REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Apelsinų sultys (nuotr. 123rf.com)

Ar kada pagalvojote, kur geriausia laikyti sultis? Pasirodo, viena iš tinkamiausių vietų yra šaldiklis. Taip yra dėl kelių priežasčių. 

24

Ar kada pagalvojote, kur geriausia laikyti sultis? Pasirodo, viena iš tinkamiausių vietų yra šaldiklis. Taip yra dėl kelių priežasčių. 

REKLAMA

Visų pirma, svarbu žinoti, jog antioksidantai geriau įsisavinami, kai užšaldyti vaisiai yra atitirpinami. Pasak mokslininkų atliktų  tyrimų, antioksidantai geriau absorbuojami geriant atšildytas sultis.

Šviežiose sultyse yra daugiau antioksidantų, bet jas yra kūnui sunkiau įsisavinti .

Karotinoidai padeda užkirsti kelią širdies ligoms ir net vėžiui. Pasak atliktų tyrimų, apelsinų sultys yra daug naudingesnės, kai jos buvo užšaldytos ir atitirpintos.

Mokslininkai priėjo išvadą, kad žmogaus organizmas įsisavina daugiau apelsinų sultyse esančių antioksidantų, kuomet geriama atitirpintos, o ne šviežios, ar net pasterizuotos sultys.

REKLAMA
REKLAMA

Užšaldant ir atitirpinant sultis, jose esantys maistingi elementai suyra į mažesnius atomus, kuriuos mūsų organizmas gali lengviau pasisavinti.

Tie elementai, žinomi kaip karotinoidai, padeda kovoti su vėžio ląstelėmis ir širdies ligomis. Taip pat mažina kūno išsipūtimą, stiprina imunitetą, juose ypač gausu vitamino A.

REKLAMA

Sevillie universitete buvo tyrinėjama,kaip šaldymas ar pasterizavimas, sterilizavimas naudojant karštį, paveikia apelsinų sultyse esančius antioksidantus.

Manoma, kad šaldymas padeda išlaikyti sultyse esančias maistingąsias savybes. Mokslininkai tyrinėjo antioksidantų biopasisavinimą: procesą, kaip šios medžiagos yra absorbuojamos žarnyne, maisto virškinimo metu.

Antioksidantai savo maistingąsias medžiagas konvertuoja kraujyje ir taip jie keliauja iki įvairių organų ir jose esančių ląstelių.

Mokslininkai sužinojo, kad šaldant, antioksidantai, karotinoidai, yra lengviau įsisavinami, bet tuo pačiu metu jie pradeda irti.

REKLAMA
REKLAMA

Nors atšildžius sultis, jose karotinoidų skaičius yra sumažėjęs, tai tik padeda kūnui jas lengviau įsisavinti.

„Nors ir karotinoidų ląstelinės medžiagos skaičius yra žymiai mažesnis nei šviežiose sultyse, tai tik parodo, kad žarnynas jų virškinimo metu gali pasiimti didesnį kiekį šio tipo medžiagų“, - teigia Paula Mapelli, tyrimo bendraautorė.

Šviežiose sultyse yra daugiau antioksidantų, bet juos sunkiau pasisavinti. Pasterizacija, kaitinimas iki skystos konsistencijos, norint panaikinti bakterijas, sumažina karotinoidų skaičių ir net pakeičia sulčių spalvą.

Pasak mokslininkų, antioksidantų skaičius šviežiose sultyse yra didesnis, bet mūsų kūnams juos sunkiau priimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vartotojai gana dažnai mano, kad visos kitos sultys, kurios nėra šviežios, yra nenaudingos. Bet šis tyrimas parodė, kad tai ne visada yra tiesa.“, - teigė farmacijos dėstytojas Antonio Meléndez.

Šis atradimas buvo publikuotas „Journal of Functional Foods“ , kuriame aptarinėjo karotinoidus randamus ne tik apelsinuose, bet ir pomidoruose.

„Šis tyrimas parodė, kad šie vaisiai turi ir daugiau privalumų sveikatai“.

Kuo naudingi apelsinai: Visi žinome, kad apelsinuose esantis vitaminas C padeda kovoti su peršalimu, bet tai nėra vienintelis šio vaisiaus privalumas.

Kaip 2003 metais pranešė mokslininkai, valgant šį vaisių galima sumažinti burnos, gerklųir pilvo vėžio riziką net 50%.

REKLAMA

Taip pat žmonėms, kurie negauna pakankamo vitamino C kiekio, gresia net 30 % didesnė rizika gauti širdies smūgį.

Norėdami tam užkirsti kelią,  išgerkite po 2 stiklines apelsinų sulčių per dieną.

Citrusiniai vaisiai gali sumažinti besiformuojančios demencijos ar kitokios nepagydomos smegenų degeneracijos vystymąsi net ¼ %.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų