REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klausimas tėvams: ką sunkiau auginti – kūdikį ar paauglį? Pagal mūsų įstatymus, kūdikį – ir tokiems įtėviams skiria dosnesnes išmokas nei tiems, kurie įsivaikina paauglį.

Klausimas tėvams: ką sunkiau auginti – kūdikį ar paauglį? Pagal mūsų įstatymus, kūdikį – ir tokiems įtėviams skiria dosnesnes išmokas nei tiems, kurie įsivaikina paauglį.

REKLAMA

Tokį požiūrį įtėviai reikalauja keisti ir, regis, valdžia šiuos reikalavimus išgirdo: siūloma mokėti išmokas nesvarbu, kokio amžiaus vaikas ateina į šeimą.

Šis smagiai besivažinėjantis mašina mažylis – būdamas vos vieno mėnesio pateko į šią šeimą. Dabar šiam įvaikintam berniukui jau beveik treji. Kol kas šį vieną mažylį kartu su vyru auginanti Karolina sakosi esanti labai laiminga, kad likimas jai skyrė auginti šį berniuką. Ir neatmeta ateityje įsivaikinti ir daugiau mažylių.

Įsivaikinusi kūdikį, kaip ir bet kuri biologinė kūdikio mama, Karolina dvejiems metams išėjo „Sodros“ apmokamų vaiko priežiūros atostogų.

REKLAMA
REKLAMA

Per pirmus metus vilnietė gavo 70 proc. kompensuojamojo atlyginimo, o antraisiais metais – 40 proc. Tačiau tokias išmokas gauna ne visi įtėviai. Jei įvaikinamas berniukas ar mergaitė yra vyresni kaip dvejų metų, tėvams iškyla daugybė iššūkių, kaip suderinti darbą ir vaiko adaptaciją šeimoje, mat išėję dvejų metų atostogų kas mėnesį gauna tik 304 € išmoką. Tėvų manymu, tai neteisinga.

REKLAMA

Globėjų ir įtėvių asociacijos prašymu, Seimas jau imasi svarstyti, ar išleisti įsivaikinusius tėvus dvejų metų vaiko priežiūros atostogų, nesvarbu, kiek vaikui metų. Viena siūlymo iniciatorių Monika Navickienė įsitikinusi, kad ir išmokų dydžiai turi būti vienodi visiems įtėviams, tiek įsivaikinantiems kūdikį, tiek paauglį. Mat paaugliams priprasti naujoje šeimoje ir aplinkoje gali būti netgi sunkiau nei kūdikiui.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad visiems įtėviams mokant iki 1300 € siekiančias kasmėnesines išmokas, „Sodros“ išlaidos per metus padidėtų maždaug milijonu eurų. Tačiau vyriausybė nusprendė tam neprieštarauti.

Visgi ministerija nesitiki, kad padidinus išmokas lietuviai masiškai pultų įsivaikinti vaikų namuose tebeaugančius vaikus. Remiantis ligšioline statistika, kasmet įvaikinama apie 70 vaikų.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų