REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne visi vasaros sezoną paskelbę pajūrio kurortai draugiški gyvūnams. Keturkojai kol kas nelaukiami Palangos pliažuose. Koją tam neva kiša biurokratija. Tuo metu zonos poilsiautojams su gyvūnais šiemet veiks tiek Klaipėdos, tiek ir Neringos paplūdimiuose.

Ne visi vasaros sezoną paskelbę pajūrio kurortai draugiški gyvūnams. Keturkojai kol kas nelaukiami Palangos pliažuose. Koją tam neva kiša biurokratija. Tuo metu zonos poilsiautojams su gyvūnais šiemet veiks tiek Klaipėdos, tiek ir Neringos paplūdimiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pajūris šiemet bus draugiškesnis augintiniams, negu pernai. Praėjusių metų vasaros pabaigoje šunims skirtas paplūdimio ruožas veikė Nidoje. Čia, šiaurinio paplūdimio pakraštyje, buvo skirta zona poilsiautojams su gyvūnais. Šį sezoną keturkojams vietos Neringos pliažuose bus daugiau.

REKLAMA

„Šunis skirti paplūdimiai bus Nidoje, Preiloje, Pervalkoje ir Juodkrantėje. Pernai buvo tik tai Nidoje, vasaros pabaigoje“, - tv3.lt sakė „UAB „Neringos komunalininkas“ direktorė Danguolė Seselskytė.

Su šunimis šią vasarą bus galima ilsėtis ir kai kuriuose Klaipėdos paplūdimiuose: Melnragės ir Smiltynės. Čia bus įrengtos specialios šiukšliadėžės gyvūnų išmatoms, šeimininkai ras ir maišelių joms surinkti.

Paplūdimiuose bus įrengti stovai, prie kurių keturkojus bus galima pririšti.

Įrengti paplūdimį trukdo teisės aktai

Atostogaujantiems Palangoje keturkojus teks palikti namie. Pliažuose ties Palanga keturkojai nepageidaujami. Tačiau apie jiems skirtą paplūdimio ruožą valdininkai jau kalbėjosi su Aplinkos ministerijos specialistais.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas Palangos kurorto paplūdimio zona, leidžianti atsivesti augintinius, nėra patvirtinta. Deja, bet Savivaldybė viena pati neturi tokių įgaliojimų: kada tiksliai atsiras paplūdimiai, skirti kurorto svečiams ir miesto gyventojams su augintiniais, pirmiausia priklauso nuo Aplinkos ministerijos.

Šiuo metu teisės aktai neleidžia įrengti tokių paplūdimių. Norint įgyvendinti sveikatos apsaugos ministro patvirtintą tvarką, pirmiausia Aplinkos ministerija turi pakoreguoti Pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos planą, numatant jame paplūdimius, skirtus žmonėms su augintiniais. Kai pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos planas bus pakeistas, Savivaldybės taryba turės atšaukti 3 Tarybos sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikimės, kad šią vasarą tai ir įvyks, ir Palangoje poilsiautojai galės su savo augintiniais lankytis paplūdimiuose jiems nustatytose vietose”, - tv3.lt situaciją komentavo Palangos miesto savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus Visuomenės informavimo specialistė Eglė Palubinskaitė.

Nenori šunų pliažo

Kol valdininkai tvarko dokumentus, poilsiautojai diskutuoja, reikia vasaros sostine tituluojamai Palangai vietos keturkojams pliaže ar ne.

„Šiaip šunims paplūdimyje ne vieta. Pirma – jiems karšta, antra – gal aš nepageidauju, kad šalia manęs šunėkas laksytų ir maudytųsi, kur mano vaikai maudosi?

REKLAMA

Kalba neina apie darymą į jūrą, bet jie sėkmingai daro į smėlį, kuris po to dvokia. Nesupykit, bet nuo žmonių durnumo vaistų nėra. Tame tarpe ir arkliams ten ne vieta”, - socialiniame tinkle dėl šunų paplūdimio Palangoje nuomonę išreiškė vyras.

„Aš nieko prieš, kad padarytų kažkokį plotelį gyvūnams pajūryje, bet tik ne bendrame pliaže, kur visi žmonės... Turiu alergiją gyvūnų plaukams, tai jeigu ir per 5 metrus praskristų tas plaukas pro mane, iškart elergiją „gaučiau“ ir, manau, ne aš viena tokia. Taip, kad geriau nereiktų, jog šuniukai ar kačiukai būtų bendrame pliaže prie žmonių“, - teigė moteris.

REKLAMA

Tuo metu Palangos valdininkai sako, jog planuojama įrengti dvi paplūdimio zonas, kuriose būtų galima atsivesti augintinį: vieną Palangoje, kitą – Šventojoje.

Neringa gali, Palanga - ne

Aplinkos ministerijos atstovai, situaciją, kodėl Neringoje galima, o štai Palangoje negalima taip paprastai įrengti gyvūnų pliažo aiškina, jog pajūrio juostos žemyninės dalies tvarkymo planas yra aktualus visoms pajūrio juostos žemyninėje dalyje esančioms savivaldybėms. Tačiau minėtas planas galioja tik žemyninei daliai, tad Neringos savivaldybė gali įsirengti paplūdimius lankytojams su gyvūnais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei žemyninės dalies minėtame plane nėra numatytos tokios zonos, tai jas įrengti – nelegalu. O plano pakeitimai esą gali užtrukti ilgiau nei metus.

Atsiveda ir arklį

Tuo metu Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius sako, jog paplūdimio teritorijoje tarp Palangos ir Klaipėdos, poilsiautojai gali atvykti su augintiniais.

„Mūsų teritorija yra tarp Klaipėdos ir Palangos. Kol kas šie paplūdimiai neturi pliažų statuso ir galioja bendros taisyklės. Liaudiškai tariant tai – laukiniai paplūdimiai. Jie nėra išskirti tik žmonės, tad juose gali lankytis ir augintiniai.

REKLAMA

Tačiau problema yra ne ta, kad žmonės ateina su šunimis ar be jų. Svarbu, kad laikytųsi taisyklių, kurios galioja visoje šalyje. Šuns savininkas turi surinkti gyvūno išmatas, nepaisant kokioje zonų – ar tai parkas ar miestas“, - tv3.lt sakė D. Nicius.

Pašnekovas pabrėžia, kad vedžiojant šunis laukiniame paplūdimyje taip pat privaloma laikytis saugumo priemonių.

„Pagrindiniai konfliktai kurie kyla tarp poilsiautojų vadinamuosiuose laukiniuose paplūdimiuose yra susiję su saugumu. Būna, kad net ir maži šunys puola, aploja vaikus, juos išgąsdina. Tad būtina laikytis vedžiojimo taisyklių, nepaleisti gyvūnų nuo pavadėlių ir, žinoma, nepamiršti antsnukio.

REKLAMA

Jeigu žmonės laikosi viešosios tvarkos taisyklių, mes žiūrime tolerantiškai į tai, kad jie paplūdimyje vaikščioja su šunimis. Juk augintinio elgesys priklauso ne nuo jo, o nuo jo šeimininko“, - mano D. Nicius.

Pajūrio regioninio parko vadovas sako, jog laukiniuose paplūdimiuose problemų kelia ne tik šunys.

„Į šias pajūrio vietas atjoja ir su arkliais. Jie nepažeidžia taisyklių, nes kaip ir minėjau, nėra numatyta, kad į šią teritoriją jie negalėtų atjoti. Šalia parko yra keli žirgynai, kuriuose siūloma pramoga – jojimas pajūriu. Ja naudojasi ir švenčiantys mergvakarius, ir bernvakarius, ir šiaip pavieniai raiteliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai, kaip ir minėjau, jie gali tai daryti, taisyklių nepažeidžia. Bet problemų kyla tuomet, kai yra nesurenkamos išmatos.

Taip pat poilsiautojai skundžiasi, kad nesijaučia saugūs, kai šalia jų, vaikščiojančių pajūriu, jodinėjama arkliais. Tačiau kaip minėjau – ši tvarka nėra niekaip reguliuojama“, - tv3.lt sakė D. Nicius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų