REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
39
Sąjūdis (nuotr. fotodiena/Justino Auškelio)

Sekmadienį minint Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio trisdešimtmetį, to meto įvykių dalyviai ir liudininkai išsakė viltis dėl didesnio valdžios ir visuomenės dialogo, piliečių aktyvumo.

39

Sekmadienį minint Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio trisdešimtmetį, to meto įvykių dalyviai ir liudininkai išsakė viltis dėl didesnio valdžios ir visuomenės dialogo, piliečių aktyvumo.

REKLAMA

Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, filosofas, politologas Vytautas Radžvilas teigia, kad už valstybę atsakomybė tenka piliečiams.

„Tokių skandalų ir panašių socialinių blogybių kamuojama valstybė nejučia tampa savotiškais „drebučiais“, kurie lengvai gali tapti bet kieno grobiu. Kaip ir Sąjūdžio laikais yra visiškai akivaizdu, kad už valstybės ateitį ir likimą pirmiausia turi būti atsakingi piliečiai“, – Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijoje, prieš prasidedant renginiui „Su Sąjūdžio idėjomis už Lietuvą!“ BNS sakė V. Radžvilas.

Pasak jo, Lietuvos visuomenei būtina tapti aktyvesnei ir labiau įsitraukti į valstybės gyvenimą, o vienas iš minėjimo tikslų ir yra žadinti pilietiškumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tuo ir skiriamės nuo išsivysčiusių Vakarų šalių, kad ten visuomenė yra nepalyginamai aktyvesnė ir turi daug svaresnį žodį sprendžiant esminius valstybės gyvavimo reikalus. (...) Šio sambūrio tikslas yra žadinti pilietiškumą, skatinti tautinį ir valstybinį sąmoningumą, tai yra savybes, kurios mums kartą leido išsikovoti Nepriklausomybę (...) Kaip politologas galiu pasakyti, kad pasaulio geopolitinė tvarka ir saugumo architektūra byra mūsų akyse ir artėjantiems iššūkiams gali atsispirti tik tam pasiruošusi tauta“, – sakė V. Radžvilas.

REKLAMA

Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, filosofas, rašytojas Arvydas Juozaitis pabrėžė, kad Sąjūdis pirmiausia yra žmonių iniciatyva.

„Tai – žvaigždžių valanda: sutampa ir diena, ir nuotaika, ir oras, ir žmonių suaktyvėjimas, kaip kad buvo Sąjūdį kuriant. Antras dalykas: Sąjūdis iš tikrųjų yra žmonių sujudimas, tai nėra partijos reikalas, kas dabar bandoma daryti už Sąjūdžio šešėlio (...)“, – BNS sakė A. Juozaitis.

Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, aplinkosaugininkas Romas Pakalnis surengtame minėjime ragino ieškoti valdžios ir visuomenės dialogo.

REKLAMA
REKLAMA

„Deja, taip atsitiko, kad per keletą metų mūsų valdžia atsiskyrė nuo žmonių, žmonės kaip ir tapo nebereikalingi. Nutrūko valdžios ir visuomenės dialogas. (...) Valdžia, kokia ji bebūtų tobula, negali viena sukurti valstybės“, – sakė Sąjūdžio Iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas R. Pakalnis klubo organizuotame minėjime.

Istorikė Rasa Čepaitienė teigė, kad šiuo metu įgyvendintos ne visos prieš 30 metų iškeltos idėjos.

„Svarbu susirinkti net tik, kad pasidalintume nuostabiais, gražiais, šviesiais prisiminimais, bet kad taip pat prisiimtume kaltę, kad planai ir viltys, idėjos, kurios buvo iškeltos prieš 30 metų, deja, ne visos buvo realizuotos. Dėl to mums reikia vėl susirinkti čia, kad įsikvėptume tos Sąjūdžio dvasios ir pradėtume naują kelią“, – sakė renginį moderavusi profesorė R. Čepaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos mokslų akademijoje surengtame minėjime dalyvavo per 200 žmonių.

Lietuvos persitvarkymo sąjūdis įkurtas 1988 metų birželio 3 dieną. Tuomet Lietuvos mokslų akademijos salėje Vilniuje įvyko Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkimas. Šią grupę sudarė 35 žymūs Lietuvos mokslo ir meno žmonės.

Steigiamasis organizacijos suvažiavimas įvyko 1988 metų spalio 22–23 dienomis.

Šis visuomeninis judėjimas siekė ir įgyvendino Lietuvos valstybingumo atkūrimą 1990 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų