REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
79
Henrikui Daktarui – 60! Prisiminė klaidą, kuri negrįžtamai pakeitė jo gyvenimą Audriaus Bareišio nuotr.

Darbo Lukiškėse negavęs iki gyvos galvos kalintis Henrikas Daktaras į teismą padavė kalėjimą ir reikalavo 2 tūkst. eurų žalos atlyginimo.

79

Darbo Lukiškėse negavęs iki gyvos galvos kalintis Henrikas Daktaras į teismą padavė kalėjimą ir reikalavo 2 tūkst. eurų žalos atlyginimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė H. Daktaro skundą dėl Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo ir Kalėjimų departamento sprendimų atsisakyti suteikti jam darbą ir žalos atlyginimo.

REKLAMA

Kaip skelbia teismas, H. Daktaras prašė teismo panaikinti Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo bei Kalėjimų departamento sprendimus, kuriais buvo atsisakyta suteikti jam darbą, bei priteisti pareiškėjui neturtinės žalos atlyginimą.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi šią administracinę bylą priėjo išvadą, kad Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas ir Kalėjimų departamentas priėmė pagrįstus ir teisėtus sprendimus netenkinti nuteistojo pareiškimo dėl darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo sprendime konstatuojama, kad H. Daktaras nesilaikė nustatytos tvarkos kreipdamasis į kalėjimo administraciją dėl įsidarbinimo: nesikreipė nustatyta tvarka į Socialinės reabilitacijos skyriaus būrio viršininką ar pareigūną dėl darbo; pareiškimą dėl darbo pateikė anksčiau nei buvo paskelbtas skelbimas dėl darbo Valstybės įmonėje „Mūsų amatai“.

„Nagrinėjant pareiškėjo pareiškimą dėl darbo, laisvos darbo vietos kalėjime nebuvo, todėl darbas nebuvo suteiktas dėl objektyvių priežasčių“, – pirmadienį paskelbė teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Vilniaus apygardos teismas gegužės 11 dieną nutarė 10 metų kalėjusį pareiškėją perkėlė iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo į pataisos namus.

„Ši aplinkybė skundo reikalavimo dalį dėl pareiškėjo įdarbinimo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime daro neaktualią ir neįgyvendinamą“, – sako teismas.

Teisėjų kolegija atmetė ir H. Daktaro prašymą priteisti jam neturtinę žalą, nes nenustatyta viena iš būtinų sąlygų valstybės civilinei atsakomybei kilti – neteisėti Lukiškių kalėjimo pareigūnų veiksmai.

REKLAMA

Aukščiausiasis Teismas savo nutartyje konstatavo, kad H. Daktaras yra labai pavojingas visuomenei ir jo nusikalstamų polinkių pakeisti švelnesnės rūšies, t. y. terminuoto laisvės atėmimo, bausme yra neįmanoma.

2015 metų birželį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad H. Daktarą išteisina dėl verslininko Sigito Čiapo ir jo vairuotojo nužudymo, tačiau dėl kitų nusikaltimų palieka galioti Klaipėdos apygardos teismo jam skirtą bausmę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Vėliau tokią pat bausmę paliko galioti Aukščiausiasis Teismas.

REKLAMA

Pirmąsyk už grotų H. Daktaras atsidūrė būdamas 19 metų. Dabar jam yra 60 metų.

1996 metų vasario 3 dieną H. Daktaras buvo sulaikytas prevencine tvarka, o balandžio 1 dieną suimtas ir iš įkalinimo įstaigos paleistas 2001 metais, kai atliko bausmę kitoje byloje. Kitą kartą suėmimą H. Daktarui teismas skyrė 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Henytė“ pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto 2009 metų rugsėjo 4 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų