REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Vilniaus administracinis teismas tęsia „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimą, kuriame kaltinimai pareikšti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims. Byloje tęsiasi trukdžiai, mat dalis kaltinamųjų prašo nušalinti arba teisėjų tarybą, arba prokurorą.

Penktadienį Vilniaus administracinis teismas tęsia „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimą, kuriame kaltinimai pareikšti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims. Byloje tęsiasi trukdžiai, mat dalis kaltinamųjų prašo nušalinti arba teisėjų tarybą, arba prokurorą.

REKLAMA

Ketvirtadienį pradėtas bylos nagrinėjimas atidėtas, nes posėdyje nepasirodė vienas kaltinamųjų – Gintaras Steponavičius. Jis gynėsi, kad komandiruotė buvo svarbi, o jo advokatas teisėjų kolegiją įspėjo anksčiau, ne posėdžio dieną.

„Esu čia, džiaugiuosi, kad atidėtas posėdis neužtrunka ir neturiu jokių intencijų procesą kaip nors vilkinti. Mano žymiai ankstesni įsipareigojimai buvo pakankamai rimti ir aš nemaniau, kad mano nedalyvavimas gali sutrukdyti procesą“, – žurnalistams prieš posėdį kalbėjo G. Steponavičius.

Prašo nušalinimų

Posėdžio pradžioje teisėjų kolegijos pirmininkė Nijolė Žimkienė perskaitė kaltinamąjį aktą, kuriame minimi visi Baudžiamojo kodekso straipsniai, kurių sulaužymu kaltinami bylos dalyviai. Tada kaltinamieji paprašyti prisistatyti, pasakyti savo gimimo datą ir vietą, išsilavinimą, šeimyninę padėtį, darbo vietą.

Prisistatyti paprašyti ir kaltinamų juridinių asmenų gynėjai.

R. Kurlianskis paprašė nušalinti visą teismo sudėtį. E. Masiulis ir Š. Gustainis paprašė nušalinimo prokurorui Justui Lauciui. V. Gapšys ir G. Steponavičius nušalinimų neprašė.

Koncernui „MG Baltic“ atstovaujantis advokatas Linas Belevičius penktadienį pateikė prašymą nušalinti visą teisėjų tarybą – Nijolę Žimkienę, Ugnių Trumpulį ir Jurgitą Kolyčienę. Liberalų sąjūdis ir Darbo partija nušalinimų neprašė.

Piktinasi prokuroru (Atnaujinta 13.44 val.)

E. Masiulį ginantis advokatas Mindaugas Bliuvas pateikė prašymą nušalinti byloje valstybinį kaltinimą palaikantį prokurorą Justą Laucių dėl neobjektyvumo ir šališkumo, esą jis E. Masiuliui užsiminė, kad ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra laiškai, tačiau byloje laiškų nėra. Tai esą rodo prokuroro išankstinį nusistatymą byloje dėl E. Masiulio nubaudimo.

Taip M. Bliuvas pridėjo, kad byloje nėra ir E. Masiulio bei R. Kurlianskio susitarimo dėl 90 tūkst. paskolos suteikimo. Šis faktas byloje net neminimas. Advokatas teigia, kad susitarimą per kratą teisėsauga rado E. Masiulio automobilyje buvusiame krepšyje.

„Šie veiksmai sudaro pagrindą nušalinimui nuo valstybinio kaltinimo šioje byloje. Šio prokuroro nusistatymą prieš mano ginamąjį rodo ir kyšininkavimo išskaidymas į tris atskirus epizodus“, – teigė M. Bliuvas.

E. Masiulis, papildydamas savo advokato žodžius, sakė, jog žino apie pastarosiomis dienomis vykusį J. Lauciaus apsilankymą prokuratūroje.

„Aš manau, kad labai svarbus dalykas yra tai, kad prokuroras turėtų išvengti bet kokių įtakų, būti objektyviu, atsakingu. Mano žiniomis, mano turima informacija man leidžia manyti, kad užvakar prokuroras lankėsi Prezidentūroje. Tokie dalykai leidžia kelti klausimus, kaip tai traktuoti, kaip tai traktuoti ir apie ką ten buvo kalbama,“ – sakė E. Masiulis.

Š. Gustainį ginantis advokatas Linas Kuprusevičius taip pat perdavė, kad jo kaltinamasis nepasitiki prokuroru.

„Ikiteisminio tyrimo metu prokuroras ilgai ieškojo kokią paramą gavo Š. Gustainio vadovaujamas institutas. Buvo kviečiami visų bendrovių atstovai, klausinėjami, ar jie susiję su koncernu „MG Baltic“. Nepavykus įrodyti, nueita paprasčiausiu keliu – paimta paskutinį iš „MG Baltic“ gauta parama ir inkriminuota kaip kyšis, nors laike jos visiškai nesusisieja“, – sakė L. Kuprusevičius.

Nepasitenkinimas teisėjų kolegija (Atnaujinta 14:34 val.)

Teisėjų kolegijos nušalinimo prašė „MG Baltic“ advokatas Linas Belevičius. Savo prašymą jie grindžia tuo, kad teisėjui draudžiama dalyvauti bylos nagrinėjime, jei kyla abejonių teisėjo nešališkumu, mat teisėjus paskyrė prezidentė.

Anot advokato, gegužės pradžioje prezidentės Dalios Grybauskaitės žiniasklaidai duotas interviu, kuriame minimas ir koncernas „MG Baltic“, kai prezidentė pasakė „paskolos dėžutėse“, pakeldama abi rankas į orą ir padarydama kabutes, formuoja neigiamą visuomenės nuomonę.

„Tokie žodžiai ir judesiai suprantami, kaip ironija, o pasakyti žodžiai turi būti suprantami kritiškai. Prezidentė bent dviejuose interviu tiesiogiai išsakė, kad E. Masiulio parodymai apie įvykį turi būti vertinami kritiškai ir su ironija. Tai pasakymas teismui, kokio sprendimo byloje prezidentė tikisi“, – kalbėjo advokatas.

Kritikos sulaukė ir Valstybės saugumo departamento paviešinta informacija apie koncerną bei politikų kritiškai viešumoje vertinta koncerno veikla. Kritikuotas parlamentaro Vytauto Bako „MG Baltic“ palyginimas su organizuoto nusikalstamumo grupuote. Be to, anot L. Belevičiaus, žiniasklaida vien tik viešino VSD informaciją, bet patys neatliko didesnių tyrimų, o VSD medžiagos esą negalima priimti už gryną pinigą.

R. Kurlianskį ginantis advokatas Simonas Slapšinskas prašė nušalinti visą teisėjų kolegiją ir prokurorą J. Laucių.

„Visi trys teisėjai, kai pažindinosi su baudžiamosios bylos medžiaga, nebuvo apsaugoti nuo išorės informacijos, kuri bent du mėnesiu buvo viešinama žiniasklaidoje, nutekinta VSD medžiaga, paskelbti NSGK išvados. Natūralu, kad tai negalėjo nepalikti įtakos, formuojant teisėjų nuomonę“ – sakė S. Slapšinskas.

Nušalinimo argumentai keistoki (Atnaujinta 16.07 val.)

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J. Laucius pasisakė dėl prašymo nušalinti teismą. Jo teigimu, kaltinamųjų argumentacija keistoka.

„Norėčiau pastebėti, kad pagal Lietuvos teismų praktiką, kaltinamojo požiūris į tokių aplinkybių buvimą yra svarbus, bet ne lemiamas. <...> Tai, kad vienas ar kitas aukštas politikas pasisakė visuomenei rūpimu klausimu, neturi jokios reikšmės, nagrinėjant šią bylą,“ – sakė J. Laucius.

Dėl prašymo nušalinti jį, J. Laucius paprašė pertraukos detaliau susipažinti su gynėjų nepasitenkinimu. Po pertraukos jis teigė, nušalinimas jo atžvilgiu neturėtų būti tenkinamas, nes nėra teisingai argumentuotas.

„Tai, ką aš išgirdau, manau, yra visiškai nepagrįsta, neturi faktinio pagrindo. Todėl nušalinimas man neturėtų būti taikomas,“ – kalbėjo J. Laucius.

Kitas posėdis vyks birželio 15 d. Teisėjų kolegija turi pasitarti dėl nušalinimo prašymų.

Posėdyje – ir korupcijos priešininkai

Stebėti teismo proceso atvyko Jungtinio demokratinio judėjimo atstovai. Jie salėje atsisėdo į suolą iškart už pirmojo suolo, kur sėdi penki kaltinamieji.

Judėjimo Kauno skyriaus vadovė Rūta Zabielienė teigė norinti pasiųsti žinią.

„Pagrindinė žinia vienu sakiniu – mes esme prieš tai, kas vyksta dabar Lietuvoje, kad valdžia yra taip stipriai korumpuota“, – žurnalistams sakė šio judėjimo Kauno skyriaus vadovė R. Zabielienė.

Kyšiai už palankumą

Byloje buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis kaltinamas prekyba poveikiu, kyšininkavimu ir neteisėtu praturtėjimu, buvęs liberalas, parlamentaras Gintaras Steponavičius – piktnaudžiavimu, buvęs liberalas ir Seimo narys Šarūnas Gustainis – kyšininkavimu, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys – kyšininkavimu ir prekyba poveikiu.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis kaltinamas papirkimu ir prekyba poveikiu. Nustatyta, kad koncernas „MG Baltic“ E. Masiuliui skyrė 106,2 tūkst. eurų kyšį grynaisiais ir nematerialia forma. Koncernas taip pat kaltinamas paslėptos paramos ar nuolaidų forma papirkęs Š. Gustainį (8,7 tūkst. eurų), G. Steponavičių (15 tūkst. eurų) ir V. Gapšį (27,1 tūkst. eurų).

Kyšius koncernas parlamentarams galimai skyrė už palankių „MG Baltic“ sprendimų priėmimą. Koncerną domino Vartojimo kredito ir Pelno mokesčio įstatymų svarstymai, Seimo nutarimas dėl 169,3 mln. eurų vertės projekto keliui Vilnius–Utena, įtaka tuometinei žemės ūkio ministrei ir generalinio prokuroro skyrimui, Ignalinos atominės elektrinės konkursai.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Milžiniška byla

Teisėsauga akcentuoja, kad ši byla yra milžiniška. Joje – net 108 tomai, kuriuose įsegti daugiau nei 21 tūkst. dokumentinių lapų.

Ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu pradėtas 2016 m. gegužės 11 d. Atliekant tyrimą atlikta keliasdešimt garso įrašymo, rašysenos, pirštų antspaudų, informacinių technologijų, ūkinės-finansinės veiklos specialistų tyrimų. Ikiteisminio tyrimo metu surengta daugiau kaip 200 apklausų, kuriose apklausta daugiau kaip 150 asmenų, iš kurių virš 50 – šios ir praėjusios kadencijos Seimo narių, keletas buvusių ministrų ir Europos Parlamento narių.

Kaltinamiems politikams ir verslininkams gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, verslo koncernas ir politinės partijos gali gauti baudą, sulaukti veiklos apribojimo ar net likvidavimo.

„MG Baltic“ rengia ieškinį

Savo ruožtu koncernas „MG Baltic“ artimiausiu metu ketina pateikti ieškinį dėl jam padarytos žalos atlyginimo. Ieškinys bus reiškiamas ne tik Valstybės saugumo departamentu kaip institucijai, bet ir asmeniškai jos vadovui Dariui Jauniškiui bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Vytautui Bakui.

„Mes su valstybe nekovojame, tačiau nuosekliai giname savo teises, kurios yra pažeidžiamos pačiu grubiausiu būdu“, – teigia koncerno „MG Baltic“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius Tadas Marčiukaitis.

Koncernas „MG Baltic“ jau yra pateikęs ieškinį teismui dėl Valstybės saugumo departamento rašte parlamentarams pateiktų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės. Šiuo metu teismai aiškinasi, kuris – bendros kompetencijos ar administracinis – turės nagrinėti šį ieškinį. 

Svarbiausi bylos faktai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų