REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tiesioginiame eteryje komentavo klausimus ir apie galimą Trečiąjį pasaulinį karą bei galimas sankcijas Baltijos šalims. Daugiausiai klausimų susilaukė apie jautriausius rusams klausimus – socialinėmis ir ekonominėmis temomis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tiesioginiame eteryje komentavo klausimus ir apie galimą Trečiąjį pasaulinį karą bei galimas sankcijas Baltijos šalims. Daugiausiai klausimų susilaukė apie jautriausius rusams klausimus – socialinėmis ir ekonominėmis temomis.

REKLAMA

Ekspertai pažymi, jog šalyje susiformavo „prezidento, kaip paskutinės instancijos“ įvaizdis. Gyventojai įsitikinę, kad, jeigu jiems pavyks televizijos šou metu paskelbti savo problemą, tai ji būtinai bus išspręsta.

Liaudyje būtent tokio įvaizdžio siekiantis V. Putinas šiais metais pateikia dar vieną naujovę: konferencijoje tiesiogiai dalyvaus ir regionų gubernatoriai, kuriems ir teks „raudonuoti“ dėl skurstančių bei vargstančių gyventojų skundų.

Atnaujinta 13.19 val. V. Putinas apkaltino Vakarus, kad šie „taiko Rusijos sulaikymo priemones, nes įžvelgia konkurenciją“. Eilinį sykį pažymėjo, jog pasaulyje taika vyrauja dėl to, kad yra atsvara – valstybės baiminasi pradėti konfliktą, kuris sunaikintų jas pačias. Tuo pačiu pažymėjo, kad „su Rusijos interesais teks skaitytis“.

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą apie Trečiąjį pasaulinį karą V. Putinas atsakė Einšteino žodžiais: „nežinau, kokiais ginklais bus kariaujama Trečiojo pasaulinio metu, tačiau Ketvirtasis pasaulinis karas vyks akmenimis ir lazdomis“. Rusijos prezidentas mano, kad Trečiasis pasaulinis karas turės katastrofiškas pasekmes žmonijai. „Globalių konfliktų nebuvo, nes pasaulyje tarp didžiųjų valstybių buvo nustatytas strateginis paritetas. Kaip neįtikėtinai beskambėtų, tačiau aš pasakysiu. Visuotinio susinaikinimo baimė sulaikė ir vertė gerbti viena kitą karines galios valstybes“, – tvirtino V. Putinas.

REKLAMA

Atnaujinta 13.14 val. V. Putinas sulaukė prašymo „įvesti sankcijas Latvijai“. Rusijos prezidentas tikino, kad sankcijų įvedimas, jo manymu, nieko nesprendžia. Rusijos prezidentas piktinosi rusakalbių padėtimi Baltijos šalyse. Tačiau jis pažymėjo, jog šios problemos sprendimo būdas turėtų būti „dialogo būdu“. „Jiems bus gėda“, – pridūrė V. Putinas.

Atnaujinta 12.38 val. Pirmieji klausimai V. Putinui – apie bendrą ekonominę situaciją šalyje. Gyventojai skundžiasi didelėmis kuro kainomis. Laidos vedėjai Rusijos prezidentui parodė internetinį memą, kuriame pavaizduotas jis pats, nustebęs dėl labai aukštų degalų kainų. V. Putinas nesijuokė ir pratęsė bendravimą su vienu iš gubernatorių, tačiau pažymėjo, kad mašina nuotraukoje „buvo labai gera“.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus internete išplito ir „tikroji“ šio memo versija:

Paskutinės vilties instancija

Kai kurie rusai, susidūrę su korupcija ar valdininkų savivale, imasi kardinalių teisybės paieškos priemonių. Visoje šalyje išgarsėjo Jekaterinburgo gyventojai, kurie klūpodami maldavo prezidento išsiaiškinti, kodėl jiems nėra skiriami būstai, pažadėti dar prieš penkerius metus.

„Nuo 2013-ųjų – aš tikra „bomžė“ (rus. žmogus be nuolatinės gyvenamosios vietos), kuris, be kreditų ir skolų, nieko daugiau neturi“, – į kamerą pasakojo nukentėjusiąja save laikanti Tatjana Filoksenova.

„Gubernatorių korpusas ir beveik visi vyriausybės nariai V. Putinui bendraujant su piliečiais bus savo darbo vietose“, – sakė „Interfax“ šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentas daugeliui rusų – paskutinė viltis, ir rašyti jam jau tapo tradicija, – televizijai RBC pasakojo Rusijos ekonominių ir politinių reformų centro direktorius Nikolajus Mironovas. – Manoma, kad jeigu jie įvardins klausimą (tiesioginiame eteryje), tai jis išsispręs“.

Daugiau nei milijonas klausimų

Pagal klausimų pobūdį šiųmetinė „tiesioginė linija“ nelabai smarkiai skiriasi nuo ankstesniųjų. Kaip ir anksčiau, dauguma klausimų susiję su socialine sritimi ir komunalinių paslaugų problemomis. Tarp svarbiausių rusus dominančių temų yra ir ekologija. Daug klausimų sulaukta ir dėl birželio 14 dieną šalyje prasidėsiančio Pasaulio futbolo čempionato.

REKLAMA

Taip pat sulaukta klausimų apie benzino kainos augimą ir rengiamą pensijų reformą. Vienas populiariausių klausimų – apie valstybės vadovo vidaus politiką. Prezidento norima paklausti, ar jis yra tikras, kad naujoji „senoji“ vyriausybė pajėgi pasiekti kokį nors proveržį.

Be to, piliečiai domisi, kas laukia Rusijos po 2024-ųjų, turint galvoje vidaus grėsmes ir nestabilią situaciją pasaulyje.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų