REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 20 uostamiesčio daugiabučių administruojančios bendrijos pirmininkė veiklą vykdė neteisėtai. Vietos valdžia juokauja, jog situacija kaip vilkų taryboje: atėjau, prisistačiau ir valdau. Tačiau patys valdininkai, net ir žinodami apie neteisėtą pirmininkavimą – nieko nedarė.

Daugiau nei 20 uostamiesčio daugiabučių administruojančios bendrijos pirmininkė veiklą vykdė neteisėtai. Vietos valdžia juokauja, jog situacija kaip vilkų taryboje: atėjau, prisistačiau ir valdau. Tačiau patys valdininkai, net ir žinodami apie neteisėtą pirmininkavimą – nieko nedarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Klaipėdoje jau pradėtas bendrijos „Spindulys“ likvidavimas. Jai iki šiol neteisėtai pirmininkavo Nina Jankūnienė. Ir nors moteris niekada nebuvo oficiali bendrijos pirmininkė – birželio 1-ą dieną nutarė iš šių pareigų atsistatydinti.

REKLAMA

„Ji (Nina Jankūnienė) buvo buvusios pirmininkės marti. Buvusi pirmininkė mirė prieš keletą metų. Tad N. Jankūnienė veikė savarankiškai. Niekada ji nebuvo oficialiai išrinkta.

Kita vertus ir prieš tai buvusi pirmininkė nebuvo paskirta oficialiai pagal įstatymą. Kadangi bendrija įsteigta 1997 metais, tad po 3 metų pirmininko kadencija nutrūko. Tačiau nuo tų 1997 metų nebuvo jokių rinkimų.

Tad apie 18 metų šioje bendrijoje nebuvo ir jokios oficialios pirmininkės“, - tv3.lt teigė DNSB „Klaipėdos Vytautas“ pirmininkas Arvydas Ektis.

REKLAMA
REKLAMA

Namai apleisti, neprižiūrėti

Anot vyro, N. Jankūnienė prisistatydavo kaip bendrijos pirmininkė ir tvarkė visus dokumentus. Taip veiklą vykdė tol, kol kartą panorusi pakeisti bendrijos įstatus pakliuvo į teismą.

„Prisistatydavo visiems ir ją sutikdavo. Išskyrus momentą, kai Nina Jankūnienė kreipėsi į teismą dėl įstatų keitimo. Tiek apylinkės, tiek apygardos teismas jai pasakė, kad ji turi visų pirma būti išrinkta tinkamai ir tik tada gali atstovauti bendriją. O toks jos atstovavimas yra netinkamas. Tačiau jai „vienodai švietė“ ir ji toliau pirmininkavo“, - pasakoja A. Ektis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas tikina, kad bendrija vienijo apie 20 namų. Tačiau šie nebuvo šalia vienas kito. Kadangi daugiabučiai buvo išsidėstę po visą miestą, vienybės tarp gyventojų nebuvo. Tačiau dabar, pasidomėjus pirmininkės darbu žmonės nebuvo patenkinti. Vieni neva guodžiasi, kad nuo namų jau plytos krenta, kiti, kad balkonai nesaugūs ir vis žadama situaciją pataisyti, bet darbai nepradedami.

„Gyventojai buvo nepatenkinti. Namai apleisti, neprižiūrėti, kiek teko domėtis – visi gyventojai nepatenkinti.

Kadangi bendrijoje 22 namai ir jie išsimėtę per pusę miesto, tad nebuvo kaip juos surinkti į vieną vietą. Bendrija buvo per didelė, nebuvo kaip ją tinkamai administruoti“, - sako A. Ektis.

REKLAMA

Aiškinsis, ar nepatyrė nuostolių

Tyrimo eigoje turėtų paaiškėti ir ar gyventojai nepatyrė nuostolių dėl neteisėtos pirmininkės pasirašytų sutarčių, atliktų darbų ar skelbtų viešųjų pirkimų.

„Eigoje viskas paaiškės. Kai bendrija bus reorganizuota, bus atsakingas asmuo ir tik tada bus galima pamatyti kokios sutartys buvo pasirašytos, kokios kainos, kokios apimtys, kokiu teisiniu pagrindu jos pasirašytos ir pan. Tik tada bus galima susipažinti ir sužinoti, yra žala ar ne.

Liepos 2 dieną bus susirinkimas ir bus sprendimas dėl bendrijos skaidymo į mažesnes. Yra darbotvarkė suplanuota, atsakingi asmenys ir po susirinkimo bus aišku, ką daryti toliau“, - kalbėjo A. Ektis.

REKLAMA

Vyro teigimu, savivaldybė apie tokį bendrijos pirmininkavimą žinojo, tačiau veiksmų nesiėmė. O ir dabar gyventojams neva atsisako padėti.

„Savivaldybė atsisakė padėti teigdama, kad čia yra jūsų bendrija ir turite patys išsispręsti. Nors bendrija įsteigta ne gyventojų, o savivaldybės sprendimu.

Tačiau jie nesiima jokių veiksmų. Jiems tiko, patiko Nina Jankūnienė iki tol, kol pati išėjo. Jie nieko nedarė. Ji nelegali buvo, kaip ir prieš ją buvusioji, tačiau savivaldybė ir tada nieko nedarė“, - tvirtina A. Ektis.

Bedriją likviduoja

Tuo metu Klaipėdos m. savivaldybė jau kreipėsi į registrų centro Klaipėdos filialą ir inicijavo „Spindulio“ likvidavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat valdininkai tikina, kad prieš tai buvo atliktas patikrinimas ir paaiškėjo, kad bendrijos pirmininkė pareigas vykdė neteisėtai. Tačiau pabrėžiama, kad N. Jankūnienė stengėsi įteisinti savo pirmininkavimą, tačiau to padaryti nepavyko.

„Atlikus patikrinimą buvo nustatyta, kad buvusi pirmininkė yra mirusi ir pareigas eina kitas asmuo, kuris registrų centre nebuvo įsiregistravęs. Ta prasme, kad būtų teisėtai išrinktas. Buvo duoti tam tikri nurodymai, bet per 2 metus niekaip nepavyko susitvarkyti įstatytų ir išsirinkti tiek valdybą, tiek pirmininką.

REKLAMA

Tuomet mes kito kelio nebematėme ir pagal civilinį kodeksą kreipėmės į registrų įmonę prašydami pradėti bendrijos likvidavimą.

Dabar jau priimtas sprendimas dėl šio proceso ir dabar jau esame gavę raštą, kad ji, Nina Jankūnienė, išėjo iš darbo. Ji buvo darbuotoja tos bendrijos dar tuomet, kai prieš tai buvusi pirmininkė buvo gyva. O kol pastaroji sirgo, tai N. Jankūnienė laikinai ėjo pirmininkės pareigas. Turėjo tam įgaliojimą.

Tačiau jis buvo be termino. Tad mirus pirmininkei, teismas įgaliojimą pripažino kaip nebegaliojantį“, - tv3.lt aiškino Klaipėdos miesto savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis.

REKLAMA

Anot pašnekovo, pirmininke prisistačiusi moteris pasielgė kaip vilkų taryboje.

„Atėjo žmogus kaip vilkų taryboje ir sako – aš jūsų vadas. Ir ėjo tas pareigas. Kaip žmogus ji kompetentingas, tačiau nėra iniciatyvos ir iš pačių namų gyventojų. O ar kažką neteisėtai darė pirmininku prisistatęs asmuo, pirmiausia reikėtų nustatyti ar yra kažkokia žala. Tačiau tai gyventojų iniciatyva“, - aiškino A. Gaižutis.

Tv3.lt susisiekti su N. Jankūniene nepavyko. Viešoje erdvėje nurodytas telefonas buvo išjungtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų