REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Eglė Jackaitė (nuotr. Jevgenija ŽUK)

Susidurti šeimoje su skausminga alkoholizmo patirtimi tenka dažnam lietuviui. Šie išgyvenimai neabejotinai paveikia žmogaus ateitį ir pačią asmenybę. Ne išimtis ir aktorė Eglė Jackaitė, sugebėjusi atsitiesti po sunkių, su alkoholio vartojimu šeimoje, patirtų išgyvenimų vaikystėje.

23

Susidurti šeimoje su skausminga alkoholizmo patirtimi tenka dažnam lietuviui. Šie išgyvenimai neabejotinai paveikia žmogaus ateitį ir pačią asmenybę. Ne išimtis ir aktorė Eglė Jackaitė, sugebėjusi atsitiesti po sunkių, su alkoholio vartojimu šeimoje, patirtų išgyvenimų vaikystėje.

REKLAMA

Būnant vos kelių metukų Eglei jau teko susidurti su alkoholizmu šeimoje. Žinoma, tada mažai mergaitei niekas nesakė, kad jos mama turi problemų su alkoholiu, tačiau nejausti liūdesio, skausmo ir nieko nepastebėti, mažam vaikui buvo neįmanoma.

„Būdamas vaikas nieko negali pakeisti ir tokiose situacijose tampi lyg įkaitas, nes tavo artimiausi ir brangiausi žmonės yra įklimpę į alkoholį“, – atvirai sako aktorė.

Močiutė, atstojusi mamą

Eglė Jackaitė prisimena, kad per Motinos dieną būdavo įprasta vaikams darželyje piešti piešinius, gaminti atvirukus ir bėgti apkabinti mamą įteikiant dovanėles. Deja, Eglės mamos šalia nebūdavo ir dar mažai mergaitei tekdavo lėkti apkabinti močiutę.

REKLAMA
REKLAMA

„Man labai didelė dovana buvo turėti močiutę – mano tėčio mamą. Tai buvo nuostabiausia ir šviesiausia asmenybė, iš kurios gavau tiek daug meilės, šilumos ir tikėjimo. Šio gerumo ji mane pripildė visam gyvenimui“, – atvirauja moteris.

REKLAMA

Eglė Jackaitė neslepia, kad viešai kalbėti apie vaikystėje patirtus skaudžius, su alkoholizmu susijusius išgyvenimus, sudėtinga, tam reikia būti stipria asmenybe. Dalinantis tuo su artimaisiais, prieš kuriuos nereikia užsidėti jokios kaukės, lengviau, tačiau apnuoginti sielą prieš kitus ne visada norisi.

„Vis dėlto, pati dabar esu dviejų vaikų mama, nebe ta maža mergaitė, kuri augo be mamos. Praeidami gyvenimišką patirtį, mes - suaugę užsidedame tam tikrus šarvus, tačiau vaikai yra labai jautrūs ir pažeidžiami, todėl jei jiems galime padėti savo atvirumu, privalome tai daryti“, – tiki aktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Net šiandien, kada Eglė save prisimena mažą mergaitę, gerklėje atsiranda gumulas, nes tuomet neturėjo su kuo pasidalinti apie slegiančius jausmus dėl šeimoje esančių problemų ir visą laiką jautėsi ypač pažeidžiama.

„Nesvarbu kiek mums metų, tačiau mamos visada reikia ir šios tuštumos niekas neužpildo. Tik tiek, kad suaugęs su tuo susitaikai ir gyveni toliau. Vaikams, kurie kenčia nuo alkoholizmo šeimoje, norisi kartoti, kad nesate vieni ir pagalba visada yra.

Suprantu, jog niekas negali atstoti tėvų, tačiau šviesos, meilės ir džiaugsmo šiame pasaulyje apstu, todėl būtina ieškoti pagalbos, kalbėtis, pasitikėti ir atsiverti“, – pabrėžia Eglė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visiškai atsisakė alkoholio

Susiduriant su alkoholizmu šeimoje ypač svarbus aplinkinių palaikymas: mokytojų, klasės auklėtojų, būrelių vadovų ir kitų aplinkinių. Eglė sako pati dėstanti Socialinių mokslų kolegijoje ir studentams visada kartojanti, kad jei jų vidų slegia bet kokia našta, ateitų pas ją pasikalbėti.

„Pirmiausia, norint spręsti tokias skaudžias mūsų visuomenės problemas, privalome būti žmonėmis, padėti vieni kitiems, o ne užsimerkti.

Kartais atrodo, juk taip nesunku pasakyti kitam gerą žodį, juk žmogus po jų nusišypso, tai galbūt net jį padrąsina. Aš niekada netaupau, jei man gražu, aš pasidžiaugiu, nes o kam laikyti tai savyje?“, – šypsosi Eglė.

REKLAMA

Jei žmogus liūdnas, aktorė sako, taip pat iškart pajaučianti. Pasak jos, tada ypač suaktyvėja motiniškas instinktas ir jei mažas vaikas verkia, ji iškart tampa jo mama.

„Kiek yra buvę visokių atvejų, pavyzdžiui, oro uostuose, jei vaikas pasiklysta, nesvarbu kokia kalba, aš jį nuraminu. Taip pat jei vaikas uždaras, svarbu rasti kelią į jo širdį, o nesislėpti ir stengtis nepastebėti galimų problemų šeimoje“, – sako moteris.

Siekiant padėti vaikui atsiverti, svarbu to nedarytu su gailesčiu, nes juk niekas nenori būti auka. Eglė išduoda, kad vaikystėje tai patyrė, kada kitiems su broliu būdavo pristatomi kaip našlaičiai, kurių mama yra alkoholikė. Tuomet aplinkinių gailestis vaikams kėlė dar didesnį skausmą.

REKLAMA

„Kai suaugau ir susitikau su mama, supratau, kad tikriausiai ne man labiausiai skauda dėl visko. Padėti, žinoma, bandžiau, paėmiau ją iš benamių prieglaudos, lankėmės anoniminių alkoholikų susirinkimuose, tačiau kaip vėliau paaiškėjo, viską darė ne dėl savęs, o dėl manęs, nes nenorėjo nuvilti“, – tikina Eglė.

Aktorė nusprendė, kad savo praėjusiam gyvenimui pasipriešins ir gyvens laimingai, su šviesiomis mintimis ir be neadekvatumo, todėl jau septynerius metus yra visiškai atsisakiusi alkoholio.

„Man norisi įkvėpti kiekvieną vaiką, kuris susidūręs su šia patirtimi ir tikrai dažnas slepia, nenori apie tai kalbėti. Žinau, kad visada yra galimybė atsitiesti ir eiti toliau, svarbu savyje nelaikyti vidinio skausmo“, – įkvepiančiomis mintimis dalinasi Eglė Jackaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abejingų nepaliksiantys tyrimo rezultatai

Šiandien, birželio 1-ąją minima tarptautinė vaikų gynimo diena ir paliesta viena opiausių šiandienos problemų Lietuvoje - alkoholizmas. Narkotikų kontrolės departamentas kartu su asociacija „Mentor Lietuva“ inicijavo socialinę kampaniją „Vaikystė šešėlyje“ bei atliko visuomenės apklausą, kurios rezultatai daugiau nei iškalbingi.

Beveik pusė (44 proc.) Lietuvos gyventojų, dalyvavusių apklausoje, vaikystėje norėjo, jog tėtis ar mama nustotų vartoti alkoholį. Pusė teigė girdėję tėvus besipykstančius, o daugiau nei ketvirtadalis, 28 proc., prisimena, kad mama ar tėtis užgavo juos ar kitus šeimos narius, kai buvo išgėrę.

REKLAMA

Tyrimo metu patvirtintas dar vienas gerai žinomas faktas apie tai, jog alkoholio vartojimas Lietuvoje  – labai didelė problema: 4 iš 10 apklausoje dalyvavusių žmonių galimai vaikystėje susidūrė su priklausomybe nuo alkoholio šeimoje.

Mažiausiai skaudžios patirties dėl alkoholio vartojimo turėjo jauniausi ir vyriausi apklausos dalyviai. Tuo tarpu 30–34 m. amžiaus apklausos atsakymus pateikę žmonės galėtų būti įvardyti kaip labiausiai paliesti alkoholio vartojimo problemos šeimoje. 

Iš viso 2017 m. lapkričio-2018 m. vasario mėn. NTAKD ir asociacijos „Mentor Lietuva“ organizuotoje visuomenės apklausoje savo vaikystės patirtimi sutiko pasidalinti 2493 vyresni nei 18 metų žmonės.

Apklausos anketos buvo platinamos dviem būdais: popierinės dalintos viešai prieinamose vietose įvairiose savivaldybėse, nuoroda į elektroninę anketos versiją platinta elektroniniais paštais ar per socialinius tinklus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų