REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės ir Pietų Korėjų pareigūnai penktadienį sutarė, kad rugpjūtį bus atnaujinti 1950–1953 metų Korėjos karo išskirtų šeimų narių susitikimai.

Šiaurės ir Pietų Korėjų pareigūnai penktadienį sutarė, kad rugpjūtį bus atnaujinti 1950–1953 metų Korėjos karo išskirtų šeimų narių susitikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie susitikimai bus pirmieji nuo 2015-ųjų; tai dar vienas žingsnis, atliktas šylant diplomatiniams santykiams pusiasalyje.

REKLAMA

Susitikimai vyks rugpjūčio 20–26 dienomis vaizdingame Šiaurės Korėjos Kimgango kalnų kurorte, sakoma bendrame pareiškime, paskelbtame po abiejų Korėjų Raudonojo Kryžiaus susitikimo.

1950–1953 metų konfliktas, po kurio Korėjos pusiasalis buvo padalytas, išskyrė milijonus žmonių.

Daugelis tos kartos gyventojų mirė, taip ir nesulaukę galimybės pasimatyti ar pabendrauti su kitoje sienos pusėje likusiais artimaisiais, kadangi bet kokie ryšiai tarp civilių yra uždrausti.

REKLAMA
REKLAMA

Susitarimas atkurti šeimų suvienijimo susitikimus buvo pasirašytas per vienas iš anksčiau šiemet įvykusių prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) derybų.

Du Pietų ir Šiaurės Korėjų viršūnių susitikimai atvėrė įvairių kanalų dvišaliam taikos dialogui, įskaitant tokius klausimus kaip įtampos mažinimas pasienyje bei planai pasiųsti bendrų abiejų šalių sportininkų komandų į artėjančiose Azijos žaidynėse Indonezijoje.

Penktadienį Kimgango kurorte susitikę abiejų šalių pareigūnai pranešė, kad išskirti artimieji susitiks šioje vietoje rugpjūčio pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susitikimai vyks nuo rugpjūčio 20 iki 26 dienos. Iš abiejų šalių bus parinkti 100 dalyvių“, – sakoma bendrame Seulo ir Pchenjano pareiškime, išplatintame Pietų Korėjos suvienijimo ministerijos.

Pareiškime priduriama, kad Pietų Korėjos pareigūnai pradės tikrinti planuojamų susitikimų vietą kitą savaitę.

Tik apie 57 tūkst. su artimaisiais norinčių susitikti žmonių, užregistruotų Pietų Korėjos Raudonojo Kryžiaus duomenų bazėje, tebėra gyvi. Dauguma jų yra vyresni nei 70 metų.

Nedaugeliui laimingųjų, atrenkamų dalyvauti tokiose susitikimuose, ši patirtis dažnai būna itin jausminga, nes po dešimtmečių išsiskyrimo metų jiems teduodama pasimatyti trys dienos, o tada žmonės vėl išsiskiriami – labai tikėtina, kad visam laikui.

REKLAMA

Artimųjų susitikimo programa realiai pradėjo veikti po 2000-ųjų istorinio abiejų Korėjų lyderių susitikimo. Iš pradžių susitikimai buvo rengiami kasmet, bet padidėjus įtampai tarp Seulo ir Pchenjano jų skaičius labai sumažėjo.

Pchenjanas liūdnai pagarsėjęs tuo, kad politiniais tikslais dažnai manipuliavo išskirtų šeimų klausimu: atmesdavo siūlymus dėl eilinių susitikimų arba paskutinę minutę atšaukdavo suplanuotus renginius.

Šiaurės Korėja anksčiau grasino, kad neberengs šeimų susitikimų, jei Seulas negrąžins keleto jos piliečių, įskaitant grupę padavėjų, pabėgusių iš vieno restorano Kinijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų