REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Joninių burtai (nuotr. 123rf.com)

Trumpiausia metų naktis – Joninės, nuo seno buvo apipinta mistika, siejama su burtais ir stebuklais. Ši naktis švenčiama siekiant pagerbti gamtą: lietų, vandenį, ugnį ir augmeniją.

25

Trumpiausia metų naktis – Joninės, nuo seno buvo apipinta mistika, siejama su burtais ir stebuklais. Ši naktis švenčiama siekiant pagerbti gamtą: lietų, vandenį, ugnį ir augmeniją.

REKLAMA

Būrėja ir astrologė Laura Lana pasakoja, kad Joninių burtai gali būti itin reikšmingi, tad dalinasi jais ir pataria, į kokius likimo siunčiamus ženklus verta atkreipti dėmesį.

„Šiais laikais dauguma jau yra pamiršę pagrindinę šventės prasmę – dėkoti gamtai, atlikti apeigas, burtus bei ritualus. Rasos šventė tik vėliau sutapatinta su Joninėmis ir nuo neatmenamų laikų žmonės asocijavo Rasas su Deive Rasa, garbino ją, tikėdami, kad ji atgaivina ir puoselėja augmeniją“, – sako būrėja.

Burtai meilei, santuokai ir apsivalymui

Vis dėlto, šiandien žmonės, pasak būrėjos, švenčia Jonines nežinodami tikrosios šventės prasmės, tačiau nepaisant to, naktis savo magiškumo nepraranda.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš esminių įsitikinimų, kad Joninių naktį visi žolynai įgauną magišką prasmę, todėl tiek merginos, tiek vaikinai anksčiau rinkdavo ramunes, jonažoles, mėlynai ir geltonai žydinčią augmeniją ir iš surinktų puokščių spėdavo savo ateitį.

REKLAMA

„Pavyzdžiui, žydintis dobilas merginos puokštėje reiškė puikų jaunikį, o ramunė vaikino puokštėje – gerą nuotaką. Smilgos reikšdavo turtus, dilgėlės – apsaugą nuo visokių priešų. Taip pat merginos skaičiuodavo ramunių žiedlapius – porinis žiedlapių skaičius reikšdavo, kad netekėjusi mergina šiais metai ištekės, o ne porinis, kad dar teks palaukti.“, – aiškina moteris.

Senovėje ypač buvo tikima magiškais skaičiais: trejetu ir devynetu. Todėl visi būrimai būdavo susiję su jais ir puokštelės renkamos iš 9-12 skirtingų augalų.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni iš pagrindinių burtų ir apeigų, išlikusių iki šiandienos, yra laužo degimas vidurnaktį. Sudegus laužui šokinėjimas per jį padeda apsivalyti ir atbaidyti piktąsias dvasias. Be to, seniau buvo tikima, kad kuo didesnis laužas ir labiau apšviečiami laukai, tuo laukai bus derlingesni.

Vainikų plukdymas su žvakelėmis ir paparčio žiedo ieškojimas, be abejonės, taip pat bene populiariausios Joninių apeigos, išlikusios iki šių dienų. Vis dėlto, senovėje buvo tikima, jog paparčio žiedą saugo raganos, todėl žmonės apibrėždvo ratą aplink surastą papartį ir uždegę šventą žvakę melsdavosi, tikėdami įgysiantys visažinystės dovaną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vainikai Joninių naktį dažniausiai būdavo pinami iš 9 arba 12 žolelių-vaistažolių. Tiek merginų, tiek vaikinų pinami ir plukdomi vainikai taip pat turėjo magišką reikšmę. Jei šie susiglausdavau, tai simbolizuodavo artėjančią santuoką, o savo nupintą vainiką padėjus kryžkelėje Joninių naktį galima susapnuoti ateitį

Taip pat tikima, kad šią naktį vanduo įgauna magišką poveikį, todėl rekomenduojama auštant saulei apsiprausti vandeniu, taip nusiprausiant visas negandas.

Šiandienos Joninių burtai

Būrėjos teigimu, kadangi nuo senų laikų tikima, kad ši naktis yra trumpiausia, būdavo įprasta pasitikti saulę ir tai atlikti dainomis, skirtomis saulės sutikimui bei jos pagerbimui. Tai yra vienas iš nedaugelio šiandien išlikusių papročių.

REKLAMA

„Senovėje žmonės manė, kad Joninių naktį būtina apvaikščioti rugius, žolynus, medžius, o ypač ąžuolus bei dėkoti jiems ir juos pagerbti. Manau, kad ir šiandien šis ritualas galėtų būtų pritaikomas šią magišką naktį“, – tikina astrologė.

Per Jonines įsimylėjėliams rekomenduotina šokti per laužą, taip sustiprinant savo santykius ir ateities sąjungą. Dar labiau patariama laikyti būtent šią naktį surinktų žolelių vainiką, kadangi šis turi stebuklingų galių.

„Norint apsaugoti savo namus, reikia iš 9 žolelių surinktą puokštelę užmesti ant stogo. Sakoma, kad taip užtikrinsite namų apsaugą ateinantiems metams.

REKLAMA

Taip pat būtinai šokite per Joninių laužą: apsisaugosite nuo nužiūrėjimų, apsivalysite ir neleisite, kad jus paveiktų pikti magiški ritualai. Patarčiau apsiprausti ryto rasa, netgi joje pasivolioti, tai suteiks apsaugą nuo ligų ir negandų“, – magiškais ritualais dalinasi būrėja.

Ji akcentuoja, kad Joninių naktį privalome gerbti gamtą, jokiu būdu negalima šiukšlinti ar kitaip teršti gamtos. Nors daugumai šiandien ši šventė asocijuojasi su trankiu vakarėliu, koncertais ir dideliu degančiu laužu, būrėja siūlo prisiminti, kad Joninių naktis kur kas magiškesnė.

„Jei esate vieniši, gamtoje vizualizuokite svajonių jaunąją arba jaunikį. Jei nesinori švęsti, tiesiog pasivaikščiokite po gamtą, pabūkite ramybėje, įsivaizduokite, kaip nuo visko apsivalote, nusiprausus upėje ar ežere įsivaizduokite, kaip nuplaunate savo negandas. Dėkokite gamtai ir ji jums atsidėkos dvigubai“, – pataria būrėja Laura Lana.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų