REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji „valstiečiai“ žada, kad iki Seimo rinkimų nekeis valstybės dotacijų partijoms skirstymo modelio, tačiau lėšų partneriams socialdarbiečiams planuoja skirti nedelsiant.

Valdantieji „valstiečiai“ žada, kad iki Seimo rinkimų nekeis valstybės dotacijų partijoms skirstymo modelio, tačiau lėšų partneriams socialdarbiečiams planuoja skirti nedelsiant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien buvo kalbama, kad bus registruotos pataisos, kad tai galiotų tik kitiems rinkimams ir tik ta dalis, kuri susijusi su socialdemokratų trileriu ir skyrybomis, tarp tų partijų dotacija būtų paskirstyta, o visiems kitiems pokyčių nebūtų. Tai įsigaliotų nuo kitų Seimo rinkimų“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Pagal šiuo metu Seimui pateiktas įstatymo pataisas, norėta įtvirtinti naują valstybės dotacijų skirstymo partijoms modelį, kurį įgyvendinus „valstiečiai“ per metus papildomai gautų iki pusės milijono eurų, o visoms kitoms partijoms finansavimas smarkiai mažėtų.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis jau yra parengęs ir registravęs siūlymą, kad naujas modelis būtų taikomas 2020 – 2024 metų Seimo kadencijai.

„Kai perskaičiavome, kaip keisis skaičiai, labai stipriai didėtų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, todėl mūsų buvo iš karto nuspręsta, kad geriau tai neįsigaliotų dabar, kad mūsų niekas nekaltintų dėl to, jog mums didės tos dotacijos. Tai tvarkingai įsigalios po kitų Seimo rinkimų, kada labai stipriai gali jos keistis, tikiuosi, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos naudai“, – antradienį Seime sakė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdarbiečių parengtame projekte numatyta, kad du trečdaliai dotacijos būtų paskirstoma partijoms proporcingai jų narių, išrinktų Seimo nariais, skaičiui, o vienas trečdalis asignavimų – pagal išrinktų savivaldybių tarybų narių skaičių. Iš naujojo modelio eliminuojami europarlamentarų mandatai.

Dabar valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekte taip pat siūloma, kad suskilus parlamentinei frakcijai, jei įregistruojama nauja partija, turinti daugiau partijos narių - Seimo narių nei buvusi partija, valstybės dotacija už išrinktus Seimo narius padalinama tarp šių abiejų parlamentinių partijų pagal jų atstovų parlamente skaičių.

Šią pataisą valdantieji planuoja priimti skubiai, dar pavasario sesijoje. Ji baigiasi šeštadienį, birželio 30 dieną.

Anot S. Skvernelio, neseniai įsikūrusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija turi teisę į dalį Lietuvos socialdemokratų partijos gaunamos valstybės dotacijos.

REKLAMA

„Jie tiesiog paimtų ir pasidalintų tą dotaciją, kurios ir vieni, ir kiti nusipelnė dalyvaudami rinkimuose ir sukaupdami tą dotaciją būdami vienos partijos nariais“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Jis neigė, kad tokiu būdu „valstiečių“ koalicijos partneriams socialdarbiečiams bus sukurtos išskirtinės sąlygos.

„Nėra išskirtinė sąlyga, jie kelia labai pagrįstą klausimą, kad frakcijos nariai, kurie pagal reitingo taškus ir palaikymą turėjo gerokai didesnį palaikymą, atsirado dvi parlamentinės frakcijos. Norint parlamentinei partijai veikti, ji turi turėti dotaciją arba ieškos kitokių finansavimo šaltinių. O kitokie finansavimo šaltiniai yra draudžiami“, – kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija šių metų pirmą pusmetį gavo 505,3 tūkst. eurų valstybės dotacijos.

Šios partijos pirmininkas Gintautas Paluckas valdančiųjų užmojus atimti dalį dotacijos vadina antikonstituciniais.

„Skubos ir Konstitucijai prieštaraujančių pataisų priežastis yra buitiškai paprasta. Socdarbiečiams reikia pinigų artėjantiems rinkimams, o „valstiečiams“ – sąžinės nekamuojamų balsų už moraliai neteisingą mokesčių sistemos pertvarką. Šiuo atveju atitiko kirvis kotą, o premjerui belieka sekti pasakas. Manau, prezidentė arba Konstitucinis Teismas grąžins valdančiuosius į realybę ir šią politinės korupcijos praktiką sustabdys“, – teigė jis BNS atsiųstame komentare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Karbauskis savo ruožtu teigė, kad naujovė, jog dotaciją gautų ir rinkimuose realiai nedalyvavusi partija, skirta ne tik „valstiečių“ koalicijos partneriams socialdarbiečiams, o visoms į tokią situaciją patekusioms politinėms jėgoms.

Pasak jo, kelios partijos yra atsidūrusios ties skilimo riba, kaip vieną iš tokių jis paminėjo opozicinį Liberalų sąjūdį.

Naują dotacijų skirstymo modelį yra sukritikavę ir Seimo teisininkai, ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

VRK pažymi, kad rinkėjų palaikymą partijoms labiau atspindi rinkėjų balsai nei laimėti mandatai, nes gauti savivaldos mandatui skirtingose savivaldybėse reikia skirtingo rinkėjų balsų skaičiaus, Seimo mandatas irgi gali būti antrajame ture laimimas labai maža balsų persvara. Pavyzdžiui, Birštone per 2015 metų savivaldos rinkimus gauti mandatui pakako 177 rinkėjų balsų, o Vilniaus mieste reikėjo 3918 balsų.

REKLAMA

VRK taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu už šiurkščius pažeidimus galima partijoms atimti dotaciją. Tuo metu priėmus pataisas gali susidaryti situacija, kai pažeidimą padariusios partijos nariai įkurs naują frakciją ir taip išsaugos skiriamus biudžeto asignavimus.

Projekto autoriai socialdarbiečiai teigia, kad jų siūloma partijų finansavimo tvarka užtikrintų „visų politinių partijų, dalyvaujančių valstybės valdyme, efektyvią veiklą ir skaidrumą“.

Socialdemokratų partijos vadovas Gintautas Paluckas sako, kad buvusių bendražygių registruotas siūlymas yra nukreiptas prieš jo vadovaujamą partiją.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų