apie 2 mln. eurų per metus.

Vilniuje šiandien įsigalioja vadinamoji turisto rinkliava. Skaičiuojama, kad dėl to miesto biudžetas pasipildys apie 2 mln. eurų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turistams atvykusiems į Vilnių iki liepos 1 dienos, šis mokestis dar nebus taikomas. Rinkliava įsigalios visiems svečiams, kurie įsiregistruos Vilniaus apgyvendinimo įstaigoje nuo liepos 1 d. 12.00 val.

REKLAMA

Vilniaus turisto rinkliavos dydis – 1 euras už vieną nakvynę. Mokestį turės mokėti ir Lietuvos piliečiai, kurie apsistoja Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje esančiose apgyvendinimo įstaigose.

Rinkliavos mokėti nereikės nepilnamečiams bei neįgaliesiems. Taip pat tiems, kurie nuomosis būstą mėnesiui ir ilgiau. Iki kitų metų išimtis taikoma didesnėms keliautojų grupėms, išsinuomojusioms dešimt kambarių ir daugiau.

Už turisto rinkliavos surinkimą bus atsakingi apgyvendinimo paslaugų tiekėjai – ne tik viešbučiai, bet ir privatūs asmenys, nuomojantys patalpas nakvynei. Turisto rinkliava nebus įskaičiuojama į kambario kainą. Ją svečiai sumokės apgyvendinimo paslaugos tiekėjui papildomai. Apgyvendinimo paslaugų tiekėjai įpareigojami informuoti turistus apie šią rinkliavą, ją surinkti ir kas mėnesį pervesti surinktą sumą į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos nurodytą sąskaitą užpildžius duomenų deklaraciją. Deklaracijos pateikimas ir rinkliavos pervedimas bus vykdomas internetu. Deklaracijos bus teikiamos kiekvieno mėnesio pradžioje iki 10 dienos už praėjusį mėnesį surinktą rinkliavą, mokėjimai – iki 25 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė teigė, kad turisto rinkliava suteikia dideles galimybes ir tuo pačiu atsakomybę papildomas lėšas panaudoti kaip investiciją, kuri atneštų naudos visam miestui.

„Kartu su turizmo verslo atstovais spręsime, kur tiksliai šis finansavimas bus nukreiptas, kad suteiktų geriausią grąžą miestui ir padėtų dar sparčiau didinti Vilniaus patrauklumą, žinomumą pasaulyje ir tuo pačiu – pajamas iš čia apsilankančių turistų,“ – sakė I. Romanovskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per šešis praeitų metų mėnesius Vilniaus apgyvendinimo įstaigose apsistojo beveik 0,5 mln. turistų, čia miesto svečiai praleido beveik 930 tūkst. naktų. Remiantis turistų skaičiaus Vilniuje augimo dinamika 2013-2016 m. ir Vilniuje praleistų naktų augimo tendencijomis, planuojama, kad 2019 metais galima tikėtis 1,27 mln. turistų ir 2,28 mln. praleistų naktų.

Įvesdama turisto rinkliavą Vilniaus miesto savivaldybės taryba patvirtino konkrečias rinkliavos panaudojimo kryptis: miesto žinomumo didinimo, tarptautinio miesto pasiekiamumo gerinimo (pvz. skrydžių plėtra), konferencijų turizmo skatinimo ir turistinio Vilniaus patrauklumo didinimo (infrastruktūriniai sprendimai).

REKLAMA

Tokia praktika jau yra taikoma daugelyje Europos ir penkiuose Lietuvos miestuose. Turisto rinkliava renkama Amsterdame, Berlyne, Romoje bei daugelyje kitų miestų 17-oje Europos valstybių. Kai kuriuose miestuose šis mokestis siekia iki 7 Eur.

Lietuvoje šiuo metu rinkliava už nakvynę viešbučiuose renkama penkiuose Lietuvos miestuose: Druskininkuose (1 Eur), Palangoje (1 Eur), Birštone (1 Eur), Trakuose (1 Eur) ir Kaune (0,5 Eur; nuo 2019 m. – 1 Eur).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų