REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad gautų užsakymų tiesiant valstybinius kelius, „MG Baltic“ koncernas, tyrimo duomenimis, savo žmogų įdarbino Kelių direkcijoje ir už tai jam galimai mokėjo ir neoficialų atlyginimą, o prieš Kalėdas ir šimtatūkstantines premijas. 

Kad gautų užsakymų tiesiant valstybinius kelius, „MG Baltic“ koncernas, tyrimo duomenimis, savo žmogų įdarbino Kelių direkcijoje ir už tai jam galimai mokėjo ir neoficialų atlyginimą, o prieš Kalėdas ir šimtatūkstantines premijas. 

REKLAMA

Kelių direkcijoje dirbęs Daivis Zabulionis ir prieš teismą stojęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis pažįstami dar nuo studijų laikų ir iki šiol tebebendrauja šeimomis. Štai kaip Kurlianskis rūpinasi, kad įdarbintam Kelių direkcijoje Zabulioniui netrūktų pinigų. Pokalbyje dalyvauja ir buvęs „Kauno tiltų“ valdybos pirmininkas, buvęs ūkio viceministras Nerijus Eidukevičius. Čia vyrai, manoma, aptarinėja Zabulionio mėnesinį atlyginimą.  

„Plius penkis duoti? Plius penkis eurus? Jeigu jis du gauna, tai b*, žinai, aš tai sakyčiau, aš tai duočiau viso penkis. Du valdžia davė, aš duočiau dar tris. Nu nežinau, ta prasme. Gal plius penki. Jis nėra ištvirkintas ta prasme.“  

REKLAMA
REKLAMA

Kurlianskis ir Zabulionis studijuodami ekonomiką VU susipažino studentų bendrabutyje, o vėliau Zabulionis tapo ir pirmuoju pabroliu Kurlianskio vestuvėse. STT įtaria, kad dirbdamas Kelių direkcijoje direktoriaus pavaduotoju, atsakingu už viešuosius pirkimus, Zabulionis galimai rūpinosi, kad „MG Baltic“ įmonė „Mitnija“ ir „Kauno tiltai“ gautų valstybinių užsakymų, vienas tokių – kelio Vilnius–Utena rekonstrukcija.  

REKLAMA

„Dalis konkursų buvo iš anksto surežisuojama, galbūt parenkant ir atitinkamas sąlygas. Teko matyti savo laiku, kaip augo kartelė įmonėms, kurios dalyvauja konkursuose. Į sąlygas įrašoma, kad įmonė turi turėti ir vykdyti dešimtimis milijonų statybos darbų“,- komentuoja Seimo narys Arvydas Anušauskas.

Penkiasdešimtmetis Zabulionis perėjo daug valstybinių įstaigų. Jis buvo ir Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas, ir Viešųjų pirkimų tarnybos laikinasis vadovas. STT įsitikinimu, Kelių direkcijoje Zabulionis įdarbintas Kurlianskio ir Eidukevičiaus pastangomis.  

REKLAMA
REKLAMA

„Aš jo tikrai niekada netvirkindavau. Ten būdavo keisas didelis – atsiskaitydavau iš karto. Jeigu būdavo eilė mažų, tai sukraudavom kokių Kalėdų proga, žinai, kad susirinktų koks šimtas lietuviškų. Nedariau to nuolatinio. Jam tai bus pinigai. Jeigu turint galvoj logistiką, plius minus kartą į ketvirtį mes vienas pas kitą į svečius nueinam. Jeigu yra pats nepatogumas, aš galiu logistiką padaryti. Iš kitos pusės tas geriau, kaip supranti, ta ranka... kad matytų ranką, iš kurios valgo.“  

STT prieš metus Susisiekimo ministerijai pateikė šią medžiagą, įtardama, kad Zabulionis galėjo proteguoti „MG Baltic“ įmones kelių tiesimo konkursuose - ir jis buvo atleistas. Tačiau Zabulionis atleidimą apskundė teismui ir pasiekė, kad atleidimas būtų pripažintas neteisėtu, ir dar prisiteisė 30 tūkst. eurų kompensaciją už 8 mėnesių priverstines pravaikštas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Verslui vis dar apsimoka Lietuvoje įsivelti į korupcinio pobūdžio veikas. Nežiūrint, pastaraisiais metais kiek buvo bylų su verslu, jų yra labai mažai. Baudos padidintas, bet klausimas teisėsaugos institucijoms, kaip pavyksta taikyti tai. Tokių atvejų dar labai mažai“, - sako „Transparency international“ atstovė Rugilė Trumpytė.

Laimėjęs teismą vasario pabaigoje Zabulionis grįžo dirbti į Kelių direkciją, tačiau po mėnesio vėl buvo atleistas dėl šiurkščių pažeidimų ir viešų bei privačių interesų nesuderinimo. Tačiau jis apskundė ir šį atleidimą, kad galimai grįžtų į darbą arba vėl gautų dar vieną tūkstančius eurų siekiančią kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų