REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Egzaminas (nuotr. SCANPIX)

Vakar daugiau kaip 30,5 tūkst. abiturientų visoje Lietuvoje laikė privalomą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Prieš svarbiausią egzaminą, mokiniams papildomo streso kėlė Nacionalinį egzaminų centrą krečiantys skandalai dėl nutekintų užduočių.

6

Vakar daugiau kaip 30,5 tūkst. abiturientų visoje Lietuvoje laikė privalomą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Prieš svarbiausią egzaminą, mokiniams papildomo streso kėlė Nacionalinį egzaminų centrą krečiantys skandalai dėl nutekintų užduočių.

REKLAMA

Kol kas nepasirodė informacijos, kad buvo nutekintos temos ar informacija apie vakar laikytą brandos egzaminą, tačiau portalo tv3.lt kalbinti mokiniai neslėpė, kad buvo įvairių spekuliacijų. Praėjus dienai po svarbaus išbandymo, ne visi lengviau atsikvėpė. Abiturientai dalijasi pastebėjimais, kas ten iš tiesų vyko ir kodėl iki šiol pyksta.

Išbandymą atlaikė

Šiemet lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikiusių abiturientų laukė naujovė – pirmą kartą leista naudotis elektroniniais šaltiniais, esančiais kompiuteriuose. Buvo spėliojama, kad gerai besimokantiems mokiniams jie gali sukelti papildomo streso ir apskritai, kad tai įneš sumaišties.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, nebuvo taip, kaip prognozuota iš anksto. Abiturientė Giedrė iš vienos Kauno gimnazijos atskleidė, kaip buvo išspręsta vaikščiojimo po salę problema.

REKLAMA

„Kompiuterius, ten kur aš laikiau egzaminą, prie stalo atnešdavo vykdytojos, jie nebuvo stacionarūs. Pati buvau paprašiusi kompiuterio. Kitų vaikščiojimas neerzino, nes nelabai jį jaučiau, buvau susikoncentravusi į rašymą“, - pasakojo mergina, pripažinusi, kad atidžiai ruošėsi šiam egzaminui.

Dalis abiturientų, visgi, skundėsi, kad teko vaikščioti prie kompiuterio, kadangi dėl streso buvo sunku susikaupti ir trūko minčių. Tačiau daugiau diskusijų kilo dėl egzamino temų.

„Temos, palyginus su anų metų, tikrai platesnės ir, manau, lengvesnės. Nebuvo taip sunku išsirinkti autorius, kuriais norėčiau pasiremti, kaip, atrodo, būtų buvę pernai, nes temos tiesiog nebuvo orientuotos į būtent kelis ir ne kitus autorius, jos apima daugiau kurso.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl rašyti sekėsi neblogai, iš pradžių gal šiek tiek prireikė laiko „įsivažiuoti“ - susikaupti ir pradėti rašyti, tačiau vėliau nebuvo sunku“, - pasakojo abiturientė.

Pralošė tikėję spekuliacijomis

Viešojoje erdvėje iškart po egzamino pasirodė informacija ir moksleivių nusivylimas dėl egzamino temų, neva, ne to buvo tikėtasi. Abiturientė Giedrė teigė girdėjusi, kad ne tokios temos buvo spekuliuojamos, todėl ne visi pasiruošė būtent tokiam egzaminui.

„Mano nuomone, mes ruošiamės egzaminui, kuris gali paklausti vos ne kiekvieno aspekto iš kurso, o toks mokymasis neturėtų būti propaguojamas, todėl ignoravau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelis metus buvo tema apie vyriškumą, todėl jau kelis kartus spėta, kad bus tema apie moteriškumą. Taip pat bandoma buvo rasti ir svarbių, bet iki šiol egzamine nebuvusių temų, tokių kaip apie šeimą, namus, darbą.

O patys turbūt primityviausi buvo apie patriotiškumą, tėvynę, laisvę, nes šiemet praėjo šimtas metų nuo vasario 16-osios nepriklausomybės akto pasirašymo“, - prisiminė mergina. Ji pati džiaugėsi šiemet buvusiomis temomis.

Ji pasakojo, kad specialiai kažkurioms temoms jie nebuvo ruošiami, o kartu su mokytojais buvo tiesiog aptarę svarbiausias mintis prie visų autorių.

Nusivylė ir to neslepia

Kitokia nuomone dalinosi abiturientas Justinas iš Vilniaus ir Vaida iš Panevėžio. Portalui tv3.lt laiškus parašę jaunuoliai tikino, kad nusivylė tiek tvarka, vykstant egzaminui, tiek temomis.

REKLAMA

„Vis dar neatsigaunu, bet tik dabar galiu kalbėti apie tą nesusipratimą. Nesuprantu, kodėl mus taip ruošė egzaminui, nebuvo net matę to elektroninio sąrašo mokykloje, todėl buvo sunku greitai jame orientuotis, o dar skubėjimas ir jaudulys – labai prastai jaučiausi išėjusi“, - emocijomis dalijosi Vaida.

Mergina pasakojo, kad iki paskutinės dienos mokykloje mokytojai kalbėjo tik apie ankstesnių metų temas ir prognozavo su šimtmečiu susijusias temas. Pasak jos, būtent tai ir lėmė stresą pamačius visiškai kitokią tematiką.

Jai antrino ir Justinas. Pasakojęs, kad tokių temų, kaip buvo egzamine, niekas iš jo bendraamžių nesitikėjo.

„Tikėjomės, konkretesnių temų, o šios per daug pasirodė filosofinės ir neaišku, su kuo siejamos. Sunku ir suvokti, ką gali tokios temos apie mus ir mūsų mąstymą parodyti, kai esame tiksliųjų mokslų atstovai. Tikrai buvo sunku dėlioti mintis, o tiksliau – kurti. Taip neteisinga“, - rašė abiturientas.

REKLAMA

Atskleidė temas

Visiems kandidatams buvo pateiktos keturios užduotys – dvi samprotavimo ir dvi literatūrinio rašinio – iš kurių vieną jie ir rinkosi atlikti, išplatintame pranešime rašė NEC atstovai. Mokykliniame egzamine kandidatai galėjo samprotauti šiomis temomis: Ar žmogus yra savo likimo kalvis? (Motiejus Kazimieras Sarbievijus, Vincas Mykolaitis-Putinas) ir Kas savam krašte geriau nei svetur? (Adomas Mickevičius, Antanas Škėma).

Literatūriniam rašiniui buvo pateiktos šios dvi temos: Istorinės asmenybės literatūros kūriniuose (Jonas Radvanas, Vincas Krėvė) ir Požiūris į gimtąją kalbą literatūros kūriniuose (Mikalojus Daukša, Justinas Marcinkevičius).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokykliniame brandos egzamine prie visų temų pateikti ir nukreipiamieji klausimai. Valstybiniame brandos egzamine kandidatai samprotauti galėjo šiomis temomis: Ką gali pakeisti vienas žmogus? (Bronius Krivickas, Marius Ivaškevičius) ir Svarbiau mylėti ar būti mylimam? (Juozas Tumas-Vaižgantas, Vincas Krėvė).

Literatūriniam rašiniui buvo pateiktos šios dvi temos: Gyvybės vertė literatūroje (Balys Sruoga, Sigitas Geda) ir Susvetimėjimo problema literatūroje (Antanas Škėma, Jurgis Kunčinas). Prie temų pateiktais autoriais remtis per egzaminą tik rekomenduojama, o po užduotimis pateiktas visas privalomų programinių autorių sąrašas, iš kurio vieną kandidatas turėjo pasirinkti.

REKLAMA

Valstybinio brandos egzamino kandidatų darbus vertins 370 vertintojų. Planuojama, kad darbų vertinimas prasidės birželio 11 d., o kandidatų rezultatai bus skelbiami liepos 3–4 d. Mokyklinio brandos egzamino rezultatai bus paskelbti per 13 darbo dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų