REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Kvapą gniaužianti migrantų krizė Europa: Italija pasakė – „užteks!“ (nuotr. SCANPIX)

Šimtai migrantų liko įkalinti Viduržemio jūroje po to, kai naujasis premjeras Matteo Salvini uždraudė gelbėtojų laivui įplaukti į šios šalies uostus.

26

Šimtai migrantų liko įkalinti Viduržemio jūroje po to, kai naujasis premjeras Matteo Salvini uždraudė gelbėtojų laivui įplaukti į šios šalies uostus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Malta taip pat atsisako priimti migrantus, o gelbėtojai skelbia, kad nuo Libijos krantų artėja dar vienas afrikiečių pilnas laivas. Laivą jau sutiko priimti Ispanija, tačiau kas laukia kitų migrantų – lieka neaišku.

REKLAMA

Italija nebeįsileidžia

Šiaurės Afrikos šalių migrantai plūsta į Italiją jau daugelį metų. Anksčiau italai, nors ir nenorom, tačiau priimdavo tariamai nuo karo bėgančius afrikiečius.

Paskirtas į valdžią „griežtosios proeuropietiškos linijos“ atstovas M. Salvini (tuo pačiu ir vidaus reikalų ministras, – red. past.) išsyk parodė, kad su migracijos problema jis nėra linkęs taikstytis. Prieš patekęs į dabartinį postą jis pažadėjo griežtą kovą su nelegalia migracija, ir rezultatų laukti ilgai nevertė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie sustabdytą laivą Italijos premjeras pareiškė: „Gelbėti gyvybes yra pareiga, tačiau paversti Italiją milžiniška migrantų stovykla – ne“.

Italiją pastaraisiais metais užplūdus migrantams, kurie dažniausiai bėga nuo skurdo Šiaurės Afrikos šalyse, šios šalies politikams tenka imtis sprendimų, kurie labiau patiks vietos gyventojams. Kol kas valdžioje išsilaiko proeuropietiška vyriausybė, tačiau į vadovaujančius postus atėjo tokie asmenys, kurie pasiūlė griežtesnę politiką faktiškai nežabojamos migracijos atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2014-2015 metais dėl karo Sirijoje šimtams tūkstančių migrantų užplūdus Graikiją, tuo suskato pasinaudoti ir skurdo migrantai iš Afrikos šalių, Viduržemio jūra bandantys pasiekti Italijos krantus. Jeigu migracijos srautus iš Turkijos į Graikiją pavyko faktiškai pažaboti, pabėgėlių iš Afrikos skaičius Italijoje iš metų į metus nesikeičia.

Malta rodo pirštu į Italiją

Šeštadienį žiniasklaidai pranešta, kad laivo „Aquarius“ įgulai buvo liepta nesiartinti prie Italijos krantų arčiau nei per 65 kilometrus.

REKLAMA

Vokietijos labdaros organizacija „SOS Mediterranee“ skelbia, kad migrantai, dauguma kurių yra moterys ir vaikai, buvo surinkti iš šešių skirtingų gelbėjimo operacijų vietovių šalia Libijos krantų.

M. Salvini perspėja, kad yra žinoma, jog antrasis laivas su dar daugiau migrantų šiuo metu yra šalia Libijos krantų ir plaukia į Italiją.

„Italija nustojo paklusniai linksėjusi galva, šį kartą čia yra tie, kurie pasakys „NE“, – parašė jis savo socialinio tinklo žinutėje.

Malta tuo metu akcentavo, kad tiek pats laivas, tiek ir situacija, kurioje jis atsidūrė, yra „Italijos teisės reikalas“. Motyvuojant tuo, kad laivas priklauso Italijai, Malta taip pat atsisakė priimti pabėgėlius.

REKLAMA

Kas yra laive?

Skelbiama, kad „Aquarius“ plaukia daugiau nei 600 žmonių, didžiąją jų dalį „išgelbėjo ir surinko“ italų tarnybų darbuotojai.

Tarp išgelbėtųjų yra 123 suaugusiųjų nelydimi paaugliai, 11 mažų vaikų ir septynios nėščios moterys. Visi jie yra iš Eritrėjos, Ganos, Nigerijos ir Sudano.

„Daugelis jų miega ant denio. Jie yra visiškai išsekę, prieš savo išgelbėjimą jie praleido 20-30 valandų jūroje,“ – aiškino labdaros organizacijos atstovai BBC.

„Gėdos ir katastrofos išvengti“ padeda Ispanija

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas pirmadienį paskelbė, kad jo šalis priims Viduržemio jūroje laikomą laivą, kad būtų išvengta humanitarinės katastrofos.

P. Sanchezas paskelbė, kad laivas bus priimtas Valencijoje.

JT pabėgėlių reikalų taryba ir ES kvietė abi nesutariančias dėl migrantų šalis „apsigalvoti ir priimti pabėgėlius“.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų