REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Kuršių nerija (nuotr. Fotodiena.lt)

Neringos savivaldybėje Taryba pranešė apsisprendusi dėl įvažiavimo į kurortą rinkliavos padidinimo. Mokestis didėtų turistiniams autobusams. Vietoje dabar esančių 45 eurų, tektų mokėti 60 ar 70 eurų. Pagrindinis valdžios argumentas, kodėl keliamas mokestis - „viskas brangsta“.

24

Neringos savivaldybėje Taryba pranešė apsisprendusi dėl įvažiavimo į kurortą rinkliavos padidinimo. Mokestis didėtų turistiniams autobusams. Vietoje dabar esančių 45 eurų, tektų mokėti 60 ar 70 eurų. Pagrindinis valdžios argumentas, kodėl keliamas mokestis - „viskas brangsta“.

REKLAMA

Nuo kitos savaitės autobusai, turintys daugiau kaip 30 vietų, vasaros sezonu mokės brangiau už įvažiavimą į Neringą, pranešė savivaldybė. Neringos savivaldybės tarybos dauguma nutarė rinkliavą padidinti vidury sezono, nuo liepos 3-osios. Pagal jos sprendimą, nuo birželio 1-osios iki rugpjūčio 31-osios minėtos transporto priemonės už įvažiavimą į Neringą mokės nebe 45 eurus, o 70 eurų.

Anot savivaldybės pranešimo, pagrindiniu argumentu didinti šią rinkliavą tapo poreikis tobulinti infrastruktūrą, skirtą autobusais atvykstantiems turistams.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie pokyčiai sezono viduryje daugiausiai nesusipratimo ir suirutės atneša turizmo verslui. Mat būtent pastarojo atstovams ir teks padengti patirtus nuostolius.

REKLAMA

„Tai yra turbūt labai neigiamai vertinamas dalykas dėl kelių priežasčių. Įvairių mokesčių pasikeitimas viduryje sezono nulemia tai, kad šį pasikeitimą dengs ne turistai, o pats turizmo verslas.

Kelionės yra parduodamos ne prieš savaitę ir ne prieš dvi. Ypatingai kelionės autobusais. Dauguma turizmo bendrovių keliones yra suplanavusios ne tik 2018-iems, bet ir 2019-iems metams, o kalbant apie kruizinę laivybą, tai net ir 2020-ų metų sezonui jau yra išsiųstos kainos ir duomenys“, - tv3.lt teigė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nauji tualetai ne argumentas

Turizmo verslo atstovus labiausiai pykdo tai, kad nėra aiškių argumentų, kodėl įvažiavimo mokestis bus didinamas.

„Kas yra pakankamai svarbu, kad nėra aiškiai apibrėžta, kas už tuos pinigus bus padaryta. Manau, verslas neprotestuotų jeigu būtų labai aiškiai įvardinti argumentais. Pavyzdžiui, atsiras daugiau tualetų turistams Nidoje ar daugiau autobusų stovėjimo aikštelių.

Šiai dienai pateikiamas vienintelis argumentas, kad „viskas brangsta“. Arba, kad pastatytas tualetas Pervalkoje, kurio niekada nebuvo. Nemanau, kad tai yra labai stiprūs argumentai, kodėl imamas didesnis mokestis“, - kalbėjo R. Savickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turizmo atstovus piktina ir tai, kad prieš vasaros sezono pradžią vykusiame susitikime su Neringos valdžia, šios atstovai nė neužsiminė apie būsimus mokestinius pokyčius.

„Reiktų paminėti, kad sezono pradžioje būna susitikimai su Neringos meru ir mes netgi paprašėme, kad jeigu brangtų muziejai ar panašiai, kad turizmo sektorius būtų informuotas prieš pusmetį, metus, o dar geriau, kad tai būtų ilgesnis laikas.

Juk tai atsilieps verslui ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje ir visur kitur, iš kur atvažiuoja turistiniai autobusai“, - sako R. Savickienė.

Neringai nereikia turistų?

Tokie priimami vietinės valdžios sprendimai, leidžia manyti, kad turistų Neringai nereikia, svarsto turizmo specialistai.

REKLAMA

„Kyla klausimas, kodėl mokestis didinamas turistiniams autobusams? Jeigu nuolat kalbant apie Kuršių Neriją yra akcentuojami ekologiniai dalykai. Tai šiuo atveju 45 žmonės atvykę vienu autobusu žymiai mažiau padidintų užterštumą, negu toks skaičius žmonių atvykusių mašinomis. Ir nėra aiškios pozicijos: ar reikia Neringai turistų, ar ne? Nes tokie sprendimai kelia nuostabą ir pradedi galvoti, kad gal jie nori riboti turistų skaičius? Mes, turizmo atstovai, turime žinoti aiškią Neringos poziciją šiuo klausimu, prieš siūlydami užsienio partneriams šį maršrutą“, - tikino R. Savickienė.

Pasak pašnekovės, skaudu ir daug klausimų kelia tai, kad mokestiniai pokyčiai buvo slepiami. Apie juos turizmo atstovai sužinojo patys, atsitiktinai apsilankę Neringos savivaldybės internetiniame puslapyje.

REKLAMA

„Kas labiausia įskaudino ir įžeidė turizmo verslą, kad visa tai buvo daroma paslapčiomis. Patys turizmo atstovai ieškodami kažkokios informacijos Neringos savivaldybės puslapyje pamatė Tarybos posėdžio darbotvarkėje šį klausimą.

Neturėtų tokie dalykai būti daromi slapčiomis ar priimami skuboti sprendimai. Reikėtų išklausyti visas puses.

Galbūt tas mokestis turi būti didesnis. Bet reikalingi labai stiprūs argumentai, ką už tai gauna turistinės grupės, nes būtent joms yra didinamas tas mokestis“, - kalbėjo R. Savickienė.

Išpildė prašymus - kelia rinkliavą

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis sako, kad apie įvažiavimo mokesčio kėlimą su turistinėmis bendrovėmis buvo kalbama jau kelerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kurie mums veža turistus, mūsų prašė naujų tualetų, stovėjimo aikštelių ir mes avansu visa tai padarėme: pastatėme du tualetus, naujose vietose, kur jų anksčiau niekada nebuvo. Dar 4 netrukus bus atvežti tualetai – modernūs ir gražūs.

Autobusams stovėjimo vietų buvo prašoma, tad ir jų yra padidintas skaičius bei projektuojame dar daugiau. Tad manome, kad savo sąlygas visoms turistinėms agentūros vykdome. O jos visada traktavo, kad pirmiausia parodykite ką darote, o tad kelkite kainą. Tad taip ir darome“, - tv3.lt sakė D. Jasaitis.

Neringos meras sako, jog kitas argumentas tai nevienodas ir per didelis įvažiavimo rinkliavos mokesčio skirtumas, atvykstantiems automobiliu ir turistiniu autobusu.

REKLAMA

„Šiai diena lengvasis automobilis įvažiuodamas moka 20 Eur. Jame sėdi 2 arba 4 žmonės, o turistiniame autobuse sėdi 50 žmonių, o moka 45 eurus.

Ir žinoma turistiniai autobusai labai gerai tiek verslui, tiek valstybei, bet mūsų savivaldybei paliekamas mokestis – nepilnas euras nuo žmogaus.

Tad mes manome, kad sąžininga būtų prie šių dienų kainų, atsižvelgiant į vandens kainas ir į tai, kad mūsų vietoje ne taip kaip mieste – infrastruktūros nutolusios viena nuo kitos ir trasas mums pravesti kilometrais reikia. Tad norint turėti geresnę infrastruktūrą, manau, kad vienas atvykstantis keleivis į Neringos savivaldybę galėt bent 1,20 Eur palikti. Manau, būtų sąžininga“, - dėstė D. Jasaitis.

REKLAMA

Verslininkų skundai - spekuliacija 

Tiesa, dėl mokesčio turistiniams autobusams kėlimo Tarybos nariai turės apsispręsti posėdyje. Politikų nuomonės išsiskiria.

„Noriu pasakyti, kad Tarybos narių nuomonės yra išsiskyrusios. Mes girdime verslą ir tikrai nežinau koks bus tarybos sprendimas“, - kalbėjo meras.

Turizmo verslo atstovų kalbas apie būsimus nuostolius Neringos meras vadina spekuliacija.

„Kad verslas labai pyksta, jog jiems pabrangs, tai – spekuliacijos. Nes netikėtai atsitiko taip, kad Smiltynės perkėla atpigo. Ir atpigo tiems, kam mes ruošiamės pakelti.

Apie 50 Eur atpigo, tai, jeigu mes pakeltume 15 Eur ar 25 Eur, ir jeigu jie jau turi kontraktų keliems metams, tai bendroje sumoje turistinėms agentūros pinigų dar ir lieka. Nes kartoju - stipriai atpigo Smiltynės perkėla, labai ženkliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip, kad spekuliuoti, kad jie patirtų nuostolį nesąžininga, juolab, kad su verslu apie 5 metus jau kalbame, kad kelsime kainas. Tačiau jie visuomet turi argumentų, kodėl to daryti nereikėtų“, - aiškino D. Jasaitis.

Turistai laukiami laivais

Anot mero, Kuršių Nerijoje turistai labai laukiami. Ypač tie, kurie čia atvyksta be automobilių ar autobusų.

„Primenu, kad elektromobiliai ir elektroautobusai, jei tokių būtų, gali atvykti nemokamai.

Visi laukia turistų, tik mes turistų laukiame atvykstančių alternatyviais būdais. Esame mažoje teritorijoje. Autobusų ir lengvųjų automobilių telpa tiek, kiek telpa, ir galima gintis tik tokiais būdais.

Visus kviečiame atvykti laivais. Yra puikūs maršrutai jais. Taip pat atvažiuojantys maršrutiniais autobusais neturi mokėti įvažiavimo mokesčio.

Turistus mes mylime, gerbiame ir labai laukiame, ypač džiaugiamės tais, kurie atvyksta be automobilių, juk Neringoje jų nė nereikia“, - kalbėjo Neringos meras D. Jasaitis.

Pašnekovo teigimu, atvykstantiems automobiliu įvažiavimo mokestis į Neringą šį sezoną nekis. Rinkliava – 20 Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų