REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Deginasi (nuotr. Fotodiena.lt)

Kaitrūs ir saulėti orai mus lydėjo tiek balandį, tiek gegužę, o ir birželis prasidėjo tikrai neįprastu karščiu. Tačiau dabar karščiui atslūgus – galime pasižiūrėti, kodėl jis čia atkeliavo. 

29

Kaitrūs ir saulėti orai mus lydėjo tiek balandį, tiek gegužę, o ir birželis prasidėjo tikrai neįprastu karščiu. Tačiau dabar karščiui atslūgus – galime pasižiūrėti, kodėl jis čia atkeliavo. 

REKLAMA

„Tai buvo toks pietinis – pietrytinis karštis. Na, tokie orai būna, pasitaiko. Susidaro tokia situacija, kad Skandinavijoje yra šilčiau nei Madride, ar Pirėnų pusiasalyje. Tai toks vaikščiojimas iš pietų į šiaurę ir atvirkščiai vis labiau dažnėja, ne tik vasaros laikotarpiu, bet ir žiemą būna panaši situacija. Tai yra vienas iš klimato kaitos padarinių“,– kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Itin karštas pavasaris

Tiek balandis, tiek gegužė Lietuvoje buvo itin karšti, tai lėmė užsitęsusi šiltojo oro cirkuliacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje vyravo užsitęsusi šilto oro cirkuliacija. Turėjome labai šiltą balandį ir labai šiltą gegužę. Tai du iš eilės mėnesiai, kurie bus rekordiniai. Balandis buvo antras pagal šiltumą nuo 1960 metų, gegužė, panašu, taip pat bus viena šilčiausių, arba pati šilčiausia. Stebime užsitęsusią šilumą jau antrą mėnesį.“

REKLAMA

Trūksta kritulių

Kritulių trūkumas pastaraisiais mėnesiais sukelia nemalonumų ūkininkams, taip pat padažnėja miškų gaisrai.

„Iš tikrųjų kuomet yra toks karštas oras žemės paviršiuje vyksta intensyvus išgaravimas ir vanduo išgaruoja iš viršutinio sluoksnio. Nepaisant, kad kažkur ten giliai, gruntiniams vandenims grėsmės nėra, nes buvo labai lietingas praėjęs pusmetis ir metų pabaiga.

Bet paviršiuje drėgmės trūksta. Žiūrint į birželio kritulių prognozę matome, kad kritulių kiekis numatomas mažesnis už normą, ypač tomis pirmosiomis ateinančiomis savaitėmis tų kritulių turėtų būti mažiau, o paskui viskas atsistatys į normas“,– kalba klimatologas.

REKLAMA
REKLAMA

Liūčių dar sulauksime

Nors kritulių ir birželį numatoma mažiau už normą, liūčių tikrai gali pasitaikyti. Tai, beje, taip pat yra klimato kaitos padarinys, kuomet krituliai pasiskirsto netolygiai ir iškrenta per labai trumpą laiką.

„Prognozuojama, kad kritulių birželį bus mažiau, bet liūčių taip pat gali būti, nes jos yra neatsiejamos vasaros palydovės. Nebūtinai jos apima visą Lietuvą, dažniausiai jos – lokalios ir apima nedidelę teritoriją. Jei liūtis užklumpa miškingas vietas, tuomet niekam tai labai nepakenkia, bet jei užklumpa miestą, tai tampa aktualu daugeliui.

Pernai jų pasitaikė virš miestų. Tai ir šiemet aktualu tiek Gedimino kalnui, tiek kai kurioms gatvėms, kurios liūčių atveju tampa nepravažiuojamos“,– kalba klimatologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų