REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė nepritarė Seimo nario pasiūlymui nuo 2019 metų skatinti tėvus, investuojančius į neformalųjį vaikų švietimą.

Vyriausybė nepritarė Seimo nario pasiūlymui nuo 2019 metų skatinti tėvus, investuojančius į neformalųjį vaikų švietimą.

REKLAMA

Ministrų kabinetas trečiadienį posėdyje palaikė Finansų ministerijos siūlymą. Anot ministerijos, būrelių prieinamumas ir neformalus švietimas jau skatinamas per savivaldybes – tam joms šiemet yra skirta 11 mln. eurų iš valstybės biudžeto. Taip pat pabrėžiama, kad rengiant 2019 metų biudžeto projektą numatoma didinti ir vadinamuosius „vaiko pinigus“.

Finansų ministerijos preliminariu vertinimu, jei būrelius lankytų 50 proc. mokyklinio amžiaus vaikų, o išlaidos už kiekvieną vaiką sudarytų 40 eurų per mėnesį, valstybės ir savivaldybių biudžetai per metus netektų iki 11 mln. eurų pajamų mokesčio (GPM) pajamų. Jų nekompensuojant kitomis pajamomis ar mažinant išlaidas, didėtų fiskalinės drausmės taisyklių nesilaikymo rizika.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą, kuria tėvams siūloma leisti susigrąžinti dalį valstybei sumokėto mokesčio ir taip kompensuoti investicijas į vaikų išsilavinimą, Seime registravo konservatorius Laurynas Kasčiūnas. Jo skaičiavimais, vieno būrelio kaina yra apie 35–80 eurų per mėnesį, todėl panaudojus neformaliojo ugdymo krepšelio lėšas (15 eurų), tėvams dar tenka mokėti 20–65 eurus.

Anot L. Kasčiūno, jei ši suma būtų atimama iš apmokestinamųjų pajamų, tokiu atveju gyventojo grynosios pajamos per metus padidėtų 36–120 eurų.

Parlamentaro duomenimis, 2016–2017 mokslo metais būrelius lankė tik 31 proc. mokyklinio amžiaus vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų