REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tragedija Prienų rajone, Mackių kaime, kai 10 metrų gylio šulinyje buvo rasti 58-erių ir 60-ties metų vyrų lavonai palieka bene svarbiausią neatsakytą klausimą – kodėl nutiko tokia kraupi nelaimė?

Tragedija Prienų rajone, Mackių kaime, kai 10 metrų gylio šulinyje buvo rasti 58-erių ir 60-ties metų vyrų lavonai palieka bene svarbiausią neatsakytą klausimą – kodėl nutiko tokia kraupi nelaimė?

REKLAMA

Faktas, kad teismo medicinos ekspertų išvadų dėl tikslių mirties priežasčių dar teks palaukti. Tačiau tv3.lt susisiekus su šulinių kasimo srityje daugiau kaip dešimtmetį dirbančiu profesionalu tampa aišku, kokia galėtų būti pagrindinė šių vyrų mirties priežastis.

Viena realiausia versija

Ugniagesių atstovė Laura Valauskienė portalui tv3.lt patvirtino tik esminę informaciją: „12.20 val. ugniagesiai gelbėtojai ištraukė du žuvusius vyriškius. Jie buvo nevietiniai gyventojai. Darbininkai, kurie kasa šulinius. Tame šulinyje buvo apie 40 cm vandens. Yra tiriamos įvairios versijos, bet nieko daugiau pasakyti negaliu.“

Paprašius patikslinti, ar bent jau galima būtų atmesti smurto versiją, pašnekovė teigė, kad „išorinių smurto žymių ant žuvusiųjų kūnų, pirminiais duomenimis, nepastebėta“.

REKLAMA
REKLAMA

Tad paliktos trys realiausios versijos, kurių dvi praktiškai iškart yra atmetamos. Versijos, kad darbininkai žuvo užvirtus žemėms arba galėjo prigerti vandenyje jau nuo pirmųjų akimirkų yra vertinamos itin skeptiškai.

REKLAMA

Lieka viena pagrindinių versijų – metano dujos. Ar ji pasitvirtins – paaiškės tik po ekspertų išvadų.

Ekspertas: tai labai dažnas atvejis

Daugiau kaip 10 metų šulinių kasimo srityje dirbantis Aleksas tikina, kad metano dujų versija yra neabejotinai realiausia šios tragedijos priežastis.

„Labai dažnas atvejis, kai metano dujos prasiveržia. Baisiausia, kad metano dujos neužuodžiamos, jos yra bekvapės. Dirbdamas tu gali pajausti silpnumą, didelį nuovargį.

Tave išmuša prakaitas. Bet tu pagalvoji, kad dar šiek tiek pakasiu. Kartais užtenka užgaišti kelias sekundes ir tu susmunki. O kai kitas lipa padėti ir paviršiuje nelieka dar vieno žmogaus, kuris galėtų ištiesti pagalbos ranką, turime daugiau nei vieną auką“, - teigė tv3.lt pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kasant šulinius visada turi būti trečias žmogus (taip, pirminiais duomenimis, turėjo būti ir kasant šulinį Prienų rajone, bet į darbo vietą atvyko dviese): „Tas trečias žmogus būtų gal sugebėjęs greitai sureaguoti. Sunku kažką vertinti. Priklauso nuo to, kiek patirties turėjo tie darbininkai.

Pačiam yra ne kartą tekę pajausti metano dujų poveikį. Aš jį atpažįstu ir iškart kylu į paviršių, kad galėčiau įkvėpti gryno oro. Metano dujas kasdamas žemę gali prakirsti bet kurią akimirką. Bet tik žinodamas jų poveikį, gali suspėti sureaguoti ir išvengti skaudžios nelaimės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų