REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
Smurtas prieš moterį. Asociatyvi nuotrauka (nuotr. 123rf.com)

2003-siais beveik po dviejų mėnesių intensyvaus tyrimo Vilniaus miesto VPK kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnams pavyko sučiupti vieną ieškomiausių sostinės nusikaltėlių, kuris jau prisipažino gegužės-birželio mėnesiais nuskriaudęs net tris vilnietes - 15, 16 ir 22 metų merginas.

100

2003-siais beveik po dviejų mėnesių intensyvaus tyrimo Vilniaus miesto VPK kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnams pavyko sučiupti vieną ieškomiausių sostinės nusikaltėlių, kuris jau prisipažino gegužės-birželio mėnesiais nuskriaudęs net tris vilnietes - 15, 16 ir 22 metų merginas.

REKLAMA

Kai uniformuoti pareigūnai uždarojoje akcinėje bendrovėje ramiai besidarbavusį Antaną K. (36 m.) pakvietė pasikalbėti ir pareiškė turį rimtų įtarimų dėl trijų įvykdytų nusikaltimų prieš merginas, vyriškis bemat sutriko ir netrukus viską prisipažino.

Nukentėjusiųjų ir smurtautojo pirminiai parodymai sutapo idealiai: kaip savo pareiškimuose merginos ir buvo parašiusios, Antanas K. nurodė, kokių sostinės Rygos ir Ozo gatvių daugiabučių namų liftuose merginas užpuolė ir seksualiai išprievartavo. Ši istorija aprašoma kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasekė iš paskos

Monika (vardas pakeistas) net neįtarė, kad jos pėdomis seka iš pažiūros nusikaltėlio tikrai neprimenantis vidutinio kūno sudėjimo, vidutinio ūgio rudaplaukis. Kai mergina įėjo į liftą turinčio daugiabučio laiptinę Ozo gatvėje, jai iš paskos, jau beužsidarant lifto kabinos durims, atšlepsėjo ir įsmuko vidun nepažįstamas vyriškis.

REKLAMA

Nuotaikingas bendrakeleivis apsidžiaugė, kad suspėjo... Bet vos tik liftas pradėjo kilti į viršų, tasai nepažįstamasis staiga iš kelnių kišenės išsitraukė peilį ir atkišo Monikai po nosimi.

Tą pačią akimirką vyriškis nežinia kokiu būdu įstengė tarp aukštų sustabdyti lifto kabiną. „Darysi taip, kaip liepsiu“, - mosikuodamas nusmailintu peiliuku Monikai suriaumojo nepažįstamasis...

Mergina suglumo, iš išgąsčio ėmė net tirtėti. Tačiau šauktis namo gyventojų pagalbos neišdrįso - pabūgo peilio. Monika užpuoliko nurodymu privalėjo jį patenkinti rankomis, o ištryškusią srovelę niekšas nukreipė ant lifto kabinos sienų... Kodėl taip smulkmeniškai aprašome?

REKLAMA
REKLAMA

Ogi dėl to, kad šiame ir vėliau kituose liftuose palikti įkalčiai (vyriškosios lytinės ląstelės) po kurio laiko padėjo atsakyti į eilę pareigūnams iškilusių klausimų ir, žinoma, greičiau susekti maniaką... Taigi pajutęs palaimą niekšas, paslėpęs grasinimo įrankį, paspaudė lifto mygtuką...

Prieš atsidarant lifto durims nedorėlis prievartautojas maloniai nusišypsojo ir pratarė: „Labai dėl to atsiprašau, bet suprask mane. Man to labai reikėjo... Negalėjau susilaikyti...“ Kai siaubingai išgąsdinta Monika parbėgo į namus ir paskambino policijai, galantiškojo užpuoliko pėdos jau buvo ataušusios. Laimė, mergina neblogai įsidėmėjo chuligano veido bruožus ir, apsirengimą...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimai ėmė kartotis

Nors pareigūnai ėmėsi visų įmanomų priemonių Moniką prievartavusio vyriškio asmenybei nustatyti, bylos tyrimas į priekį beveik nepajudėjo. Ir štai po poros savaičių jau kitoje, Rygos, gatvėje, irgi daugiabučio namo lifto kabinoje, užregistruojamas naujas labai panašus nusikaltimas.

Šįkart pareiškimą policijai parašo nuskriausta šešiolikmetė Neringa (vardas pakeistas), kurią, kaip ir Moniką, užpuolė peiliu ginkluotas, labai panašios išvaizdos chuliganas ir lygiai tokiu pačiu būdu seksualiai išnaudojo. O bene keisčiausia tai, kad po visko užpuolikas Neringos irgi atsiprašė už sutrukdymą, užsimindamas be to negalįs gyventi!

REKLAMA

Tapo aišku, kad tai to paties nusikaltėlio darbas. Bylos tyrimą stabdė tai, kad policijai žinomų įtartinų asmenų fotoarchyve šio vyriškio nuotraukos nesurado nei pirmoji, nei antroji nukentėjėlė...

Nepraėjus nė keturioms dienoms į VPK kreipėsi dar viena nuo seksualinio prievartautojo nukentėjusi mergina, dvidešimt dvejų Nida (vardas pakeistas). Ji savo pareiškime nurodė, kad Rygos gatvės daugiabučio lifte ką tik buvusi nuskriausta nepažįstamo vyriškio, irgi labai panašios išvaizdos, kaip policijos jau ieškomas įtariamasis.

Remiantis visų trijų nukentėjėlių nuorodomis buvo sudarytas įtariamojo fotorobotas.

Maniakas - „šventas avinėlis“

Tuometinis Vilniaus miesto VPK kriminalinių nusikaltimų tyrimo skyriaus komisaras V. Abarovičius nebuvo linkęs žurnalistams atskleisti, kokias profesines gudrybes pasitelkę kriminalistai sučiupo moterų skriaudiką, tik užsiminė, jog tai iš tiesų nebuvo lengva padaryti.

REKLAMA

Mat šis niekdarys, kaip vėliau paaiškėjo, niekada nebuvo pakliuvęs į policijos pareigūnų akiratį. Sužinoję, kuo kaltinamas „visada savo vietoje buvęs“, taigi šventą avinėlį primenantis bendradarbis, nustebo ir Antano K. kolegos, viršininkai.

Girdi, apie ką ką, tačiau apie Antaną - kad jis galėtų taip pasielgti - jie esą niekada gyvenime nebūtų pagalvoję. Tiesa, vėliau atsirado keli asmenys, kuriems tam tikri Antano K. elgsenos ypatumai pasirodė, švelniai tariant, keistoki...

Kaip „Akistatai“ minėjo šiuos nusikaltimus besiaiškinantis sostinės VPK kriminalinės policijos pareigūnas Paulius Kliukas, Antanas K. tuo metu buvo vedęs, tačiau pastaruoju metu su žmona negyveno, nors oficialiai išsiskyręs nebuvo. Kurį laiką vyriškis glaudėsi sugyventinės bute Vilniaus pakraštyje. Kai į šį butą atvyko pareigūnai daryti kratos, Antano sugyventinė sužinojo, kuo jos draugas įtariamas, ir tiesiog prarado amą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Supranta, kad nusikalto

Kelias valandas su įtariamuoju bendravęs pareigūnas Paulius Kliukas minėjo, jog areštinėje atsidūręs vyriškis labai išgyvena dėl savo nusikalstamų veiksmų, gailisi taip padaręs, tvirtina suvokęs, kad daro (pakartotinai!) sunkų nusikaltimą, ir dievagojasi, kad daugiau niekada gyvenime to nepadarys.

Nepaisant to, mūsų turima informacija, policijoje intensyviai aiškinamasi, ar nuo Antano K. nenukentėjo ir daugiau moterų, kurios džiaugėsi iš užpuoliko nagų ištrūkusios gyvos bei sveikos ir į policiją nesikreipė.

Beje, nežinia, ar verčiamas sąžinės priekaištų, ar bandydamas parodyti tam tikra prasme esąs nesveikos psichikos, Antanas K. pareigūnams kiek vėliau pats pasisakė, jog prieš aštuonerius ar dešimt metų panašiu būdu pasinaudojęs ir kitomis jaunomis merginomis. Į tokius prisipažinimus kriminalistai sureagavo itin operatyviai, tačiau sulaikytojo nurodytais metais ir mėnesiais nusikaltimų suvestinėse nepavyko aptikti nė vieno panašaus įrašo apie gautą nukentėjusiosios pareiškimą.

REKLAMA

Netenkino nei žmona, nei sugyventinė?

Atvirumo valandėlę Antanas K. pareigūnams prasitarė nusikaltimų darymo metu neįstengęs sutramdyti savo nusikalstamų norų. Tokio elgesio motyvais vyriškis įvardijo tai, kad jo seksualiai nepatenkindavo žmona, vėliau - ir sugyventinė. Išties, kai labai jau norisi sekso, šiuo metu, niekam ne paslaptis, nėra didelių problemų pasinaudoti prostitučių paslaugomis.

Viena vertus, anot pareigūnų, už tokias paslaugas reikia nemažai sumokėti (Antano K. pajamos - vidutinės), o, antra, gal, girdi, šis vyrukas turi psichoseksualinių problemų - seksualinį pasitenkinimą pajunta tik tuomet, kai partnerę (auką) verčia elgtis per prievartą, baugindamas ir grasindamas?

REKLAMA

Nepaisant to, kad Antanas K. įtariamas įvykdęs mažiausiai tris sunkius nusikaltimus, po apklausos jis buvo paleistas į namus (skirtas namų areštas). Atsižvelgiant į nelengvą įtariamojo materialinę padėtį vyriškiui išimties tvarka leista eiti į darbą.

Pareigūnai patikino, jog gavus ir menkiausią bent vienos nukentėjusios merginos signalą, kad įtariamasis grasina, jam iškart būtų pakeista kardomoji priemonė - skirtas suėmimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų