REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
G7 šalių vadovų susitikimas Kvebeke (nuotr. SCANPIX)

Šios nuotraukos, kuri išsyk tamo istorijos metraščio dalimi tą pačią akimirką, kai tik buvo paviešinta, autoriui pavyko genialiai perteikti tą atmosferą, kuri tvyravo pasaulio galingųjų susitikime Kvebeke. Daugelio esminių klausimų susirinkusiesiems taip ir nepavyko išspręsti.

17

Šios nuotraukos, kuri išsyk tamo istorijos metraščio dalimi tą pačią akimirką, kai tik buvo paviešinta, autoriui pavyko genialiai perteikti tą atmosferą, kuri tvyravo pasaulio galingųjų susitikime Kvebeke. Daugelio esminių klausimų susirinkusiesiems taip ir nepavyko išspręsti.

REKLAMA

Fotografiją savo socialinio tinklo paskyroje paviešino Vokietijos kanclerė Angela Merkel, palikusi prierašą, kad nuotraukoje pavaizduotas „spontaniškas susitikimas tarp sesijų G7 derybų metu“, rašoma BBC.

„Didžiojo septyneto“ šalys ir Donaldas Trumpas nesugebėjo sutarti ekonominiais klausimais ir ekspertai prabilo apie gresiantį prekybos karą. Pagrindine nesutarimo priežastimi laikomas D. Trumpo sprendimas įvesti muitus aliuminio ir plieno importui – toks sprendimas gerokai įsiutino JAV partneres.

Kokių įsitikinimų laikosi žmonės įžymiojoje nuotraukoje šioje interesų kovoje?

1. Donaldas Trumpas, JAV prezidentas

D. Trumpas įvarė šoką amerikiečių sąjungininkams, prieš savaitę paskelbęs apie muito importo mokesčių pakėlimą Europos Sąjungos šalims, Kanadai ir Meksikai 25 ir 10 proc. atitinkamai.

REKLAMA
REKLAMA

Eksportuojančios šalys pagrasino atsakomosiomis priemonėmis, o nesutarimai Kvebeke pasiekė tokį mastą, kad dažnai JAV prezidentas likdavo ir absoliučiai vienas šioje kovoje prieš šešis savo oponentus.

REKLAMA

D. Trumpas, kaip ir buvo prognozuota, nesirengė laukti derybų Kvebeke pabaigos ir išskrido anksčiausiai. Prieš išlėkdamas į kitą susitikimą Singapūre jis dar pasiskundė, jog Ameriką pavertė (kitos šalys) „kiaule taupykle, kurią plešia visi kas tik netingi“.

Tiesa, susitikimą jis pavadino sėkmingu, ir įvertino savo santykius su G7 kolegomis „10 balų iš 10“.

2. Johnas Boltonas, JAV nacionalinio saugumo patarėjas

J. Boltonas viso trys mėnesius užima šias atsakingas pareigas, tačiau jau spėjo išsiskirti: jis tvirtai palaiko savo šefo požiūrį į tai, kad muitus importui įvesti yra „būtina nacionalinio saugumo sąlyga“.

REKLAMA
REKLAMA

3. Kazuyuki Yamazaki, Japonijos užsienio reikalų ministro vyriausiasis patarėjas

Šiose pareigose atsidūręs 2017-jųjų liepą, jis neseniai vadovavo japonų delegacijai Pakistane bei dalyvavo bendrose Japonijos, Kinijos ir Pietų Korėjos derybose dėl laisvos prekybos susitarimo.

4. Sinzo Abe, Japonijos premjeras

Japonų premjerą bando įtikinti tuo, kad šis prisijungtų prie bendros „nepatenkintųjų JAV veiksmais koalicijos“ ir paskelbtų apie atsakomuosius muitus amerikiečių produkcijai.

Tokia situacija S. Abe nėra itin maloni: japonų premjeras daug stengėsi, kad pasiektų šiltus santykius su D. Trumpu, jie jau dabar buvo susitikę ne mažiau nei 10 kartų per visą dar neilgą amerikiečių lyderio prezidentavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Yasutoshi Nishimura, Japonijos ministrų kabineto generalinio sekretoriaus pavaduotojas

Šis valdančiosios partijos parlamento narys savu laiku darbavosi Pramonės ir tarptautinės prekybos ministerijoje. Susitikime jis lydėjo savo šalies premjerą.

6. Angela Merkel, Vokietijos kanclerė

Kaip ir reikėjo tikėtis, Vokietijos kanclerė buvo priešakinėse linijose. Fotografija kalba už save.

Būtent A. Merkel priklauso prekybos ginčų sprendimo tarp JAV ir jos sąjungininkių mechanizmo sukūrimo idėja.

Į klausimą apie tai, kaip vystėsi jos santykiai su Donaldu Trumpu, A. Merkel atsakė, kad jie ne dėl visko sutaria, tačiau dialogą vystyti galima.

„Galiu pareikšti, kad palaikau gana atvirus ir tiesioginius santykius su amerikiečių prezidentu“, – pažymėjo ji.

REKLAMA

7. Emmanuelis Macronas, Prancūzijos prezidentas

Likus vos keletui valandų iki susitikimo pradžios E. Macronas savo „Twitter“ paskyroje pradėjo ginčą su D. Trumpu dėl muitų, ir taip aršiai, kad komentatoriai pradėjo svarstyti, ar tik tai nereiškia, kad „bromance“ tarp abiejų prezidentų baigėsi.

Tačiau paties susitikimo metu jie elgėsi draugiškai, ir E. Macrono patarėjai pažymėjo, jog derybos su D. Trumpu buvo „atviros ir dalykinės“.

8. Theresa May, Didžiosios Britanijos premjerė

Kalbėdama telefonu su D. Trumpu pradėjusią savaitę Th. May pasiskundė, kad naujus JAV muitus vertina kaip „nepagrįstus ir iššaukiančius stiprų nusivylimą“.

REKLAMA

Beje, derybų metu jos tonas buvo gerokai draugiškesnis, politikė išreiškė viltį, kad jiems pavyks „neužbaigti viso šita prekybos karu“.

9. Larry Kudlow, pagrindinis JAV prezidento ekonomikos patarėjas

Pagrindinis patarėjas puolė ginti sprendimą didinti muitus, pažymėjęs, kad tai ne jo vadas yra kaltas dėl besivystančio prekybos karo su sąjungininkais.

Antrąją derybų dieną L. Kudlow žurnalistams pareiškė, kad palaiko D. Trumpo siūlymą apskritai atsisakyti visų muitų tarp „Didžiojo septyneto“ šalių, pažymėjęs, kad tai „geriausias būdas prisidėti prie ekonomikos augimo“.

Prancūzijos prezidentas taip pat savo „Twitter“ paskyroje paviešino to paties momento nuotrauką, tačiau iš kito kampo. Joje dar geriau matyti, kaip sugludę į vieną krūvą visų šalių lyderiai ir jų patarėjai bando derėtis su D. Trumpu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų