REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
66
Teismas atsivertė „MG Baltic“ bylą (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Prekyba poveikiu ir kyšininkavimu bene didžiausioje politinės korupcijos byloje Lietuvoje kaltinamas buvęs parlamentaras ir Darbo partijos pirmininkas Vytautas Gapšys tokius kaltinimas kategoriškai atmeta. Jis tikina, kad Darbo partija su koncernu „MG Baltic“ jokių susitarimų neturėjo, o jo bendravimas su tuometiniu koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu – ne nusikaltimas.

66

Prekyba poveikiu ir kyšininkavimu bene didžiausioje politinės korupcijos byloje Lietuvoje kaltinamas buvęs parlamentaras ir Darbo partijos pirmininkas Vytautas Gapšys tokius kaltinimas kategoriškai atmeta. Jis tikina, kad Darbo partija su koncernu „MG Baltic“ jokių susitarimų neturėjo, o jo bendravimas su tuometiniu koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu – ne nusikaltimas.

REKLAMA

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas atsivertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą, kurioje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims. Tarp jų – koncernas „MG Baltic“, R. Kurlianskis, ir V Gapšys. Tiesa, bylos svarstymas nukeltas į penktadienį, mat ketvirtadienį posėdyje nepasirodė vienas iš kaltinamųjų – parlamentaras Gintaras Steponavičius.

Byla gali tęstis dešimtmetį

Retas žino taip gerai, kaip V. Gapšys, kad teismo procesai gali trukti ir dešimtmečius – būtent tiek truko Darbo partijos byla. Panašią trukmę buvęs „darbietis“ prognozuoja ir teismą pasiekusiai bei amžiaus byla vadinamai „MG Baltic“ bylai.

REKLAMA
REKLAMA

„Su Aukščiausiuoju teismu, jeigu neskaičiuojant Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT), į kurį greičiausiai jau kreipsis, kadangi Seimas tam tiesiog nutiesė raudoną kilimą, tai, aš manau, kokius 5–7 metus, o su EŽTT kokius 10–12 metų. Maždaug taip prognozės turėtų būti. Čia, aišku, priklauso, kiek visokių prašymų bus patenkinta. Jeigu atsiras kažkokių tai prašymų į Konstitucinį teismą ar bus skundžiamų nutarčių, gali užtrukti ilgiau, jei ne – greičiau, kadangi byla prioritetinė. Aišku, pirma instancija tiek ilgai netruks. Manau, per 1,5–2 metus turėtų išnagrinėti“, – tv3.lt prognozavo V. Gapšys.

REKLAMA

Jis neslepia susierzinimo, kad posėdį teko atidėti jame nepasirodžius G. Steponavičiui, ir spėja, kad per penktadienio posėdį byloje pavyks pasistūmėti labai nedaug.

„Susirinksime 13 valandą, papasakos apie tai, kada gimę esame, kur užaugę, ką dirbame, tarsi mes to nežinotume. Bet procesas numato tokį dalyką. Tada prasidės prašymų skaitymas. Prašymų tikrai neperskaitys per pusvalandį. Mes visi vėluosime, visi bus įsitempę. Rytoj gal su vienu prašymu ir baigs. Į kitą posėdį susirinksime, vėl prašymų turbūt kažkokių bus. Tai tas procedūrinis dalykas norėtųsi, kad greičiau išsispręstų, bet baudžiamojo proceso kodeksas yra toks, koks yra“, – kalbėjo V. Gapšys.

REKLAMA
REKLAMA

Tikslins kaltinamąjį aktą

Iš „MG Baltic“ koncerno veiklos pasitraukęs R. Kurlianskis kaltinamas papirkęs V. Gapšį, kai šis 2012–2016 m. buvo Seimo narys ir Darbo partijos pirmininko pavaduotojas. Skaičiuojama, kad bendra kyšių suma 27,1 tūkst. eurų. Už dalį šios sumos buvo padarytos nuolaidos už per koncernui priklausančias televizijas transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, kita dalis lėšų užmaskuotos kaip parama viešajai įstaigai. Kyšiai tuometiniam parlamentarui galimai skirti už palankių „MG Baltic“ sprendimų priėmimą.

Tačiau pats V. Gapšys tikina, kad šie kaltinimai neatitinka faktinių aplinkybių, yra nepagrįsti ir netinkamai suformuluoti, todėl kaltinamasis aktas jau taisomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teisme mes atskleisime žymiai daugiau tų detalių. Vaizdas bus tikrai ne toks, kaip prokuroras dabar surašęs savo kaltinamajame akte. Jeigu teismas nesiims priemonių ir iš anksto pradžioje proceso nesutvarkys visų procedūrinių klausimų, tai bijau, kad po to įsivels į detales, deja, bet procesas gali užsitempti. Nieko nepadarysi. Prokuroras blogai surašė kaltinamąjį aktą, dabar mes to blogo surašymo pasekmes jausime per visą teismą“, – sakė V. Gapšys.

Ryšius palaikė, bet kyšio negavo

Jis neneigia palaikęs ryšius su R. Kurlianskiu, tačiau sakosi pažinojęs ir susitikęs „su n verslininkų“, o apie jokius kyšius esą net negali būti jokios kalbos.

REKLAMA

„Tai išpūstas burbulas. Jeigu peržiūrėsite visą bylos medžiagą, niekur nėra sumos, kad mes su Kurlianskiu derinome. Vienintelis dalykas, kuris yra pakalbėtas, kad Darbo partija galbūt gautų nuolaidas už kiekį. Yra telefoniniai pokalbiai, susirašinėjimai, kad tą, ką Darbo partija gavo, gavo už didesnį kiekį pirktos reklamos. Šitoje vietoje reklama neišsiskiria iš jokio bendro konteksto“, – tikino buvęs „darbietis“.

Jo teigimu, kadangi koncerno valdomas televizijos kanalas nereikalavo sumokėti delspinigių už transliuotą Darbo partijos reklamą, tai galima laikyti nuolaida, bet tai esą nėra nusikaltimas.

„Kaip tai paversti kyšiu – fantastinio romano žanras, ne šiaip romano, o fantastinio romano. Kas įdomiausia, su Kurlianskiu net nebuvo kalbėta apie tos nuolaidos dydį, nes dėl nuolaidų buvo tariamasi su LNK, ne su Kurlianskiu. Tai nusikalimas? Jokių pinigų, jokių kalbėjimųsi dėl finansų, net jokių nuolaidų ten neminėta. Bet tai yra nusikaltimas“, – sakė V. Gapšys.

REKLAMA

Teisėsauga akcentuoja, kad ši byla yra milžiniška. Joje – net 108 tomai, kuriuose įsegti daugiau nei 21 tūkst. dokumentinių lapų. Kaltinamiems politikams ir verslininkams gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, verslo koncernas ir politinės partijos gali gauti baudą, sulaukti veiklos apribojimo ar net likvidavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų