REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Istorinis susitikimas: ką apie amžiaus įvykį žino Šiaurės Korėjos gyventojai (nuotr. SCANPIX)

Iki KLDR lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimo liko vos kelios dienos, tačiau uždarosios valstybės žiniasklaida kol kas apie jį vengia kalbėti. Vietos gyventojų galimai laukia nemenkas sukrėtimas, sužinojus, kad jų vadas dėl kažko susitarė su „prakeiktu priešu“ Donaldu Trumpu.

19

Iki KLDR lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimo liko vos kelios dienos, tačiau uždarosios valstybės žiniasklaida kol kas apie jį vengia kalbėti. Vietos gyventojų galimai laukia nemenkas sukrėtimas, sužinojus, kad jų vadas dėl kažko susitarė su „prakeiktu priešu“ Donaldu Trumpu.

REKLAMA

Šiaurės Korėjos valdžia stengiasi kontroliuoti informaciją, kuri pasiekia jos gyventojus, ir dažnai apskritai nepraneša apie svarbius įvykius, kol tie neišsispręs galutinai. Todėl ir apie Kim Jong Uno susitikimą su Donaldu Trumpu Singapūre šiaurės korėjiečiai faktiškai nieko nežino.

Per paskutinį mėnesį pats susitikimo faktas buvo įvardijamas vos porą kartų – kuomet Pchenjanas prigrasino gegužės viduryje visiškai atsisakyti dalyvavimo jame, o dar po kelių dienų – kuomet priėmė sprendimą, kad susitikimas vis dėlto įvyks.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoje to televizijoje, radijuje ir laikraščiuose buvo kalbama apie „dialogą“ su JAV taikos klausimais, apie kuriuos Kim Jong Unas savo šalies gyventojus perspėjo Naujųjų metų kalbos metu.

REKLAMA

Ką skelbia vietos žiniasklaida?

KLDR gyventojai yra informuoti apie pačių derybų faktą. Tačiau, jeigu jie įdėmiai neseka naujienų sužinoti kur ir kada jos vyksta bus labai sudėtinga.

Sutikimo data buvo prabėgom paminėta reportaže apie Kim Jong Uno susitikimą su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu gegužės pabaigoje. Šiaurės korėjiečiams niekas net neaiškino, kodėl staiga šią savaitę į Pchenjaną atvyko Singapūro užsienio reikalų ministras.

Apie vyksiantį susitikimą ir pasirengimą jam buvo minima valstybinio laikraščio „Rodong Sinmun“ pranešime apie gegužės 9-ąją vykusį JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo vizitią Pchenjane.

REKLAMA
REKLAMA

Pažymima, kad visi teiginiai apie susitikimą buvo priskirti M. Pompeo, ir atrodė viskas taip, kad tariamai Vašingtonas prašėsi susitikti, o ne Pchenjanas.

Jau po savaitės KLDR URM išplatino griežtą pranešimą, jog tariamai bus atsisakyta dialogo, įsižeidus dėl tam tikrų amerikiečių oficialių asmenų komentarų.

Valstybiniai naujienų kanalai amerikiečių poziciją vadino „juoką keliančia komedija“ ir citavo savo valdininkus, kurie pareiškė, kad „daugiau nėra suinteresuoti tokio pobūdžio dialogu ir mums nelieka nieko kito, kaip peržiūrėti savo dalyvavimą KLDR-JAV susitikime“.

Tačiau praėjo vos devynios dienos nuo Donaldo Trumpo paskelbto grasinimo atšaukti dvišalį susitikimą, Šiaurės Korėjos žiniasklaida parašė, kad tokio pobūdžio susitikimas yra „itin svarbus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po šios žinutės valstybinė žiniasklaida apie susitikimą neužsiminė nė žodžio.

Ką apie susitikimą mano patys KLDR gyventojai?

Sužinoti tikrą Šiaurės Korėjos gyventojų nuomonę yra labai sunku, tačiau Pietų Korėjos naujienų portalas „Daily NK“ (dažnai pateikiantys vidinės informacijos iš Šiaurės Korėjos ir tvirtinantis, kad turi ten savo informacijos šaltinių) rašo, kad žmonės iš esmės yra informuoti apie būsimą Kimo susitikimą su D. Trumpu.

Anot anoniminių portalo šaltinių, gyventojai apie būsimą susitikimą sužinojo iš reportažo apie M. Pompeo ir Kimo susitikimą. Tai buvo pirmas sykis, kuomet valstybinė televizija pranešė apie tokio aukštos lygio JAV ir Šiaurės Korėjos politikų susitikimą.

REKLAMA

Aiškinama, kad šiuo metu šiaurės korėjiečių laukia sunkios akimirkos „perprogramuojant“ mąstymą, nes jiems nuo pat mokyklos yra kalama į galvą, kad JAV yra „agresoriai“ ir „okupantai“.

Ką rodo Šiaurės Korėjos televizorius?

Centrinė šios šalies televizija – pagrindinis informacijos KLDR šaltinis – turi iš metų į metus beveik nesikeičiantį laidų tinklelį, pagal kurį gyventojai gali tikrintis laikrodžius.

Programa kinta itin retai, ir net specialiųjų programų transliacijos yra pritaikomos prieš „šventos“ naujienų laidos, pasirodančios 18.00 ir 21.00 val.

Valstybinė žiniasklaida yra iš esmės sudaryta iš pagyrų Kimų dinastijai, karinių paradų, ideologinių filmų ar spektaklių aptarimo kokteilio.

Paprastai apie savo lyderio keliones nieko nėra pranešama, kol jis negrįžta į Pchenjaną sveikas ir gyvas, taigi ir dabar šiaurės korėjiečiai renkasi tylos sieną, o informacijos badas bus vienu ar kitu būdu nutrauktas tik pasibaigus Kim Jong Uno išvykai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų