REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Gaučų šeima  (nuotr. asm. archyvo)

Padėti kitam – kiekvieno doro žmogaus pareiga. Vieni renkasi prisidėti prie paramos projektų, kiti – dalinasi savo gerumu anonimiškai, o štai dar kiti – aukoja savo paties kraują. Tikriausiai apie šią veiklą niekas kitas geriau negalėtų papasakoti nei vilniečių Gaučų šeimyna.

40

Padėti kitam – kiekvieno doro žmogaus pareiga. Vieni renkasi prisidėti prie paramos projektų, kiti – dalinasi savo gerumu anonimiškai, o štai dar kiti – aukoja savo paties kraują. Tikriausiai apie šią veiklą niekas kitas geriau negalėtų papasakoti nei vilniečių Gaučų šeimyna.

REKLAMA

Vilniečiai 34-erių Karolis Gaučas ir 35-erių Laima Gaučienė iš kitų porų išsiskiria savo geranoriškumu. Būtent jie nuo 2006 metų aukoja kraujo kitiems žmonėms, vyras jau yra paaukojęs net 53 kartus, o jo žmona Laima – 38.

Medikų šeima

Nuolatinės kraujo dotacijos ne vienintelis šios poros išskirtinumas, jie abu – medikai. K. Gaučas dirba greitosios pagalbos stotyje skubiosios pagalbos specialistu, o L. Gaučienė – Vilniaus centro poliklinikoje kinezitarapeutė.

Paklausus, kas paskatino nueiti pirmą kartą paaukoti kraujo, vyras prisimena savo su žmona draugystės pradžią.

„Jau kai pradėjome draugauti, mano žmona pasiūlė man pirmą kartą nueiti duoti kraujo drauge. Tikriausiai ji labiausia ir prisidėjo, kad tiek aukojame kraujo. Patys esame medikai ir suprantame, kad reikia padėti žmonėms ne tik savo žiniomis“, - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvai įkvepia vaikus

Taip jau sutapo, kad nemažai kraujo dotacijų pora yra davusi ir savo dešimtmečio sūnaus Eimanto bei penkiametės dukros Saulės akivaizdoje. Tačiau K. Gaučas džiaugiasi, kad vaikai jau dabar supranta tokio geranoriškumo naudą.

REKLAMA

„Šį mėnesį mano sūnui reikėjo atlikti kraujo tyrimus. Jis manęs paklausė, ar ims kraują iš venos, atsakiau, kad taip ir papasakojau, kad jį dės į mėgintuvėlį. Jis atsakė, kad jam labai gaila duoti kraujo, tačiau jeigu reikėtų aukoti – paaukotų net ir pusę litro“, - juokiasi sūnaus tėvas.

K. Gaučas neneigia, kad kraujo atsargų iš tiesų vis dar trūksta, o kai kurie žmonės vis dar bijo kraujo dotacijų dėl įvairiausių priežasčių. Paklausus pašnekovo, kokiais būdais, jo nuomone, būtų galima skatinti visuomenę aukoti kraujo, vyras pateikia daug įdomių galimybių.

REKLAMA
REKLAMA

Skatinti visuomenę

„Žmonės nori ir tikisi kažko, nebūtinai materialių dalykų. Senais laikais davus kraujo, kitą dieną žmogus gaudavo laisvą dieną poilsiui. Manau, tokį įstatymą priimti galėtų ir dabar. Galbūt būtų galima suorganizuoti ir tam tikrų nuolaidų SPA gydykloms“, - priduria jis.

K. Gaučas už kraujo dotacijas yra gavęs jau ir diplomą bei garbės donoro medalį. O štai jo žmona L. Gaučienė už savo geranoriškumą bus šiandien apdovanota V. Kudirkos aikštėje.

Donorystės idėjos šaukliai pradeda kelionę per Lietuvą

Vasara – ne tik atostogų metas: tai puikus laikas prasmingiems darbams nuveikti! Birželio 15 dieną startuoja Nacionalinio kraujo centro organizuojamas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neatlygintinos kraujo donorystės turas per Lietuvą 2018“. Tai – tradicinis renginys, formuojantis palankų žmonių požiūrį į neatlygintinos kraujo donorystės idėją.

Šių metų donorystės turo šūkis – „Būk dėl kitų. Dovanok kraujo. Dalinkis gyvenimu“. Kraujo donorai, kurie sutinka dovanoti kraujo, ir visi socialiai atsakingi žmonės kviečiami atvykti į miestų erdvėse vykstančias akcijas. Renginio metu bus padėkota savanoriams – neatlygintiniems donorams – už jų gyvybiškai svarbią dovaną – kraują.

Kartu su Nacionaliniu kraujo centru ture tradiciškai dalyvauja ir Nacionalinis transplantacijos biuras – visuomenei bus suteikta dar viena galimybė atlikti prasmingą darbą – pasirašyti sutikimą donoro kortelei gauti.

REKLAMA

Be to, bus atsakyta į klausimus apie organų donorystę – kada žmogus gali tapti organų donoru, kodėl ne kiekvienas miręs žmogus tampa organų donoru, kokie organai gali būti paimti transplantacijai, kokios transplantacijos atliekamos Lietuvoje ir pan.

Kraujo ir organų donorystė skatina pozityviai nusiteikti ir garsiai pranešti pasauliui, kad esame pilietiški ir neabejingi kitų nelaimėms.

Nacionalinio transplantacijos biuro specialistai į donorystės akcijas su Nacionaliniu kraujo centru vyksta dažnai, o praėjusių metų pavasarį šios institucijos ilgametį draugišką bendradarbiavimą įteisino – pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

Ja įsipareigota visuomenę informuoti apie neatlygintinos donorystės reikšmę ir naudą, drauge vykti į renginius.

REKLAMA

Beje, Nacionalinio transplantacijos biuro kolektyvas tarpinstitucinę bendradarbiavimo sutartį tiesiogine prasme pasirašė... savo krauju: tądien daug darbuotojų padovanojo kraujo. Kai kuriems tai buvo pirmas kartas, kai jie tapo kraujo donorais, kai kurie yra nuolatiniai kraujo donorai.

„Skleisdami neatlygintinos donorystės idėją, visų pirma patys privalome būti pilietiški, altruistiški, sąmoningi piliečiai, mokantys atjausti ir gebantys padėti“, – kalbėdama apie tokią kilnią Nacionalinio transplantacijos biuro iniciatyvą, sako laikinoji įstaigos vadovė Audronė Būziuvienė.

Todėl ir šiandien, kai sostinės V.Kudirkos aikštėje vyks donorystės turo atidarymo šventė, dauguma Nacionalinio transplantacijos biuro darbuotojų vėl dovanos kraujo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Organų ir kraujo donorystę vienija ne tik tai, kad abi yra neatlygintinos ir paremtos visuomenės altruizmu, gera valia. Organų donorystė būtų tiesiog neįmanoma be kraujo donorystės! Juk transplantacijos – ypatingai sudėtingos operacijos, kurių metu recipientams reikia perpilti donorų kraują“, – kraujo donorystės svarbą pabrėžia A.Būziuvienė.

Donorystės turo atidarymo metu atvykę prie žalios Nacionalinio transplantacijos biuro palapinės, žmonės galės pabendrauti su tais, kurie gyvena su transplantuotais organais – donorystės turo atidarymo šventėje dalyvaus ir žmones po transplantacijų vienijančios asociacijos „Gyvastis“ nariai.

REKLAMA

Donorystės turas tęsis iki rudens. Artimiausios donorystės akcijos: birželio 15 d. nuo 11 iki 20 val. – kraujo donorystės turo atidarymo šventė Vilniuje, Kudirkos aikštėje. Nacionalinio transplantacijos biuro specialistai birželio mėnesį dalyvaus šiose akcijose: http://ntb.lrv.lt/lt/

Sutikimų donoro kortelei gauti pasirašymas šįvakar persikels ir į „Kultūros naktį“ – nuo 18 val. Vilniaus dailės akademijos fojė (Maironio gatvė 3, Vilnius) vyks Austėjos Šeputės magistro darbo paroda „Pomirtinės organų donorystės skatinimas komunikacinėmis priemonėmis“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų