REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai buvo didžiausias šou Žemėje, bent jau šiandien ir jo pagrindinių veikėjų, JAV prezidento Donaldo Trumpo bei Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno, žodžiais.

Tai buvo didžiausias šou Žemėje, bent jau šiandien ir jo pagrindinių veikėjų, JAV prezidento Donaldo Trumpo bei Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno, žodžiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neabejotina, kad pasaulinė auditorija nuo Vašingtono iki Pchenjano ir dar toliau su nuostaba ir didžiuliu susidomėjimu stebėjo šį susitikimą, kuris kažkada buvo neįsivaizduojamas ir vyko po grasinimų termobranduoliniu karu bei piktų asmeninių įžeidimų.

REKLAMA

Bet nekalbant apie spektaklį, kokia aiškėja šio susitikimo esmė? Ir kokie kiti momentai įsirėžė į šį XXI amžiaus istorijos segmentą?

Toliau apžvelgiame, kas antradienį įvyko Singapūro Sentosos saloje.

Turinys

Po pirmojo D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo akis į akį prie darbo sesijos prisijungus jų padėjėjams, JAV prezidentas užsiminė, kad viskas klojosi „geriau nei kas nors galėjo tikėtis“ ir kad netrukus kažkas bus pasirašyta. Tas „kažkas“ pasirodė esantis dokumentas, bet jokių detalių per ceremoniją, kuri buvo pirma konkreti plėtotė, nebuvo pateikta.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumento turinys ėmė aiškėti prieš D. Trumpo spaudos konferenciją, po kurios jis išvyko namo. Detalių buvo nedaug: D. Trumpas žada „saugumo garantijas“ Pchenjanui, o Kim Jong Unas patvirtina įsipareigojimą dėl „visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Per spaudos konferenciją paaiškėjo naujų dalykų: D. Trumpas sakė, kad Vašingtonas neberengs karinių pratybų su Seulu. Tai turi didžiulę reikšmę: Pchenjanas seniai piktinasi kasmet rengiamomis pratybomis, kurias vadina pasirengimu būsimiems JAV kariniams veiksmams prieš Šiaurės Korėjos režimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas taip pat sakė, jog „kažkuriuo metu“ jis norės išvesti iš Pietų Korėjos šiuo metu ten esančius amerikiečių karius. Jų ten yra dislokuota beveik 30 000. JAV prezidentas pridūrė, kad Kim Jong Unas sutiko likviduoti „didžiulį“ raketų variklių bandymų poligoną, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Pasak D. Trumpo, denuklearizacijos procesas prasidės „labai greitai“, jis su Kim Jong Unu užmezgęs „labai ypatingą ryšį“ ir „absoliučiai“ pakvies Kim Jong Uną į Baltuosius rūmus. Šiaurės Korėjos lyderis ignoravo reporterių išrėktus klausimus, ar jis leisis į šią reikšmingą kelionę, bet D. Trumpas vėliau sakė, kad Kim Jong Unas priėmė kvietimą.

REKLAMA

Kim Jong Unas pareiškė, kad „pasaulis pamatys didelį pokytį“ ir kad jis su D. Trumpu nusprendę „palikti praeitį už savęs“.

Viršūnių susitikimui pasibaigus D. Trumpas ir Kim Jong Unas paspaudė vienas kitam ranką ir atsisveikino be vertėjų.

Atsisveikinta neilgam?

Tad kas įvyks dabar? Ar D. Trumpas ir Kim Jong Unas vėl susitiks? Jei taip, tai kada, kur ir ar tai bus ne toks svarbus įvykis, nebent vyktų Vašingtone ar Pchenjane? Ar denuklearizacija pasirodys per didelė kliūtis, kad ją apeitum?

Kita labiausiai tikėtina plėtotė, kuri sulauktų didelio dėmesio, būtų trišalė deklaracija – įtraukiant Pietų Korėją – dėl 1950-1953 metų Korėjos karo oficialaus užbaigimo. Dalyvauti reikėtų ir Kinijai.

REKLAMA

Rankos paspaudimas

Dienai prasidedant, savo darbą atliko choreografai ir protokolo komandos: abu vyrai, išvykę iš savo viešbučių maždaug tuo pačiu metu, iš priešingų viešbučio „Capella Singapore“ portikų pasirodė daugmaž pagal signalą, nustatytą 9 valandą.

Pirmasis jų rankos paspaudimas truko 13 sekundžių. Jis buvo nuoširdus ir nepriminė varžymosi dėl „dominuojančio patino“ pozicijos kaip per pirmą D. Trumpo ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pasisveikinimą.

D. Trumpas pirmas ištiesė ranką, Kim Jong Unas pasekė jo pavyzdžiu. D. Trumpas taip pat trumpam buvo uždėjęs kitą ranką ant Kim Jong Uno dešinio žasto, o vėliau, abiem pasisukus į žurnalistus, spragsint fotoaparatams, paėmė Kim Jong Uno kairę ranką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pokalbis, pozityvumas ir vėliavos

„Labai, labai gerai“, „puikūs ryšiai“, „mes išsprendėme didelę problemą“ – taip realiu laiku pozityviai susitikimą komentavo D. Trumpas.

Kim Jong Unas taip pat tryško optimizmu ir pridūrė: „Kelias į čia nebuvo lengvas. Seni įsitikinimai ir praktikos veikė kaip kliūtys mūsų kelyje į priekį, bet visas jas įveikėme ir šiandien esame čia.“

Per vertėją Kim Jong Unas įžvelgė paralelinę visatą, dabar tapusią nauja geopolitine realybe: „Daug žmonių pasaulyje apie tai galvos kaip apie sceną iš kokio nors ... mokslinės fantastikos filmo.“

REKLAMA

Už abiejų lyderių rankos paspaudimo ir šypsenų rikiavosi įspūdinga Amerikos ir Šiaurės Korėjos vėliavų eilė – jos buvo sustatytos kaip lygios su lygiomis ir atrodė kone persipinančių raštų. Šis vaizdas pribloškė Korėjos stebėtojus visame pusiasalyje, nes 70 metų Šiaurės Korėjos ikonografijoje JAV vėliava būdavo velnio vėliava.

Žiūrėk, kokie mano ratai

Vieną keistą akimirką D. Trumpas, po priešpiečių vaikštinėdamas su Kim Jong Unu po teritoriją, aprodė Šiaurės Korėjos lyderiui savo prezidentinio limuzino „The Beast“ interjerą. Smalsiai žvelgdamas į vidų Kim Jon Unas aiškiai šypsojosi.

REKLAMA

Rodmano ašaros

Buvęs krepšininkas Dennisas Rodmanas, kažkada dalyvavęs D. Trumpo realybės televizijos projekte „Mokinys: garsenybių kalvė“ (Celebrity Apprentice) ir vienu metu palaikęs pažintį su Kim Jong Unu, per tiesioginę televizijos CNN transliaciją iš Singapūro surengė tikrą realybės šou ir net apsiverkė.

Užsidėjęs raudoną beisbolo kepuraitę su D. Trumpo rinkimų kampanijos šūkiu „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (Make America Great Again) jis emocingai pasakojo, kaip prieš viršūnių susitikimą sulaukė vieno Baltųjų rūmų darbuotojo skambučio ir žodžių, kad prezidentas juo didžiuojasi.

Jis tvirtino, kad turėjo „kažką daryti su šia Šiaurės Korėjos situacija“ ir pažėrė kritikos D. Trumpo pirmtakui. Prezidentas Barackas Obama, sakė D. Rodmanas, jo „tiesiog nesiklausė“ ir jį „visiškai ignoravo“, kai jis po vienos savo kelionės iš Pchenjano grįžo su žinia nuo Kim Jong Uno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų