REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Neplanuotas nėštumas (nuotr. 123rf.com)

Kartu su mokslo metais 2017-aisiais startavusi lytinio švietimo programa įsibėgėti dar nespėjo. Parlamentarai ir psichologai dalinasi pedagogų baimėmis, kad jie jaučiasi nepasiruošę šviesti moksleivius, nes šiuo metu Lietuvoje su programa supažindinti tik tūkstantis pedagogų.

3

Kartu su mokslo metais 2017-aisiais startavusi lytinio švietimo programa įsibėgėti dar nespėjo. Parlamentarai ir psichologai dalinasi pedagogų baimėmis, kad jie jaučiasi nepasiruošę šviesti moksleivius, nes šiuo metu Lietuvoje su programa supažindinti tik tūkstantis pedagogų.

REKLAMA

2017-ųjų rugsėjo 1-ąją mokyklose startavo lytinio ugdymo programa, tačiau Seimo nariai pripažįsta, kad kol kas normalus pasirengimas jos įgyvendinimui neįvyko – vyresniųjų klasių moksleiviams neparengtos mokomosios priemonės, trūksta su programa supažindintų pedagogų.

Tiesa, Švietimo ir mokslo ministerija parengė jaunesnių vaikų tėvams ir globėjams skirtą leidinį „Kaip auga ir bręsta jūsų vaikas“, kuriame vystoma lytinio švietimo tema.

Mokytojai nepasiruošę

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narė Dovilė Šakalienė trečiadienį komiteto posėdyje sakė sulaukusi pedagogų skundų ir susirūpinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Dalis jų sako, kad nėra aišku, iš kurios pusės pus politinis vėjas. Neaišku, ar galima kalbėti apie lytinį šveitimą, nes žmogaus teisų klausimas mūsų šalyje yra aštriai vertinamas. Kitas dalykas, „mūsų niekas neruošia“, „mes tokio dalyko neturėjome“, – pedagogų baimes įgarsino D. Šakalienė.

REKLAMA

Šį mokytojų susirūpinimą perdavė ir psichologė Alina Martinkutė, pabrėždama, kad pedagogai laisvi medžiagą interpretuoti.

„Šiandien programa nesuteikia pakankamai profesionalių praktinių įrankių mokytojams ir administracijai, kaip kalbėtis mokytojams su mokiniais apie lytiškumą, kaip išvengti patyčių lytiškumo pagrindu. Yra tik gairės ir labai daug laisvės interpretacijoms“, – komitete sakė psichologė.

Tobulina mokytojų švietimą

Tuo metu švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius skaičiuoja, kad nuo praėjusių metų jau tūkstantis pedagogų susipažino su programa ir įgavo atsakomybę skleisti savo žinias. Ministerija nemaža dėmesį skyrė regionų pedagogams. Kol kas lytiškumo ugdymo kvalifikaciją Lietuvoje galima kelti 45 programose.

REKLAMA
REKLAMA

„Yram ūsų noras, kad pedagogai, baigiantys studijas, turėtų bent minimalias žinias apie vaikų poreikius. Galėtų būti įvedamas ugdymo programos, kad nereiktų sukti mokytojams galvos, su kuo tas valgoma, ir jie turėtų pirminį parengimą. Mūsų siūlymas buvo akredituoti tam tikras idėjas, kaip mokytojų kvalifikacijos programą“, – apie ateities planus komitete kalbėjo G. Kazakevičius.

Viceministras neslepia, kad mokyklos laisvos programą pritaikyti sau, mes ministerija parengė keletą algoritmų, kaip mokykla gali elgtis su programa, pavyzdžiui, papildomai kviesti skaityti paskaitas specialistus iš sveikatos centrų ar biurų.

Tiesa, parlamentarai primena, kad pernai kilo ažiotažas sužinojus, jog 200 specialistų su lytinio ugdymo programa supažindinti viso labo per 4 valandas. G. Kazakevičius užtikrino, kad per metus parengti 1 tūkst. pedagogų dalyvavo 40 valandų trukusiuose seminaruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susipyko dėl pažiūrų

Kadangi programoje skiriamas dėmesys ir LGBT klausimams, Komiteto narys konservatorius Mantas Adomėnas teiravosi, „kaip tėvams užtikrinama Konstitucijoje įtvirtinta teisė ugdyti vaikus pagal savo įsitikinimus?“

D. Šakalienė į tai atsakė pastebėdama, kad tinkamo amžiaus vaikai privalo būti supažindinami su seksualinėmis orientacijomis bei lytiškumu, nes tai yra mūsų gyvenimo dalis.

„Turime užtikrinti geriausią vaiko interesą, jis turi gauti visą informaciją, kuri skirta vaiką apsaugoti nuo nepageidaujamų nėštumų, kai jis nežino, kaip saugotis“. – kalbėjo Seimo narė.

G. Kazakevičius užtikrino, kad lytinio ugdymo programoje nėra „kažkokių užribinių dalykų ir nekrypstama į vieną pusę, nes negalime neigti to, kas yra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų