REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pareiškė, kad per Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą išsakyta kritika jo šalies atžvilgiu yra „kūrybiški plepalai“, tačiau sakė, kad atėjo metas vėl bendradarbiauti tarpusavyje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pareiškė, kad per Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą išsakyta kritika jo šalies atžvilgiu yra „kūrybiški plepalai“, tačiau sakė, kad atėjo metas vėl bendradarbiauti tarpusavyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad reikia baigti šiuos kūrybiškus plepalus ir pereiti prie konkrečių klausimų, susijusių su realiu bendradarbiavimu“, – žurnalistams Kinijoje sakė V. Putinas, paprašytas pakomentuoti G-7 viršūnių susitikimo komunikatą.

REKLAMA

Pasak Rusijos prezidento, G-7 šalys „vėl“ nepateikė jokių įrodymų, kad Rusija yra atsakinga už buvusio rusų dvigubo šnipo ir jo dukters apnuodijimą Anglijos Solsberio mieste šių metų kovą.

Šeštadienį G-7 lyderiai pareikalavo, kad Maskva liautųsi kenkti demokratijai ir neberemtų Sirijos režimo. G-7 narės taip pat atmetė galimybę, kad Rusija gali būti sugrąžinta į galingųjų pasaulio šalių klubą.

Didžiojo septyneto šalys palaikė Didžiosios Britanijos kaltinimus Maskvai dėl buvusio rusų dvigubo šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Pritariame ir sutinkame su Jungtinės Karalystės vertinimu, jog yra labai tikėtina, kad Rusijos Federacija buvo atsakinga už tą ataką, ir kad nėra kito įtikinamo paaiškinimo“, – sakoma G-7 bendrame pareiškime.

Kaip ir anksčiau, V. Putinas atkreipė dėmesį į frazę „labai tikėtina“ ir pareiškė, kad G-7 šalių solidarumas stovi ant „menko pagrindo“.

„Neišėjome“ iš G-8

„Visi demonstravo solidarumą su Londonu dėl tam tikro įvyko Solsberyje, bet vėl nebuvo pasakyta nieko konkretaus“, – sakė V. Putinas.

G-7 šalių lyderiai šeštadienį pasmerkė Rusiją už Krymo aneksiją ir perspėjo, kad yra pasirengę įvesti naujas sankcijas Maskvai, jeigu to pareikalaus aplinkybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes ir vėl smerkiame neteisėtą Krymo prijungimą bei toliau pasisakome už Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą su tarptautiniu lygiu pripažintomis sienomis“, – sakoma bendrame G-7 viršūnių susitikimo pareiškime.

„Esame pasirengę imtis tolesnių ribojimo priemonių, kad padidintume kainą, kurią moka Rusija (už savo veiksmus), tuo atveju, jei Rusijos pusės žingsniai mus link to pastūmės“, – priduriama komunikate.

Dokumente teigiama, jog sankcijos Maskvai galioja „dėl to, kad Rusija negali užtikrinti visiško savo įsipareigojimų vykdymo pagal Minsko susitarimus, bei dėl Ukrainos suvereniteto pažeidimų“.

REKLAMA

Vis dėlto komunikate neminima, kad viršūnių susitikimo išvakarėse JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė, kad į pasaulio galingųjų šalių klubą turėtų būti sugrąžinta Rusija.

Išvykdamas iš Baltųjų rūmų į Kanadoje vykstantį G-7 viršūnių susitikimą D. Trumpas pareiškė, jog sprendimas pašalinti Rusiją iš labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių grupės, priimtas po to, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, turėtų būti atšauktas.

V. Putinas sekmadienį pareiškė, kad ne Rusija priėmė sprendimą palikti G-7. Jis tvirtino, kad lauktų Didžiojo septyneto lyderių Maskvoje.

REKLAMA

„Kas dėl Rusijos sugrįžimo į „septynetą“, „aštuonetą“, mes iš jo neišėjome. Kolegos tam tikru metu atsisakė atvykti į Rusiją dėl žinomų sumetimų. Prašau, labai džiaugsimės matyti juos visus pas mus Maskvoje“, – sakė V. Putinas per Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikimo spaudos konferenciją Čingdao mieste Kinijoje.

Pasak jo, Tarptautinio valiutos fondo duomenys rodo, jog pagal perkamąją galią ŠBO narės „jau yra didesnės nei „septyneto“ šalys“.

G-7 šalys „turtingesnės, bet ekonomikos apimtis ŠBO valstybėse yra didesnė. Žinoma, ir gyventojų skaičius yra žymiai didesnis – pusė viso pasaulio gyventojų“, teigė V. Putinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ŠBO priklauso Kinija, Rusija, Kazachstanas, Kirgizija, Turkmėnija, Tadžikija, Pakistanas ir Indija, o Iranas turi stebėtojo statusą.

V. Putinas nesureikšmino įtampos sudėtingame G-7 viršūnių susitikime Kanadoje, D. Trumpui staiga atsisakius palaikyti bendrą pareiškimą ir įžeidus Kanados premjerą Justiną Trudeau (Džastiną Triudo).

„Visko nutinka, – sakė Kremliaus vadovas. – Reikia tai vertinti ramiai ir be jokios ironijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų